Domov Elektromobilita V Senci otvorili prvú ultrarýchlu nabíjačku IONITY s výkonom 350 kW

V Senci otvorili prvú ultrarýchlu nabíjačku IONITY s výkonom 350 kW

Prvú ultrarýchlu nabíjačku IONITY na Slovensku otvorili v Senci na čerpacej stanicic Shell. Dokáže nabíjať elektromobily výkonom až 350 kW!

Senecká rýchlonabíjačka sa tak stala jednou z prvých staníc tejto siete, otvorenej vo východnej respektíve strednej Európe. Je to kľúčový moment pre infraštruktúru elektromobility na Slovensku a aktuálne prevyšuje potreby Slovenské trhu. Hoci v našej krajine už existuje niekoľko nabíjacích staníc s prívlastkom ultrarýchle a výkonom 350 kW, nabíjačka od spoločnosti IONITY je špecifická.

IONITY plní ambiciózny cieľ

Spoločnosť IONITY vznikla ako združenie značiek BMW, Daimler, Ford a koncernom VW s cieľom vytvoriť rozsiahlu a spoľahlivú sieť rýchlonabíjacích staníc pre elektromobily. Cieľom spoločnosti je postaviť do konca roku 2020 celkovo 400 nabíjacích staníc po celej Európe. Aktuálne je 240 uvedených do prevádzky a ďalších 51 je vo výstavbe. Sieť rýchlonabíjacích staníc IONITY má priniesť vyšší komfort a možnosť cestovať s elektromobilom na dlhé vzdialenosti naprieč Európou.

Kľúčovou je aj spolupráca s čerpacími stanicami Shell, kde budú niektoré z rýchlonabíjačiek IONITY umiestnené. Tak ako tá v Senci ktorá prinesie zákazníkom vyšší komfort a pohodlie v podobe zázemia čerpacej stanice. Cieľom vzájomnej spolupráce je do konca roka 2021, inštalovať spolu 280 nabíjacích staníc pre elektromobily na šesťdesiatich čerpacích staniciach Shell. pri hlavných diaľničných ťahoch v desiatich európskych krajinách.

Za rýchlosť si priplatíte

Unikátna technológia stanice IONITY dokáže nabíjať autá maximálnym výkonom aj pri plnom obsadení súčasne. Vďaka výkonu 350 kW dokážete nabiť akumulátor elektromobilu za 10 až 15 minút. Nabíjacia stanica v Senci má potenciál pre rozšírenie o ďalšie dva stojany. Elektrická energia používaná pre oba súčasné nabíjacie stojany, pochádza výlučne zo slovenských obnoviteľných zdrojov.

IONITY je nezávislým tvorcom siete nabíjacích staníc, čiže nespadá pod žiadneho poskytovateľa respektíve distribútora elektrickej siete. V susednom Česku však spoločnosť podpísala spoluprácu s distribútorom ČEZ ktorí bude nabíjacie stanice ponúkať svojim zákazníkom.

Niečo veľmi podobné môžme očakávať v dohľadnej dobe aj na Slovensku. Zatiaľ, máte možnosť využívať nabíjacie stanice IONITY na Slovensku v rámci roamingového programu spoločnosti ZSE alebo na priamo po zoskenovaní QR kódu na stojane a inštalácií aplikácie IONITY do vášho telefónu. Pri využití na priamo však počítajte s vyššou cenou na úrovni 0,79€ / kWh.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAudi S8 od ABT dostane výkon až 700 koní
Nasledujúci článokPickup Mazda BT-50 už nebude súrodencom Fordu Ranger