Domov Doprava Benzín a nafta za 2 eurá? Kroky USA niečo naznačujú

Benzín a nafta za 2 eurá? Kroky USA niečo naznačujú

Ozbrojený konflikt v Izraeli trvá už viac ako dva týždne a zatiaľ sa na slovenských čerpacích staniciach prejavil len minimálne. Vo svetle nových udalostí a vyjadrení ropných mocností by sa to však už čoskoro malo zmeniť.

Ceny palív na Slovensku v týždni 9.-15.10.2023 mali skôr klesajúcu tendenciu. Motorová nafta bola 15. októbra vo väčšine sietí čerpacích staníc lacnejšia o 4 centy oproti 9. októbru a benzíny boli lacnejšie o 3,5 centa. Udialo sa tak napriek tomu, že svet zasiahla správa o ďalšom vážnom ozbrojenom konflikte.

To, že útok palestínskej teroristickej organizácie Hamas na Izrael zatiaľ nemal vplyv na ceny, bolo odzrkadlením názoru, že konflikt bude obmedzený iba na “vzájomné ostreľovanie”. Teraz však hrozí, že izraelská armáda je odhodlaná vstúpiť na palestínske územie Pásma Gazy,” povedal nám ešte minulý týždeň Miroslav Karpiš, analytik siete čerpacích staníc Tanker. To by mohlo vyvolať veľký odpor (nielen) niektorých arabských štátov. Konflikt sa tak môže rozšíriť, ak najväčší podporovateľ Palestíny – Irán, zasiahne priamo do konfliktu.

startstop.sk
Riziko premeny lokálneho konfliktu na regionálny

Irán je významným producentom ropy a “s prižmúrením oka” sa mu darí predávať ropu aj napriek sankciám. Po rozšírení konfliktu na Izrael-Irán (pravdepodobne cez územie Libanonu) sa môžu sankcie voči Iránu znovu vymáhať a “na oplátku” môže Irán zadržiavať lode vyvážajúce ropu z iných krajín z Perského zálivu,” pokračuje Karpiš. V prípade takéhoto čierneho scenáru to môže byť len krok k tomu, aby do oblasti poslali USA lietadlovú loď na ochranu lodí týchto iných krajín a konflikt sa môže zamotávať. Zatiaľ síce konflikt ešte nie je tak ďaleko, avšak trh s ropou začína riziko rozširovania konfliktu na iné krajiny zahrňovať do ceny ropy.

V tieni izraelsko-palestínskeho konfliktu sa rieši problém predaja ruskej ropy nad hranicu cenového stropu. Pokiaľ sa bude vymáhať dodržiavanie cenového stropu ruskej ropy, môže to sťažiť prístup ruskej ropy na svetové trhy a vyvolať tak tlak najmä na cenu motorovej nafty, pretože z ruskej ropy sa vyrába viac motorovej nafty ako z iných druhov ropy,” dodal na záver Miroslav Karpiš.

Ceny ropy na svetových trhoch však na konflikt reagovali výraznejšie. V prípade ropy Brent sa opäť dostali nad hranicu 90 dolárov za barel. Aktuálne sa ropa Brent obchoduje za 92 dolárov za barel, čo je takmer o 10 % viac ako 5. októbra. Ešte prudšiemu zvýšeniu cien zabránili pozitívne správy z Venezuely, ktorá odsúhlasila účasť medzinárodných pozorovateľov na najbližších voľbách. V reakcii na to USA uvoľnili sankcie uvalené na venezuelskú ropu. Mimochodom, ak by mala Venezuela neobmedzený prístup na trh s ropou, zo svojich zásob by mohla uspokojiť celosvetový dopyt po rope minimálne na 10 rokov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJstartstop.sk
Predchádzajúci článokNovinky Dacie na rok 2024: nový Duster aj elektrický crossover
Nasledujúci článokAk by bola Nokia 3310 auto, vyzerala by presne takto