Domov Elektromobilita Peugeot vyťahuje E-5008: Nové 7-miestne elektrické SUV

Peugeot vyťahuje E-5008: Nové 7-miestne elektrické SUV

Foto: Peugeot

Peugeot predstavil novú generáciu 7-sedadlového SUV s označením 5008. Na trh príde najprv v čisto elektrickej verzii E-5008, no neskôr sa bude ponúkať aj so spaľovacími motormi.

Dizajnovo aj technicky vychádza z menšieho modelu 3008, “päťtisícosmička” je však dlhšia o 25 cm a má o 16 cm dlhší rázvor osí kolies. Celkové rozmery vozidla teda sú 4,79 x 1,89 x 1,69 metra. Vďaka tomu ponúka priestor aj na sedadlách v treťom rade, prípadne dostatok miesta na uloženie batožiny. Pri obsadení všetkých 7 sedadiel má batožinový priestor základný objem 259 litrov. V päťmiestnej konfigurácii to je 748 litrov a po sklopení sedadiel aj v druhom rade vznikne úložná plocha s objemom 1815 litrov.

Foto: Peugeot

Len nedávno sme predchádzajúcu generáciu Peugeotu 5008 zaradili do zoznamu vozidiel s tromi plnohodnotnými sedadlami v druhom rade poskytujúcimi možnosť uloženia troch detských sedačiek vedľa seba. Podľa prvých obrázkov interiéru nového modelu sa zdá, že toto už platiť nebude – Peugeot E-5008 prichádza s dvoma väčšími sedadlami po krajoch a jedným užším sedadlom v strede – to pravdepodobne úchyty ISOFIX ponúkať nebude.

Foto: Peugeot
Panoramatic i-cockpit

Koncepcia palubnej dosky je veľmi podobná modelu 3008 – pred vodičom sa nachádza združený 21-palcový displej zobrazujúci údaje o jazde ponuke multimediálneho systému, zatiaľ čo na palubnej doske sa nachádzajú konfigurovateľné skratky pre najčastejšie používané funkcie. Volič automatickej prevodovky sa nachádza na palubnej doske pri štartovacom tlačidle, čím sa na stredovom tuneli uvoľnilo miesto na vybudovanie odkladacích priestorov.

Peugeot E-5008
Foto: Peugeot

Sofistikovaná maska ​​chladiča je zvýraznená tenkým čiernym pásom, ktorý obopína celú prednú časť a zahŕňa kompaktné LED svetlomety. Peugeot E-5008 GT sa bude dodávať s novou technológiou Pixel LED. Tá automaticky prispôsobuje svetlomety dopravným podmienkam, pričom zachováva optimálne osvetlenie bez rušenia ostatných účastníkov cestnej premávky. Aj dizajnom kolies pokračuje v štýle nastolenom modelmi 408 a 3008. Peugeot ponúkne zákazníkom na výber rôzne štýly 19 a 20-palcových diskov. Počet farieb karosérie je zatiaľ limitovaný na šesť, k dispozícii bude aj dvojfarebné prevedenie s čiernou strechou.

Peugeot E-5008
Foto: Peugeot

Peugeot E-5008 je postavený na koncernovej platforme STLA Medium. Záujemcovia o elektrický model si môžu vyberať z troch možností. Verzie s pohonom predných kolies majú výkon 213 alebo 231 koní a 345 Nm. Dvojmotorový variant s pohonom všetkých kolies poskytuje celkový výkon 322 koní. Vozidlo používa 400-voltovú architektúru a NMC akumulátor, na ktorý poskytuje výrobca záruku 8 rokov/160 000 km na 70 % jej nabíjacej kapacity. Jeho kapacita je až 98 kWh, čím umožňuje dojazd 660 km. Maximálny výkon nabíjania je 160 kW, takže z 20 na 80 % svojej kapacity sa nabije za 30 minút.

Foto: Peugeot

Nový PEUGEOT E-5008 sa bude vyrábať v Sochaux a predávať sa začne na jeseň tohto roka.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSlovakia Ring oslavuje 15 rokov, najrýchlejšie kolo zajazdil…
Nasledujúci článokRozbil vzácne Ferrari, likvidátorovi v poisťovni sa zatmelo pred očami