Domov Doprava MHD v Bratislave ide šetriť: rušenie liniek a všetky zastávky na znamenie

MHD v Bratislave ide šetriť: rušenie liniek a všetky zastávky na znamenie

Z dôvodu rastúcich cien energií a iných položiek zavedie Dopravný podnik Bratislava viacero zmien. Na tieto veci si budú musieť cestujúci od 13. februára zvyknúť.

Dopravný podnik Bratislava patrí medzi veľkoodberateľov elektrickej energie, ktorá napája trakčnú sieť pre trolejbusy a električky. Od polovice minulého roka síce zrealizoval viaceré opatrenia zamerané práve na úsporu financií v súvislosti so spotrebou energií, ale vzhľadom na rastúce ceny pohonných hmôt, výpadky príjmov samospráv, ale aj situáciu spôsobenú pandémiou, prichádza DPB od roku 2019 o milióny z rozpočtu. Iba pre rok 2023 bude tento negatívny dopad predstavovať podľa vyjadrenia čelných predstaviteľov DPB 35 miliónov eur ročne. DPB je tak nútený od 13. februára zaviesť ďalšie kroky zamerané na úsporné opatrenia.

Všetky zastávky budú na znamenie

Jedným z nich je zavedenie všetkých zastávok na znamenie pre autobusovú a trolejbusovú dopravu. Tým vzniknuté úspory na pohonných hmotách pri brzdení a rozbiehaní majú pomôcť znížiť sumu na prevádzku takmer o pol milióna eur. Naopak, cestujúcim sa týmto opatrením môže skrátiť jazdná doba mimo dopravnej špičky v priemere o približne 10 %. Táto zmena sa dotkne približne tretiny všetkých zastávok v Bratislave, keďže na zvyšku zastávok už pravidlo včasného znamenia platí. Pre cestujúcich stojacich viditeľne na zastávke sa nič nemení. Vozidlo v takomto prípade zastaví na zastávke automaticky, rovnako aj v prípade, ak sa v jej priestore už nachádza spoj inej linky. Pred vystupovaním je potrebné vždy včas stlačiť ľubovoľné tlačidlo v priestore pre cestujúcich, ktorým cestujúci oznámi zámer vystúpiť, teda tlačidlo na dotykové otvorenie dverí alebo tlačidlo „stop“. DPB počas nasledujúcich dvoch mesiacov bude o uvedenej novinke informovať cestujúcich vo vozidlách i na zastávkach.

MHD

Zmeny v grafikone
  • Od 13.02.2023 sa obnoví tzv. vysokoškolský grafikon, teda premávka linky 184 a viac spojov pribudne na linkách 31, 39 a 87.
    • Trolejbusová linka 45 bude premávať iba v ranných a popoludňajších špičkách pracovných dní.
    • Linka 79 v Podunajských Biskupiciach bude premávať každý deň len vo vybraných časoch v špičke ráno a popoludní, a to v základnej trase Stn. Podunajské Biskupice – Lieskovec a späť.
    • Linka 145 spájajúca Nové mesto s Kolibou bude premávať len cez pracovné dni.
    • Linka 147 bude premávať cez pracovné dni a na Kalváriu zachádzať len jednosmerne, a to v smere z Hodžovho námestia na Búdkovú. Zo zastávok Kalvária a Gorazdova v smere na Hodžovo námestie je možné využiť taktiež linku 147 cez Búdkovú alebo s prestupom na linky 44 a 47 na Búdkovej.
    • Linka 151 bude premávať len cez pracovné dni.

Linky, ktoré pre veľmi nízku vyťaženosť po novom zaniknú:
• Linka X70 – oblasť Nového Ružinova bude po vybudovaní riadnej zastávky MHD obslúžená linkou 70. Dovtedy je možné využiť linky MHD zo zastávok Pálenisko a Piesčiny.
• Linka 27 – náhradou je použitie linky 83, ktorá zastavuje v blízkosti zastávok linky 27. Prístup k nákupnému centru v lokalite Dúbravčice bude možný zo zastávky Pri kríži.
• Linka 58 – cestujúcim z Mierovej kolónie môžu využívať električky zo zastávky Magnetová. Cestujúci z Technickej ulice majú v blízkosti linky MHD premávajúce po Galvaniho a Rádiovej ulici.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokObľúbené SUV-čka slovenských žien prešli faceliftom. Toto sa zmenilo
Nasledujúci článokMaserati oslavuje 75. výročie limitkou PrimaSerie