Domov Doprava Bratislava nakúpi nové vodíkové autobusy. Jazdiť nimi budeme už o rok

Bratislava nakúpi nové vodíkové autobusy. Jazdiť nimi budeme už o rok

Dopravný podnik Bratislava sa stane prvým, ktorý bude mať vo svojej prevádzke vodíkové autobusy mestskej hromadnej dopravy. Rozhodol o tom riadiaci orgán Integrovaného regionálneho operačného programu a zaplatíme ich z nenávratného finančného príspevku z Európskej Únie.

Bratislavský dopravný podnik môže objednať prvé štyri vodíkové autobusy a bude tak najekologickejšou mestskou hromadnou dopravou v okolí, a to nielen na Slovensku. Bratislavská mestská hromadná doprava sa stane ekologickejšou vďaka zmluve o nenávratnom finančnom príspevku z eurofondov, ktorú mestský podnik uzavrel s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Neskôr sa zmluva uzavrie aj s víťazom súťaže.

Vodíkové autobusy v Bratislave
Vodíková technológia prináša perspektívu.

Predseda predstavenstva bratislavského dopravného podniku Martin Rybanský skonštatoval, že vodíková technológia prináša perspektívu do plánovania mestskej hromadnej dopravy v budúcnosti. Na rozdiel od elektrických autobusov je obrovskou výhodou vodíkových autobusov väčší dojazd ale aj rýchlejšie tankovanie. Nezabudol dodať, že bratislavský dopravný podnik už čoskoro bude priekopníkom v tejto technológií.

Vodíkové autobusy v Bratislave
Nízkoemisný vozový park.

Bratislava ide svojim vozovým parkom mestskej hromadnej dopravy naozaj príkladom. Už v súčasnosti je polovica všetkých vozidiel MHD v Bratislave nízkoemisná. Tento vozový park tvoria elektrické autobusy, autobusy poháňané CNG alebo autobusy, ktoré spĺňajú veľmi prísnu normu EURO 6. Nový autobus na vodík zvládne na jedno natankovanie prejsť až 350 kilometrov, čím  veľmi pohodlne nahradí bežné, menej ekologické autobusy celodennej prevádzky. Závidieť nám môžu aj naši západní susedia, nakoľko nielenže na Slovensku ale ani v susednom Česku sa počtom elektro autobusov Bratislave nikto nevyrovná.

Vodíkové autobusy v Bratislave
Víťaz súťaže.

Celú súťaž vyhlásenú bratislavským dopravným podnikom o dodávku už spomínaných vodíkových autobusov vyhrala poľská spoločnosť Solaris Bus & Coach. Táto spoločnosť spoločnosť pochádzajúca zo susedného Poľska vyhrala súťaž o dodávku vodíkových autobusov ešte koncom minulého roka a prvé štyri kusy autobusov s vodíkovým pohonom by mali byť dodané na jeseň roku 2023. Dodávateľ túto súťaž vyhral vďaka najnižšej sume, ktorá je ale stále horibilných 24,4 milióna eur.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS
Predchádzajúci článokDobro naháňa zlo v Audi RS e-tron GT. Audi ukázalo behind the scenes najdrahšieho filmu na Netflixe
Nasledujúci článokAutomobilka Suzuki odhalila novú generáciu SUV Grand Vitara. U nás ju nehľadajte