Domov Elektromobilita Na lyžovačku s elektromobilom – koľko stojí cesta?

Na lyžovačku s elektromobilom – koľko stojí cesta?

Lyžiarska sezóna je v plnom prúde. K najobľúbenejším lyžiarskym strediskám na Slovensku aj v Rakúsku sa bežným elektromobilom s diaľničným dojazdom 200 km dostanete bez problémov. Koľko taká cesta bude stáť?

Lyžiarské strediská – Jasná a Vysoké Tatry

Pri ceste za lyžiarskymi zážitkami do Jasnej či Vysokých Tatier môžete využiť na nabíjanie napríklad lokality ZSE Drive na autobusovej stanici v Tatranskej Lomnici (1x AC, 1x CHAdeMO, 1x CCS), pri AquaCity Poprad (1x AC, 1x CHAdeMO, 1x CCS), pri Štrbskom Plese (4x AC socket) alebo stojany pri diaľnici D1 v Liptovskej Teplej (Hypercharger 2x CCS + 1x AC).

V prípade priemernej spotreby energie elektromobilu na diaľnici na úrovni 25 kWh/100 a predplateného programu ZSE Partner s cenou 0,29 €/kWh pri AC a DC nabíjaní (pred cestou a v destinácii) a 0,39 € / kWh pri ultra rýchlom nabíjaní (na diaľnici) je priemerná cena nabíjania 0,34 €/kWh, čo znamená náklady na cestu 8,50 €/100 km. Cesta z Bratislavy do Jasnej a späť vyjde vodiča elektromobilu približne 49,60 €. Na cestu do Tatranskej Lomnice a späť sú náklady asi 58,60 €.

na lyžovačku s elektromobilom

Zauberberg Semmering

Toto najstaršie lyžiarske stredisko v Európe je vychýrené pre rozsiahle večerné lyžovanie. V porovnaní so strediskom Stuhleck – Spital am Semmering má síce menej zjazdoviek, no sú strmšie. Stredisko ponúka 14 km zjazdoviek všetkých náročností, 6-kabínkovú lanovku, 4-sedačku, 2 vleky a 3 km dlhú osvetlenú sánkarsku dráhu s rozprávkovými postavičkami. Výlet z Bratislavy do Semmeringu a naspäť zvládnete na 2 nabitia. Stačí, ak pred cestou nabijete v Bratislave a následne po 200 km využijete jednu z nabíjacích lokalít roamingových partnerov ZSE Drive – ÖAMTC Stützpunkt Wr. Neustadt 150 kW na adrese Neunkirchner Str. 200, Wiener Neustadt alebo Ultra-Highspeed-Ladestation BILLA, Wiener Neustadt 8 x 300 kW na adrese Gerasdorfergasse 31, Wiener Neustadt

Výpočet nákladov na cestu:
Trasa: 167 km x 2 = 334 km
1 x nabitie vozidla v Bratislave pred cestou, program Partner, cena 0,29 €/kWh, zostávajúcich 134 km = 9,70 €.
1 x nabitie vozidla na spiatočnej ceste v Rakúsku kartou ZSE Drive, 200 km, cena 25 €.

Celkové náklady na cestu = 34,70 €.

Dachstein 

Tri dediny Gosau, Russbach a Annaberg spája 51 km zjazdoviek a 25 lanoviek do súvislého lyžiarskeho strediska Dachstein West. Lyžovanie v Dachstein West ponúka pôsobivú horskú panorámu, perfektne udržiavané svahy, snehovú spoľahlivosť, moderné lanovky a cenovo dostupné skipasy. Centrálnym strediskom je Annaberg, ktorý je domovským miestom niekoľkonásobného víťaza svetového pohára Marcela Hirschera. Milovníkom freestyle je určený snowpark, nenásytným večerné lyžovanie a deťom funpark. Chystáte sa navštíviť o niečo vzdialenejší Dachstein? 740 km dlhý výlet sa dá zvládnuť s 3 nabíjaniami.

Prvé nabitie po 130 km od Bratislavy sa dá zrealizovať na ÖAMTC Stützpunkt Wr. Neustadt 150 kW. Druhé nabíjanie a prestávku na občerstvenie je možné po 165 km absolvovať na nabíjačkách roamingového partnera IONITY Trieben 300 kW na adrese Europastraße 10a, Trieben. Po ceste naspäť sa dá po 170 km využiť nabíjacia stanica IONITY St. Lorenzen 300 kW na adrese Dr.-Reinhard-Machold-Straße 6-13, St. Lorenzen im Mürztal.

Výpočet nákladov na cestu:
Trasa: 370 km x 2 = 740 km
3 x nabitie vozidla v Rakúsku kartou ZSE Drive v cene 25 €/1 nabitie.

Celkové náklady na cestu = 75 €.

na lyžovačku s elektromobilom

Mölltaler Gletscher

Lyžiarske stredisko s celoročnou prevádzkou patrí medzi obľúbené miesta slovenských lyžiarov. Po 4,5 hodinách jazdy autom z Bratislavy sa ocitnete pri stanici najdlhšej podzemnej železnice, ktorá vás za 8 minút vynesie do výšky 2 200 m n. m. Odtiaľ sa lanovkami môžete vyviezť až do výšky 3 120 m n. m. Široké zjazdovky na ľadovci poskytujú potešenie začiatočníkom aj pokročilým lyžiarom.

Ak vyrazíte za lyžovačkou do Molltaler Gletscher, celkovo prejdete 900 km a pravdepodobne budete nabíjať 4x. Prvé nabitie po 130 km urobíte na ÖAMTC Stützpunkt Wr. Neustadt 150 kW, druhé po 165 km na IONITY Trieben 300 kW. Lokalitu na nabíjanie nájdete aj priamo pred lyžiarskym strediskom: IONITY Eisentratten 300 kW, Laggen 18, Eisentratten. Pri ceste naspäť môžete nabíjať na rovnakých miestach.

Výpočet nákladov na cestu:
Trasa 450 km x 2 = 900 km
5 x nabitie vozidla kartou ZSE Drive v cene po 25 €.

Celkové náklady na cestu = 125 €.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJZSE
Predchádzajúci článokTento elektromobil prináša dobrú správu. 5 rokov ušetríte na servise
Nasledujúci článokMercedes triedy E dostane selfie kameru, Tik Tok aj Zoom