Domov Doprava Michelin prišiel s novým nápadom. Nafukovacie plachty, ktoré znižujú emisie

Michelin prišiel s novým nápadom. Nafukovacie plachty, ktoré znižujú emisie

Dokážeme zredukovať emisie a zachrániť tak autá so spaľovacími motormi? Nádej nám dáva nový projekt Michelin WISAMO, ktorý vracia plachty na veľké lode a dokáže tak šetriť palivo a znižovať emisie. Je toto budúcnosť?

Spoločnosť Michelin patrí k popredným výrobcom pneumatík už niekoľko dekád. Tento gigant pochádza z Francúzska a na trhu pôsobí už od roku 1889, za ten čas sa vypracoval k špičke medzi výrobcami pneumatík. Teraz sa pustili do neznámych vôd a prišli so zaujímavým projektom, ktorý uľaví našej planéte. Tento zaujímavý projekt, Michelin WISAMO má naozaj veľký potenciál, môže nám predĺžiť životnosť našich milovaných áut so spaľovacími motormi.

Michelin WISAMO
WISAMO.

Mali by sme si samotný názov tohto projektu rozdeliť na drobné a pozrieť sa, čo sa za samotným názvom skrýva. Pomenovanie WISAMO je skratka anglických slov Wing Sail Mobility, teda mobilita za pomoci plachiet. Pri veľkých námorných lodiach nemá tento typ pohonu takmer žiadne zastúpenie. V tomto prípade si však treba uvedomiť, že tieto plachty nemajú za úlohu celkom nahradiť lodné motory. Ich účelom je za priaznivých poveternostných podmienok pomôcť týmto lodiam využiť silu vetra a šetriť ich palivo, s čím prichádza samozrejme aj redukovanie celkových emisií. Pre tých, ktorí si myslia, že tento projekt nemá žiadnu budúcnosť, projekt Michelin WISAMO bol posunutý už do fázy testovania v praxi na nákladnej lodi a nejedná sa tak len o nejaký teoretický výmysel.

Michelin WISAMO
Ako to funguje?

Poznamenať treba, že projekt Michelin WISAMO nevyužíva klasické plachty, na aké sme pri lodiach zvyknutý. V tomto prípade francúzsky gigant zaoberajúci sa prevažne výrobou pneumatík využíva nevšedný druh nafukovacích plachiet. Aby boli posádky úplne odbremenené od manipulácie s týmto systémom, nafukovacie plachty fungujú plne automaticky. Pokiaľ nefúka, plachta je zložená na palube harmonikovým spôsobom a zaberá tak minimum miesta. Akonáhle sa však naskytnú priaznivé poveternostné podmienky, plachta sa automaticky nafúkne za pomoci vzduchového kompresora a aktivuje sa prostredníctvom teleskopickej výsuvnej konštrukcie.

Michelin WISAMO
Naozaj ušetria.

Použitie týchto plachiet sľubuje zníženie celkovej spotreby paliva o 10 až 20 percent, v závislosti od miery ich využitia. Plachty majú špeciálny povrch, ktorý umožňuje jednoduchšie plachtenie proti vetru a v prípade, že nastane extrémny vietor alebo búrka, plachty sa opäť automaticky zložia. Táto situácia nastane automaticky aj v prípade plavby popod mosty. Obrovskou výhodou tohto systému je, že tieto plachty je možné nainštalovať na už existujúce nákladné lode. Podľa spoločnosti Michelin sú plachty vhodné prevažne na tankery, nákladné lode, ale svoje využitie nájdu aj pri jachtách. Už tento rok by mali zažiť svoju premiéru na nákladnej lodi Pélican.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJmichelin.com
Predchádzajúci článokTEST DS4 Puretech 225 – kvalitou poráža aj Mercedes
Nasledujúci článokOsvetlenie auta podľa vašich predstáv? Nič nereálne, vďaka novej technológii