Domov Elektromobilita Rolls Royce elektromobil bude čoskoro realitou. Má sa volať „tichý tieň“

Rolls Royce elektromobil bude čoskoro realitou. Má sa volať „tichý tieň“

Rolls Royce elektromobil bude čoskoro realitou. Má sa volať

Elektrifikácia si pomaly nachádza cestu aj do najluxusnejšej triedy. Rolls Royce elektromobil bude čoskoro realitou.

Dominantou najprestížnejšej kategórie automobilov určenej len pre tých najmajetnejších klientov je ešte stále obrovský motor. Je to tak v prípade Mercedesu-Maybach, ktorý bol nedávno predstavený vo verzii S680 4 matic so 6,0-litrovým vidlicovým dvanásťvalcom s výkonom 450 kW (612 koní), rovnako tak aj v prípade Bentley Flying Spur so 6,0-litrovým W12 motorom a ten istý recept aplikuje aj Rolls-Royce, ktorý vo svojich modeloch ponúka kultový 6,75-litrový vidlicový dvanásťvalec. Emisné normy sú však neúprosné, a tak bude čoskoro realitou aj Rolls Royce elektromobil. No predtým, ako sa pustíme do hejtovania, skúsme sa zamyslieť, či tichý elektrický pohon nedáva práve v najluxusnejších autách zmysel…

Nie je to prvý elektromobil od Rolls Royce

Najluxusnejšia automobilka sveta nemá s výrobou elektromobilov prakticky žiadnu skúsenosť, no o elektrifikácii značky sa hovorí už desať rokov. Práve v roku 2011 debutoval vôbec prvý koncept elektromobilu so soškou Spirit of Ecstasy na kapote. Dostal označenie 102 EX a bol postavený na základoch vtedajšieho modelu Phantom.

Podľa slov šéfa Rolls-Royce, Torstena Müller-Ötvösa, však v druhom pokuse automobilky o elektromobil pôjde o úplne nový model: „Konkrétna koncepcia je zatiaľ tajomstvom. Samozrejme, bude to úplne nový Rolls-Royce.“ No novinárom sa podarilo zistiť potenciálne meno novinky: materský koncern BMW si totiž zaregistroval obchodný názov „Silent Shadow“, teda v preklade „Tichý tieň“. Nuž, to snáď hovorí samé za seba… 🙂

Rolls Royce elektromobil bude čoskoro realitou. Má sa volať "tichý tieň"

Automobilka pôvodne plánovala uviesť luxusný elektromobil na trh v roku 2030, no podľa najnovších informácií je v hre rok 2025. Jedným z dôvodov bez pochýb budú práve sprísňujúce sa emisné normy, ktoré stúpajú na krk všetkým automobilkám pôsobiacim v Európskej únii.

Dáva to zmysel…

Posledné slovo má však stále zákazník. Prvý elektromobil z dielne Rolls Royce sa výroby nedočkal a dôvodom je s najväčšou pravdepodobnosťou práve odmietnutie novinky zákazníkmi značky. Na druhej strane, technika sa za uplynulých 10 rokov v oblasti elektromobility posunula veľmi výrazne dopredu a kým v roku 2011 mohol byť limitujúcim faktorom konceptu nízky dojazd, dnes to tak vôbec byť nemusí.

Koniec koncov, elektrický pohon vyniká predovšetkým okamžitým výkonom a krútiacim momentom a tichým prejavom. A kde tieto vlastnosti vynikajú najviac, ako v ťažkom luxusnom aute? „Elektrifikácia perfektne zapadá k značke – najmä krútiaci moment a supertichosť. Nie sme známi výrobou revúcich motorov a hlasných výfukov, a to je veľká výhoda,“ potvrdzuje Müller-Ötvös.

Otázkou teda ostáva, či tento pokus na elektrifikáciu automobilke vyjde. Konkurenční Bentley oznámil, že do roku 2030 chce ponúkať výhradne elektromobily, no klientela Rolls-Royce je pomerne konzervatívna…

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFord prichádza s netradičným nápadom. Necháva svojich nadšencov rozhodnúť o novej špeciálnej edície Pumy ST !
Nasledujúci článokSmart eSUV sa chystá otvoriť novú éru značky pod krídlami Mercedesu