Domov Elektromobilita Cupra Tavascan sa stane realitou! Kedy sa ho dočkáme?

Cupra Tavascan sa stane realitou! Kedy sa ho dočkáme?

Cupra Tavascan bude navrhnutý a vyvinutý v Barcelone na základe modulárnej platformy pre elektromobily MEB koncernu Volkswagen. Na Európsky trh sa dostane v roku 2024.

zdroj: cupraofficial

V roku 2019 na frankfurtskom autosalóne značka Cupra predstavila štúdiu Cupra Tavascan Concept s elektrickým pohonom. Reprezentovala víziu moderného a športového automobilu. Predseda predstavenstva Cupra, Wayne Griffiths však oznámil, že Tavascan sa stane skutočnosťou a začne sa predávať v roku 2024. Pre španielsku značku to bude druhý elektrický model po elektromobile Cupra Born, ktorý sa začne predávať koncom tohto roka.

Sériový model bude skonštruovaný a vyvinutý v Barcelone a predávať sa bude aj na Európskych i zámorských trhoch v roku 2024. Wayne Griffiths dokonca povedal, že výskumný a vývojový tím v technickom centre Martorell už pracuje na príprave nového elektromobilu. Cupra Tavascan Concept reprezentuje jedinečnú vysokú výkonnosť a fascinujúci dizajn. Tavascan Concept získal prvú cenu v medzinárodnej dizajnovej súťaži Automotive Brand Contest.

Dizajn

Dizajnérom sa podarilo skĺbiť siluetu päťdverového crossoveru s rozkročeným postojom a eleganciou športového kupé. Jediným poznávací znakom toho, že pod kapotou sa skrývajú baterky, má byť osvetlený znak značky pod predným nárazníkom. Aj keď spracovanie prednej časti možno vyznieva komplikovane a iba na efekt, nie je tomu celkom tak. Každý aerodynamický prvok či otvor na vstup vzduchu zvyšuje efektivitu, pretože umožňuje plynulé obtekanie vzduchu a zároveň chladí batériu. Kvôli minimálnemu odporu vzduchu majú zliatinové disky 22-palcových kolies tvar turbíny. Zadné svetlá sú prepojené po celej svojej šírke a dúfame, že funkčný difúzor sa dostane aj do sériového prevedenia. Elegantné riešenie svetiel a tvar zadného okna okamžite na seba strhnú pozornosť a ani si neuvedomíte, že vám chýbajú nejaké koncovky výfuku. Démonický charakter štúdie zvýrazňuje lak karosérie vo farbe tekutého kovu s niekoľkými medenými a karbónovými doplnkami.

Interiér a pohon

Vnútrajšok kombinuje puristické spracovanie s modernými technológiami. Štyri samostatné škrupinové sedadlá s integrovanými opierkami hlavy sú potiahnuté kožou s trojrozmernou štruktúrou. Vodič má pred sebou displej digitálneho združeného prístroja s uhlopriečkou 31,2 cm, ktorý dopĺňa displej systému infotainmentu s uhlopriečkou 33 cm v strede. Ten sa dá natočiť aj k spolujazdcovi, pričom všetci členovia posádky majú k dispozícii najmodernejšiu digitálnu konektivitu.

Elektrický systém pohonu pozostáva z dvoch elektromotorov – po jednom na oboch nápravách. Celkový systémový výkon dosahuje 306 koní, ktorý sa prenáša na všetky štyri kolesá. Lítium-iónová batéria s kapacitou 77 kWh umožňuje dojazd 450 km. A tie kilometre môžu ubiehať veľmi svižne, keďže uvedený výkon umožní autu akcelerovať z 0 na 100 km/h za 6,5 sekundy.

Značka Cupra plánuje v tomto roku zdvojnásobiť svoj predaj vozidiel a zvýšiť obrat, ktorý minulý rok dosiahol približne 900 miliónov eur. Taktiež otvorí trhy elektrifikovaným krajinám a aj úplne nové trhy. V roku 2022 spustí predaj aj v Austrálii.

zdroj: cupraofficial
Ako vlastne značka Cupra vznikla?

Cupra je značkou Seat Group, ktorá vznikla v roku 2018 a je založená na aktuálnom dizajne, športovej výkonnosti svojich elektrických modelov. Od založenia predaj stále viac rástol až o rok neskôr po vzniknutí predaj vzrástol o 72% a dosiahol takmer 25.000 kusov. Prvý vyrobený model špeciálne pre značku Cupra je Cupra Formentor, ktorý sa začal predávať v roku 2020 spolu s modelom Cupra Leon. Automobilka stále rozširuje svoju predajnú sieť a do konca roka 2020 mala zahŕňať približne 520 predajných miest.

Svoju novú centrálu Cupra Garage v Barcelone (Martorell) otvorila v čase druhého výročia. Budova disponuje s plochou 2.400 štvorcových metrov a nachádza sa vedľa centrály značky Seat. Výroba Cupra Racing Factory vyrába elektrické špeciály na preteky cestovných vozov na okruhoch Cupra e-Racer. Cupra je prvou automobilovou značkou, ktorá sa zúčastní na šampionáte elektrických SUV v teréne Extreme E.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJcupraofficial.com
Predchádzajúci článokPRVÁ JAZDA: Opel Mokka e, štýlový elektromobil s reálnym dojazdom
Nasledujúci článokNový Volkswagen Amarok sa ukazuje na prvých skicách!