Domov Doprava Povinné poistenie na elektrickú kolobežku sa stane realitou už v roku…

Povinné poistenie na elektrickú kolobežku sa stane realitou už v roku…

Elektrické kolobežky zažívajú u nás na Slovensku obrovský boom. Častokrát bývame svedkami nezodpovednej jazdy na takejto kolobežke a EÚ preto zakročila. Na elektrické kolobežky budeme potrebovať poistenie a to už onedlho.

S príchodom teplejších slnečných dní sa v uliciach pohybuje oveľa viac ľudí na elektrických kolobežkách. Tento pomerne šikovný a alternatívny spôsob prepravy so sebou však prináša množstvo problémov. Vznikajú rôzne kolízie, havárie či škodové udalosti, ktorých vyšetrovanie môže byť častokrát komplikované a zdĺhavé.  „Medzi najčastejšie škody nahlásené z jazdy na elektrickej kolobežke patria nárazy do motorových vozidiel stojacich na ulici. Výnimkou však nie sú ani prípady kolízií s chodcami,“ povedala hovorkyňa poisťovne Uniqa Beata Lipšicová pre webový portál zoznam.sk.

V týchto prípadoch je za spôsobenú škodu plne zodpovedný vodič kolobežky, nakoľko nemusí mať na rozdiel od áut a motoriek uzatvorené povinné zmluvne poistenie. Tu nastáva zmena z dielne EÚ. Európsky parlament schválil nariadenie, podľa ktorého budú musieť mať vodiči elektrických kolobežiek uzatvorené takzvané povinné poistenie elektrokolobežky. Novinka by mala začať platiť o necelé dva roky.

Pravidlá

Pre kolobežkárov už dlhšiu dobu platia pravidlá skoro ako pre cyklistov. Vodiči elektrických kolobežiek smú jazdiť po chodníku ale iba rýchlosťou chôdze aby neohrozovali chodcov, čo úprimne drvivá väčšina kolobežkárov vôbec nedodržiava. V prípade ak chcú ísť rýchlejšie majú jazdiť po ceste, kde pre nich platia všetky pravidlá cestnej premávky. Taktiež smú jazdiť po cyklostrasách ale nesmú ohrozovať cyklistov. Vodič kolobežky s pomocným motorčekom smie jazdiť po pravej strane chodníka, cestičky pre chodcov alebo priechodu pre chodcov, len ak neohrozí a neobmedzí chodcov, pričom nesmie prekročiť rýchlosť chôdze. Pokiaľ vodič kolobežky s pomocným motorčekom jazdí po ceste je povinný dodržiavať rýchlostné limity určené zákonom o cestnej premávke. Kolobežku s pomocným motorčekom smie na ceste s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny viesť len osoba staršia ako 15 rokov. Pokiaľ schvaľovací orgán zaradí kolobežku do kategórie L, napr. L1 s najväčšou konštrukčnou rýchlosťou vyššou ako 25 km, v takom prípade by už jej vodič musel byť držiteľom vodičského oprávnenia AM,“ povedala Denisa Bárdyová z Policajného prezídia.

Limitácia z EÚ.

Drvivá väčšina elektrických kolobežiek predávaných v EÚ má obmedzenú maximálnu rýchlosť na 25 km/h. Tento limit sa týka aj zdieľaných kolobežiek spoločností Tier alebo Bolt, ktoré sú dostupné v našich mestách. Ako už v našich končinách býva zvykom, skôr či neskôr sa niektorí ľudia začnú vo svojich kolobežkách vŕtať. Pomocou úpravy firmwareu navyšujú maximálnu rýchlosť. Sú tu ale aj také spoločnosti, ktoré toto nariadenie totálne ignorujú a už z výroby poskytujú maximálnu rýchlosť presahujúcu 80 km/h. Jazda na podobnej kolobežke bez bezpečnostných prvkov po verejných komunikáciách môže veľmi ľahko skončiť katastrofou.

Poistenie pre kolobežky
Povinné poistenie. Koho sa bude týkať?

Majitelia elektrických kolobežiek zatiaľ nemusia mať uzatvorené poistenie elektrokolobežky. Nové nariadenie musí v členských štátoch začať platiť najneskôr od 1. januára 2024. Podľa nariadenia sa bude povinnosť týkať všetkých elektrických kolobežiek a tiež segwayov s rýchlosťou vyše 25 kilometrov za hodinu. Povinnosť sa týka aj majiteľov kolobežky, ktorá dosiahne rýchlosť cez 14 kilometrov a zároveň váži nad 25 kilogramov.

Už čoskoro.

Bežní užívatelia dobre známych zdieľaných kolobežiek sa tak nemusia obávať, teda minimálne na našom území. Niektoré krajiny toto pravidlo zaviedli aj pre pomalšie kolobežky a rovnako aj pre elektrobicykle, preto je potrebné si dať pozor pri návšteve konkrétnych krajín. Poistenie pre elektrobicykle bude povinné napríklad v Nemecku a Francúzsku. Ak sa teda vyberiete do jednej z týchto krajín na cykloturistiku s elektrobikom budete ho musieť mať poistený.

Koľko však toto poistenie bude stáť a zatiaľ povedať nedá podľa analytikov by však poistenie mohlo vyjsť na približne 50 eur ročne. Ak by sa jednalo len čisto o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri vedení elektrokolobežky.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJbratislava.zoznam.sk
Predchádzajúci článokBrabus a Rolls Royce spojili sily. Tento Ghost nemá konkurenciu
Nasledujúci článokNová generácia BMW X1 prichádza rovno aj ako elektromobil