Domov Doprava Na diaľnici bez odstavného pruhu nezastavujte, pomôcť sa dá aj inak

Na diaľnici bez odstavného pruhu nezastavujte, pomôcť sa dá aj inak

Foto: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj

Cez víkend zasiahla Slovensko smutná správa – v nedeľu popoludní sa na diaľnici D1 smerom z Bratislavy do Senca stala tragická dopravná nehoda, pri ktorej zahynul 43-ročný muž. Pomôcť pritom chcel len inému motoristovi v núdzi, no doplatil na to vlastným životom.

Motoristi už dlhé roky jazdia na diaľnici medzi Bratislavou a Trnavou v troch pruhoch, ktoré síce na tomto úseku zlepšili plynulosť premávky, avšak v každom prípade, ak sa na nejakom vozidle vyskytne porucha a jeho vodič ho musí odstaviť na krajnici, ide o životunebezpečnú situáciu. Nie vždy je totiž možné vozidlo bezpečne odstaviť na ostrovčeku alebo odpočívadle a zasahuje tak do cestnej dráhy vozidlám idúcim po diaľnici rýchlosťou 110 km/h, neraz aj väčšou.

Podľa správy polície sa podobná situácia odohrala aj v nedeľu okolo 15:00. Vodič v diaľke zbadal odstavené vozidlo a jeho vodičovi chcel pravdepodobne pomôcť v núdzi. Pri vystupovaní z vozidla ho však zrazilo iné vozidlo. Podľa portálu tvnoviny.sk muž na následky poranení počas prevozu do nemocnice zomrel.

Ako sa správať počas krízovej situácie?

Ak má vaše vozidlo poruchu a nie je schopné ďalej pokračovať v jazde, ešte pred úplným zastavením aktivujte výstražné svetlá a odstavte vozidlo čo najbližšie ku krajnici. Čo najrýchlejšie vystúpte z vozidla, ideálne dverami na strane spolujazdca. Pred opustením vozidla si so sebou vezmite mobilný telefón, doklady, reflexnú vestu a výstražný trojuholník – ideálne je mať všetky tieto veci blízko po ruke.

Myslite aj na prípady, keď so sebou veziete napríklad svoju rodinu. Táto vec vám môže prísť úplne nepodstatná, ale aj správne rozmiestnenie pasažierov v aute dokáže zachraňovať životy. Väčšina rodičov pri preprave detí sedí na predných sedadlách a deti preváža vzadu. Treba však myslieť aj na takéto krízové situácie, keď je potrebné vozidlo rýchlo opustiť. Vždy treba cestujúcich do vozidla posadiť tak, aby boli všetci schopní v prípade čo najrýchlejšie vozidlo auto opustiť. Takže napríklad ak máte v aute dieťa s detskou sedačkou, treba ho umiestniť za vodiča a vedľa neho posadiť dospelého. Je to tak z dôvodu, aby bol schopný malé dieťa odopnúť z detskej sedačky a čo najrýchlejšie sa s ním dostať na krajnicu, ktorá sa nachádza po pravej strane vozidla. Keby to bolo opačne, bolo by treba celé vozidlo obchádzať, respektíve cez detskú sedačku preliezať.

Postarajte sa o to, aby všetci cestujúci preliezli zvodidlá a v dostatočnej vzdialenosti počkali na pomoc. Ak všetky osoby opustili vozidlo, privolajte pomoc a zatiaľ kráčajte umiestniť pred vozidlo výstražný trojuholník, v takomto prípade ideálne aj 250 metrov pred vozidlo.

na diaľnici
Foto: Facebook/Národná diaľničná spoločnosť
Diaľničná patrola

Pokiaľ cestujete po diaľnici, do telefónu si uložte nasledovné číslo – 0800 100 007. Je to číslo na Diaľničnú patrolu, bezplatnú službu pre motoristov fungujúcu 24 hodín denne, 365 dní v roku. Diaľničná patrola zvyšuje bezpečnosť na rýchlostných cestách a diaľniciach a práve v jej popise práce je vytvoriť zákryt pre vozidlo s poruchou. Diaľničnú patrolu si môžete zavolať v prípade poruchy svojho vozidla, ale jej služby môžete využiť aj v takomto prípade – ak ste svedkom poruchy nejakého iného vozidla. Vzhľadom na vysoké rýchlosti, po ktorých sa na diaľnici jazdí, je oveľa bezpečnejšie nezastavovať, ale pomôcť inému motoristovi práve tým, že mu privoláte pomoc Diaľničnej patroly.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJNDS
Predchádzajúci článokAk by bola Nokia 3310 auto, vyzerala by presne takto
Nasledujúci článokPotvrdené! Porsche 911 Hybrid príde, vieme aj v ktorom roku