Domov Elektromobilita Prečo sa konečne rozhodnúť pre elektromobil a podľa čoho si vybrať?

Prečo sa konečne rozhodnúť pre elektromobil a podľa čoho si vybrať?

Electric vehicle changing on street parking with graphical user interface, Future EV car concept

Elektromobily sú čoraz dostupnejšie a čoraz viac ľudí zvažuje ich kúpu. Najrôznejšie automobilky sa dnes venujú výrobe týchto ekologických vozidiel a na trh chrlia jednu novinku za druhou. Niekedy je preto ťažké vyznať sa v zložitej spleti elektromobility, čo vám môže výber vhodného auta skomplikovať. Čo by ste mali pred kúpou vedieť a podľa čoho sa rozhodnúť?

Prečo si vybrať elektromobil?

Ak zvažujete, že si do domácnosti zadovážite elektromobil, zrejme ste už o jeho výhodách dobre informovaný. Ak nie, je dobré si ich pripomenúť, čo vám môže vaše rozhodnutie zjednodušiť.

Elektromobily sú pre mnohých užívateľov atraktívne predovšetkým vďaka ich nízkym prevádzkovým nákladom. Neopomenuteľným faktorom je aj nižší negatívny vplyv na životné prostredie v porovnaní s ich náprotivkami so spaľovacími motormi, pretože nevytvárajú žiadne emisie. Lákadlom je aj nižší hluk počas jazdy, čo ocení celá posádka.

Okrem toho, že sa neustále zvyšuje dojazd elektromobilov, aj infraštruktúra nabíjacích staníc na Slovensku, ale aj naprieč celým svetom, sa neustále rozrastá. To vás môže povzbudiť urobiť finálne rozhodnutie čo najskôr. Dnes už teda nie je problém dodať elektrickému vozidlu šťavu aj na dlhšie výpravy.

Tip: Vedeli ste, že elektromobil si môžete nabiť pokojne aj počas noci z pohodlia domova vďaka súkromnej nabíjacej stanici?

Nie je elektromobil ako elektromobil

Pod pojmom elektromobil rozumieme v tom najširšom zmysle slova v podstate každé auto, ktoré používa elektromotor na pohon. V užšom zmysle rozumieme pod tým rozumieme kompletný elektromobil, o ktorom píšeme aj v tomto článku.

Druhým typom elektromobilov sú hybridné elektrické vozidlá, ktoré využívajú elektrický pohon v kombinácii so spaľovacím motorom. Aj hybridné vozidlá sú však v porovnaní s vozidlami s čisto spaľovacími motormi lepšou voľbou pre vašu peňaženku aj našu planétu.

Rozhodujú vaše preferencie

Pri výbere elektromobilu môžete sledovať presne tie isté parametre, ktoré by ste sledovali pri výbere vozidla so spaľovacím motorom. Potrebujete rodinné SUV, kde sa zmestí celá rodina alebo vám bude stačiť niečo kompaktnejšie? Potrpíte si na vyhrievaných sedadlách a volante alebo sa uspokojíte s nižšou výbavou? Dnešné vozidlá dnes dokážu splniť takmer všetky, aj tie najuletenejšie, predstavy zákazníkov.

Za obrovské plus súčasných elektrických áut tiež považujeme mnohé inteligentné prvky, ktoré sú zväčša súčasťou už samotnej základnej výbavy. Znamená to, že aj bez akýchkoľvek poplatkov navyše zoženiete našľapaný stroj. Pomôže, keď si na papier spíšete prvky, ktoré váš budúci tátoš musí bez debaty mať, ale aj tie, ktoré by ste ocenili navyše, či už s príplatkom alebo bez. Verte nám, že s ujasnenou predstavou sa vám bude vyberať o poznanie ľahšie.

Tip: Ak chcete na kúpe elektromobilu ušetriť, odporúčame siahnuť po predvádzacích vozidlách od autorizovaných predajcov, ktorých cena môže byť nižšia niekedy až o stovky eur v porovnaní s vozidlami priamo z výrobnej linky.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVodíkový osemvalec Porsche má mať výfukové plyny čisté ako vzduch
Nasledujúci článokNa nákup auta je potrebné sa čo najlepšie pripraviť. Na čo nezabudnúť pri kúpe auta v autobazári?