Domov Elektromobilita Dartz FreZe Nikrob: Tento elektromobil stojí asi toľko čo MacBook, predáva sa...

Dartz FreZe Nikrob: Tento elektromobil stojí asi toľko čo MacBook, predáva sa aj v EU!

Dartz FreZe Nikrob: Čo prinesie najlacnejší elektromobil v Európe?

Elektromobilite sa nevyhneme, minimálne v preplnených mestách. Práve mesto by malo byť hlavným rajónom malého mestského elektromobilu pôvodom z Číny, ktorý si hovorí Dartz FreZe Nikrob.

Lotyšská firma Dartz nie je v našich končinách známa. Dôvodom bude zrejme jej modelové portfólio, ktoré sa skladá z opulentného hranatého SUV postaveného na základe dnes už nevyrábaného Hummeru H2. Okrme toho, pred niekoľkými rokmi obletela motoristický svet správa, že na čalúnenie interiéru majú použiť kožu z veľrybieho penisu…

Každopádne, dnes nebude reč o zvláštnych prírodných materiáloch v interiéri, ale o budúcnosti mestskej dopravy. A nie až tak vzdialenej. Je to práve lotyšská firma Dartz, ktorá má ambície mobilizovať a elektrifikovať európske mestá. Pomôcť jej v tom má rebrandovaný čínsky hit menom Wuling Hong Guang MINI EV.

Malé mestské autíčko je na domácom trhu bestsellerom od uvedenia do predaja v júni minulého roka. Má na to aj veľmi dobrý dôvod: cenu v prepočte od 3600 eur. Ako už ale tušíte, na starom kontinente bude o čosi drahšie. Čo teda Dartz FreZe Nikrob ponúkne a za koľko?

Ide o 4-miestne malé mestské elektrické vozidlo s dvojdverovou karosériou. Európsky model sa od čínskeho zrejme výrazne odlišovať nebude: dĺžka 2917 mm, šírka 1493 mm, výška 1621 mm a rázvor kolies 1940 mm. Celková hmotnosť má byť údajne od 665 kilogramov a batožinový priestor po sklopení zadnej lavice má objem (po strop) 741 litrov. Zadná lavica sa dá navyše odstrániť úplne.

Na jedno nabitie by malo byť schopné prejsť asi 200 kilometrov (podľa NEDC normy), čo je za predpokladu, že auto neopustí hranice mesta, celkom dostačujúci údaj. Navyše má ísť o 30 kilometrov viac v porovnaní s čínskym bratom, a to vďaka batérii s väčšou kapacitou na úrovni 13 kWh. Elektromotor s krútiacim momentom 85 Nm má ľahké auto rozgúľať na maximálnu rýchlosť 100 kilometrov za hodinu.

Oproti čínskej verzii musí prejsť európsky model určitými homologizačnými zmenami, medzi ktoré patrí napríklad LED denné svietenie či bližšie neurčená aktualizácia elektrického systému. Do výbavy navyše pribudli airbagy a ESP.

Dartz FreZe Nikrob má spočiatku prísť na nemecký, nórsky a francúzsky trh s cenovkou od 9.999 eur. Nepochybne tak pôjde o najlacnejší elektromobil na trhu, no otázkou je, či dokáže presvedčiť dostatočný počet záujemcov.

Zdroj: auto.cz / teslamagazin / startstop

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokÚplne nové Mitsubishi Outlander sa na Slovensku asi neobjaví!?
Nasledujúci článokPrichádza dynamická a športová ŠKODA ENYAQ Sportline IV