Domov Elektromobilita Bentley má problémy, prvé EV uvedie neskôr

Bentley má problémy, prvé EV uvedie neskôr

Foto: Bentley

Bentley aj Aston Martin uvedú svoje prvé čisto elektrické automobily na trh neskoršie ako pôvodne predpokladali. Sústrediť sa zatiaľ budú na plug-in hybridy, pri ktorých zaznamenali zvýšený záujem.

Bentley ohlásilo posun premiéry aj uvedenia na trh svojho prvého elektromobilu. Záväzok stať sa plne elektrickou značkou však zatiaľ zostáva zachovaný, k tomuto kroku by sa spoločnosť mala odhodlať od roku 2030. V blízkej budúcnosti sa Bentley bude zameriavať na plug-in hybridné verzie svojich existujúcich modelov.

Po korekcii plánov automobilky to vyzerá tak, že prvý elektromobil predstaví Bentley v roku 2026 a jeho dodávky prvým zákazníkom začnú v roku 2027. Toto oneskorenie je spojené s technickými problémami, softvérovými problémami a ďalšími problémami súvisiacimi s platformou. O problémoch informoval generálny riaditeľ Bentley Adrian Hallmark.

Foto: Bentley
Sústredia sa na hybridy

Automobilka pôvodne plánovala uviesť na trh svoje prvé batériové vozidlo v roku 2025. Každý nasledujúci rok malo Bentley predstaviť nový elektromobil. V roku 2029 by tak značka mala v portfóliu celkovo až 5 elektromobilov a súčasne by prestala predávať vozidlá so spaľovacími motormi. Podľa najnovších vyhlásení sa pravdepodobne tento plán o rok posunie.

Kvôli oneskoreniu prvého elektromobilu a kvôli všetkým zmenám okolo nás investujeme viac do hybridov,” povedal Hallmark podľa Automotive News Europe novinárom počas tlačového brífingu o finančných výsledkoch značky za rok 2023. Plán týkajúci sa plug-in hybridov však zostáva zachovaný. Do roku 2026 prejdú všetky súčasné modely so spaľovacím motorom na plug-in hybridy. Podľa Hallmarka automobilka zaznamenala nárast v akceptácii pluginov a zvyšuje sa aj ich dopyt. Bentley v súčasnosti predáva plug-in hybridné verzie modelov Flying Spur a Bentayga. Už tento rok však všetky modely radov Continental GT a Flying Spur budú poháňať výlučne plug-in hybridné motorizácie s V8. V prípade modelu Flying Spur pôjde o pozitívnu správu, pretože súčasná plug-in hybridná verzia používa vidlicový šesťvalec.

Foto: Bentley
Elektromobil predstaví neskôr aj Aston Martin

Bentayga si ponechá súčasnú ponuku motorov do roku 2026, potom sa bude spoliehať len na plug-in hybridný pohon. Spoločnosť očakávala v roku 2028 postupný pokles záujmu o hybridné modely, no vlažný rast predaja elektromobilov tomu nenasvedčuje. Aby sa značka nedostala do finančných problémov, životnosť pluginov bude dlhšia než sa pôvodne očakávalo.

Rozhodnutie Bentley odložiť svoje EV nasleduje po februárových správach, že konkurenčná britská značka Aston Martin tiež odložila uvedenie svojho prvého elektromobilu na rok 2026. Predseda predstavenstva Aston Martin Lawrence Stroll vtedy povedal, že “existuje oveľa väčší dopyt po zástrčke v hybridných vozidlách”.

Foto: Bentley
Z nevýhody chcú urobiť výhodu

Plánovaný elektromobil Bentley bol spočiatku brzdený rovnakými problémami so softvérom koncernu VW, ktoré oddialili uvedenie na trh aj elektrického Porsche Macan či Audi Q6 e-tron, ktoré stoja na podvozkovej platforme PPE. Táto platforma v mierne upravenej podobe bude základom aj pre elektromobil značky Bentley. Porsche aj Audi problémy s platformou už vyriešili, no v Bentley ešte nie sú celkom spokojní s hustotou batérie a architektúrou. Ich cieľom je dosiahnuť dojazd minimálne 600 km, čím sa vyrovnajú súčasným modelom so spaľovacími motormi. Audi pri uvedení modelu Q6 e-tron deklaruje dojazd 625 km podľa normy WLTP.

Foto: Bentley

Bentley však podľa slov generálneho riaditeľa tým môže získať. “Niektoré autonómne funkcie, ktoré teraz získame, sú lepšie ako tie, ktoré by sme mali,” povedal Hallmark. Elektromobil bude disponovať pokročilou asistenčnou technológiou vodiča, ktorú Hallmark nazval „Level 2++“ vrátane funkcie vzdialeného privolania, ale nie autonómneho riadenia úrovne 3.

Automobilka v roku 2023 predala 13 560 automobilov, čo je medziročný pokles o 11 %. Zároveň ukončila výrobu motoru V12.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutomotive News Europe
Predchádzajúci článokAudi opäť zmení označenia svojich modelov
Nasledujúci článokŠtefan Farkaš o konci HAKA: Odovzdá ju štátu? ROZHOVOR