Domov Elektromobilita Malé elektrické SUV Volvo EX30 stelesňuje to najlepšie zo škandinávskeho dizajnu

Malé elektrické SUV Volvo EX30 stelesňuje to najlepšie zo škandinávskeho dizajnu

Nové, plne elektrické Volvo EX30 nie je navrhnuté len pre bezpečnosť a zvýšenú udržateľnosť, ale jeho cieľom je aj to, aby bol váš život pohodlnejší, uvoľnenejší a príjemnejší vďaka najmodernejším technológiám a ohľaduplnému škandinávskemu dizajnu.

Známy dizajn

Nové Volvo EX30 nesie dizajnové prvky a atmosféru veľmi podobnú s modelom EX90. Vonkajší dizajn nového Volva EX30 s dĺžkou 4,2 metra sleduje škandinávsky dizajnový jazyk s čistými výraznými líniami. Hoci známe LED svetlá „Thorovo kladivo“ zostávajú zachované, EX30 zmenšuje typický vzhľad Volva. Napriek svojej malej veľkosti má SUV dlhý rázvor a veľké kolesá. Volvo upravilo predné a zadné previsy tak, aby boli rovnaké, čím získalo trochu symetrický bočný profil. Smerom do strán vidíme ostrú líniu ramien a vypuklé zadné oblúky spolu s aerodynamicky optimalizovanými zliatinovými kolesami. Zatiaľ čo vzadu je koncové svetlo LED v tvare C spolu s vertikálnou lištou brzdových svetiel v hornej časti.

 

Prémiová kvalita zvuku

Soundbar v EX30, prvý svojho druhu, je inšpirovaný dizajnom domáceho zvuku. Spája niekoľko reproduktorov do jedného soundbaru a napĺňa celú kabínu prémiovým zvukom. Keď sa ho rozhodnete skombinovať so špičkovým zvukovým systémom Harman Kardon, môžete počúvať svoju obľúbenú hudbu a podcasty vo vynikajúcej zvukovej kvalite. Soundbar je skvelým príkladom inteligentného dizajnu, pretože reproduktory sú zoskupené v rámci jedného komponentu a znižuje sa množstvo káblov a materiálu. Spočiatku si ho možno ani nevšimnete, nachádza sa pod čelným sklom a hladko integruje do dizajnu kokpitu. A bez potreby reproduktorov vo dverách vám Volvo EX30 poskytne oveľa viac úložného priestoru. V rovnakom duchu sú preto presunuté aj spínače okien na stredovú konzolu.

Volvo EX30

Veľkorysá variabilita

Stredová konzola je mimoriadne všestranná, s posuvným systémom umožňujúcim pasažierom vybrať si, ako chcú priestor využiť. Hornú časť držiaka na nápoje je možné vysunúť, aby sa do neho zmestila káva alebo smartfón, alebo sa môže posunúť späť a získať tak viac úložného priestoru. Spodný tunel má ochrannú odkladaciu plochu na drobnosti a do veľkého otvoreného priestoru hore sa dá umiestniť taška. Zadní cestujúci si telefóny môžu uložiť do vyhradených vreciek na operadlách predných sedadiel, zatiaľ čo spod stredovej konzoly sa vysúva odkladacia schránka. Vnútri dverí batožinového priestoru je pribalený praktický sprievodca veľkosťami, ktorý sa zíde napríklad vtedy, ak chcete ísť kúpiť nejaký nábytok, ale neviete, či ho dokážete naložiť do vozidla.

Všetko pre posádku

Stredová obrazovka ponúka tzv. „pokojný“ pohľad, ktorý odstraňuje všetko okrem najdôležitejších informácií pre extra sústredenie. Táto funkcia je užitočná najmä v noci, keď znižuje namáhanie očí pri dlhých jazdách. V súlade s ambíciou Volva ponúkať najmodernejší informačno-zábavný systém so vstavaným Google obsahuje model EX30 handsfree pomoc od Google Assistant, navigáciu Google Maps a obľúbené aplikácie v Google Play. EX30 je tiež prvým vozidlom Volvo, ktoré prichádza s bezdrôtovou funkciou Apple CarPlay.

