Domov Elektromobilita Čo s použitými batériami? Dubnický závod ponúka unikátne riešenie

Čo s použitými batériami? Dubnický závod ponúka unikátne riešenie

baterie-elektromobil
baterie-elektromobil

Čo s použitými batériami? Otázka, ktorá trápi nie jedného kritika elektromobility. Na Slovensku však budeme mať unikátne zariadenie na regeneráciu akumulátorov.

Spoločnosť ZTS VV podpísala zmluvu s jednou z najväčších a najstarších univerzít v Európe. Český inštitút informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) je súčasťou pražskej univerzity České vysoké učení technické (ČVUT), ktorá pripravuje návrh závodu pre robotizovanú demontáž batérií z elektormobilov u nás na Slovensku, v Dubnici. Firma ZTS VV ich potom bude regenerovať tak, aby boli znova použiteľné. Ide o unikátny projekt, ktorý je súčasťou spoločného európskeho záujmu IPCEI.

Väčšina áut po ich životnosti putuje do šrotu. Pri elektromobiloch to však nie je tak jednoduché, akoby sa na prvý pohľad zdalo. Tie majú o čosi väčšiu environmentálnu záťaž na naše okolie. Práve toto si uvedomujú aj v Dubnici a chcú sa pokúsiť o to, aby zelená energia ostala stále zelenou a boli použiteľné obnoviteľné zdroje týchto vozidiel.

V Dubnickom závode ZTS VV vyrastá nová továreň, v ktorej prejdú staré akumulátory diagnostikou, demontážou a následnou regeneráciou tak, aby boli využiteľné pre ďalšie energeticky menej náročné aplikácie. Tento celý proces budú zabezpečovať roboty riadené umelou inteligenciou. V našej krajine tak budeme mať doslova unikát spomedzi všetkých krajín.

„Demontáž takýchto lítium-iónových batérií je zložitý a finančné náročný proces. Batérie sú komplikovanejšie, než sa na prvý pohľad zdá a obsahujú množstvo jedinečných komponentov. Kvôli daným chemikáliám uskladnených v batériách môže pri demontáži dôjsť k nebezpečenstvu. Aj s takýmito nebezpečenstvami musíme rátať pri stavení linky. Nesmieme zabudnúť aj na faktor vývoja batérií a prispôsobiť sa tak budúcim parametrom,“ vyjadril sa predseda predstavenstva TZS VV, Stanislav Králik.

Obnoviteľná energia

Na vývoji sa zúčastňujú na slovo vzatí odborníci. Robotizovanú demontáž pre dubnický závod navrhuje Český inštitút informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC). Česká univerzita a slovenský podnik ZTS VV podpísali kontrakt o spolupráci. Na projekte sa budú podieľať aj špecialisti v oblasti vedy, elektromechaniky a mechatroniky zo Slovenska.

„Projekt je koncepčne založený na distribuovanej výrobe, kde neexistuje pevný výrobný plán. V závislosti od rôznych typov batérií a ich stavu výrobná linka reaguje na aktuálnu situáciu a kombinuje moduly s rôznymi životnosťami. Následne sa batérie využijú ako stacionárne, napríklad vo vodných elektrárňach,“ vysvetlil vedecký riaditeľ CIIRC ČVUT, Vladimír Mařík.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJsme.sk
Predchádzajúci článokToyota Corolla prešla faceliftom: najväčšie zmeny sa týkajú pohonu
Nasledujúci článokMototechna Drive otvorila prvú samostatnú pobočku v Bratislave