Domov Elektromobilita Začalo sa u nás predávať najrýchlejšie MPV sveta. Luxusom nešetrí

Začalo sa u nás predávať najrýchlejšie MPV sveta. Luxusom nešetrí

Foto: Voyah

Superluxusné MPV sú aktuálne najrýchlejšie rastúcim segmentom na čínskom trhu a niektoré automobilky skúšajú, či o maximálny komfort zabalený do veľkopriestorovej karosérie budú mať záujem aj zákazníci v Európe. Krátko po nekresťansky drahom a dizajnovo nepresvedčivom Lexuse LM 350h prichádza na Slovensko Voyah Dream.

Slovenský importér prezentuje Voyah Dream ako aktuálne najrýchlejšie sériovo vyrábané elektrické super-MPV na svete, pokiaľ ide o zrýchlenie z nuly na sto. Dvojica elektromotorov má systémový výkon 320 kW (435 k) a krútiaci moment 620 Nm, čím dokáže zrýchliť z 0 na 100km/h len za 5,9 sekundy. Zďaleka však nejde o najrýchlejšie auto s viac ako piatimi sedadlami. V tomto teritóriu bodujú výkonné SUV ako napríklad BMW X7, Range Rover Sport, Audi SQ7 či Tesla Model X Performance.

MPV Voyah Dream
Foto: Voyah

Voyah Dream vsadil na osvedčené usporiadanie sedadiel 2+2+3. Predné sedadlá aj sedadlá v druhom rade sú vyhrievané i ventilované a takisto obsahujú aj masážnu funkciu. Automobil sa u nás predáva v jedinej verzii a to s najvyššou možnou výbavou. Jedinou príplatkovou položkou je metalická farba za 690 €. Okrem klasických funkcií, ktoré sú dnes už súčasťou aj podstatne lacnejších automobilov, spomeňme napríklad systém rozpoznávania tváre vodiča, ktorý aktivuje personalizované  nastavenia, systém autonómnej jazdy úrovne L2 s adaptívnym tempomatom, asistentom jazdy v strede jazdného pruhu, asistentom jazdy v dopravnej kolóne, parkovaním na diaľku a rozpoznávaním gest. Nechýba ani systém nočného videnia, systém monitorujúci prítomnosť iného vozidla v mŕtvom uhle, asistent zmeny jazdného pruhu, vzduchové odpruženie, panoramatická strecha, audiosystém Dynaudio či trojica obrazoviek s celkovou šírkou až 1,4 metra.

MPV Voyah Dream
Foto: Voyah
Dojazd vyše 600 km

Voyah Dream má vonkajšie rozmery 5315 x 1985 x 1800 mm s rázvorom dlhým presne 3200 mm. Poskytuje tak dostatočný komfort aj pre pasažierov sediacich v treťom rade. Aj pri obsadení všetkých sedadiel zostane v kufri miesto ešte pre 427 litrov batožiny. Batožinový priestor je možné využiť naplno, pretože nejaké drobnosti či káble je možné uložiť do predného “frunku” s objemom 40 litrov. Svetlá výška vozidla je len 133 mm. Voyah Dream tlačí k asfaltu obrovská 108,7 kWh batéria. Podľa čínskej metodiky CLTC by mala vystačiť na dojazd 605 km na jedno nabitie. Batériu je možné nabíjať s maximálnym výkonom 120 kW. Hmotnosť vozidla je 2625 kg a na Slovensku sa Voyah Dream predáva za cenu 119.990 eur s DPH.

Foto: Voyah

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hodnotení 88

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHlavne aby ma bolo počuť. AMG sa na Slovensku nesmierne darí
Nasledujúci článokRenault Master E-Tech sa dostane ďalej