Domov Doprava Bude bodovací systém polície aj u nás?

Bude bodovací systém polície aj u nás?

Bodovací systém pre porušovanie dopravných pravidiel je v Európe už štandardom a uvažuje sa nad jeho zavedením aj na Slovensku.

Rovnaký bodovací systém funguje aj u našich bratov Čechov už 16 rokov a čoskoro by sa mal objaviť aj u nás na Slovensku. Tí, ktorí s obľubou prekračujú limity a zastaví ich hliadka, budú dostávať takzvané čierne body. Ak ste jedným z tých, ktorí zbierajú aj body v nákupných centrách vedzte, že tieto body zbierať nechcete, nakoľko to môže viesť k odobratiu vodičského preukazu.

Podľa slov riaditeľa dopravnej polície Prezídia PZ, Tomáša Vrábela by mohol tento systém znížiť počet dopravných priestupkov a nehôd na našich cestách. „V rámci bodového systému by bol frajerom ten, kto dodržiava pravidlá cestnej premávky a ten, kto môže povedať, že jeho evidenčná karta vodiča je čistá, teda nemá žiaden priestupok,“ dodal Vrábel. Pokiaľ by mal vodič „čistý štít“, mohol by získať zľavu na budúcu možnú pokutu. Pokiaľ sa nebude jednať o závažný priestupok.

Systém sa zakladá na bodoch, ktoré zaviedli už viaceré európske krajiny. Radí sa medzi ne Poľsko, Maďarsko, Rakúsko, či Taliansko. Slúži hlavne na sledovanie opakovaného páchania priestupkov alebo trestných činov a na vynucovanie dodržiavania pravidiel cestnej premávky.

V roku 2006 vstúpil do platnosti rovnaký systém aj v susednom Česku, kde sa osvedčil. Pekným ukazovateľom sú štatistiky nehodovosti z rokov 2006 až 2016, kde sa za desať rokov podarilo znížiť nehodovosť o 47 % a úmrtnosť na cestách o 43 %.

Ako to celé funguje?

Ak sa budeme odrážať od českého bodového systému, tak na začiatku ako dostanete vodičský preukaz, máte 0 bodov. Pri porušovaní predpisov môžete pokračovať do 12 bodov. Potom dochádza k odobratiu vodičského oprávnenia. Body za jednotlivé priestupky sa udeľujú od 2 do 7 bodov. Výška udelených bodov závisí od druhu priestupku. Za šoférovanie pod vplyvom alkoholu môžete dostať maximálny počet a to 7 bodov. Jazda na červenú je trestaná 5 bodmi. Rovnako 5 bodov dostávate pri prejazde na červenú. Telefón za volantom je ohodnotený dvoma bodmi.

Po 12tich mesiacoch od posledného priestupku sa postupne odratúvajú 4 body od celkového počtu dosiahnutých bodov. Pri opätovných porušeniach môže taktiež dôjsť aj k návšteve psychológa. „Malo by to spĺňať svoj účel. Ak absolvuje nielen autoškolu alebo kurz, bude sa musieť podrobiť aj rehabilitačnému programu,“ dodal Vrábel.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokZlomový moment. Táto batéria má životnosť 1,5 milióna km
Nasledujúci článokVespa oslavuje narodeniny, má 77 rokov