Volvo EX30

Udržateľné materiály

Pri výbere nového Volva EX30 si zákazníci môžu vybrať zo štyroch rôznych interiérových „miestností“. Tie majú udržateľnejší prístup k materiálom a každý prichádza s vlastným výrazom. Napríklad jedna miestnosť zahŕňa nadčasovú príťažlivosť džínsoviny a obsahuje odpadový produkt z procesu recyklácie džínsoviny. Medzi ďalšie materiály v ponuke patrí recyklovaný plast vyrobený z odpadu, ako sú staré okenné rámy a rolety, obnoviteľné vlákno získané z ľanových semien, zmes vlny zo zodpovedných zdrojov vrátane 70 % recyklovaného polyesteru či štruktúrovaný pletený materiál sedadiel obsahujúci recyklovaný plast. EX30 tiež ponúka výber čalúnenia Nordico, čo je progresívny a technicky vyspelý materiál vytvorený z textílií vyrobených z recyklovateľných materiálov, ako sú PET fľaše a biomateriálu z lesov vo Švédsku a Fínsku.

Volvo EX30

Technológia akumulátora, ktorá vyhovie vašim potrebám
V prvom rade treba povedať, že keď hovoríme o pohonných jednotkách, neexistuje nič také ako „akumulátor“. Namiesto toho máte slobodu vybrať si technológiu akumulátora, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám. Preto je model EX30 s tromi možnosťami pohonu a dvoma rôznymi typmi akumulátora, čo zároveň umožňuje ponúknuť ho za atraktívnu uvádzaciu cenu.

Volvo EX30

Do mesta

Ak je vašou doménou mesto alebo kratšie vzdialenosti medzi nabíjaním, je ideálna verzia s jedným motorom a akumulátorom LFP. Akumulátor LFP so štandardným dojazdom, ktorý využíva lítium-železo-fosfátovú chémiu, je cenovo výhodnejší a menej náročný na zdroje pri výrobe, čo znamená, že je to najlepšia voľba, pokiaľ nepotrebujete maximálny dojazd.

Na dlhšie presuny

Ak je priorita čo najdlhší dojazd, ideálnou voľbou pre model EX30 bude variant s jedným motorom a akumulátorom NMC s predĺženým dojazdom. Akumulátor NMC obsahuje lítium, nikel, mangán a kobalt a vyrába energiu efektívnejšie než variant LFP. Verzia s jedným motorom a predĺženým dojazdom vám poskytne dojazd medzi nabíjaním až 480 km.

Hlavne výkon

A napokon, ak je prioritou výkon, treba si vybrať výkonnostný variant s dvoma motormi, v ktorom sa spojil akumulátor NMC s prídavným druhým elektromotorom. Tento variant modelu EX30 má pohon všetkých kolies a poskytne vám 315 kW (428 k) výkonu, pričom zrýchli z nuly na 100 km/h za 3,6 sekundy – je to oficiálne historicky najrýchlejšie zrýchľujúce vozidlo od Volva.

Nabíjanie a podvozok

Ďalšia vec, ktorú model EX30 zvláda rýchlo, je nabíjanie. Variant s dvoma motormi s predĺženým dojazdom má kapacitu nabíjania až 153 kW, zatiaľ čo model so štandardným dojazdom má kapacitu 134 kW. To znamená, že akumulátor môžete nabiť z 10 na 80 % už za niečo vyše 25 minút. Prostredníctvom stredového displeja vozidla a aplikácie si môžete nastaviť intenzitu elektrického prúdu, maximálnu úroveň nabitia a čas, kedy chcete spustiť nabíjanie. Aby sa podporil čo najlepší zážitok z jazdy, vyladil sa podvozok modelu EX30 tak, aby sa čo najlepšie využili kompaktné rozmery vozidla. Jeho nízke ťažisko, ako aj pomerne nízku a rovnomerne rozloženú hmotnosť dopĺňa jednoduché riadenie a obratnosť v meste aj mimo neho.

Volvo EX30

Štýlové svišťanie krajinou

Od budúceho roka bude model EX30 v ponuke aj vo verzii Cross Country. Objednávky pre túto špeciálnu verziu malého elektrického SUV sa otvoria v roku 2024, pričom výroba by sa mala začať v tom istom roku. Volvo EX30 Cross Country nadviaže na dlhoročné tradície modelov Cross Country – oslavovanú zostavu modelov pre zákazníkov, ktorí chcú od svojho automobilu trochu viac dobrodružstva. Bude sa dodávať s množstvom na mieru vyrobených prvkov, ako je vyššia svetlá výška, 19-palcové čierne disky kolies či voliteľné 18-palcové disky so zákazkovými pneumatikami. Keď sa s modelom EX30 Cross Country vyberiete mimo vyšliapaných ciest, bude
rozpoznateľný podľa prvkov, špeciálne čierne panely na prednom nárazníku a veku batožinového priestoru a štýlové označenie Cross Country. Čerešničkou na torte je malá švédska vlajočka na kapote.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.7 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokElektromobilom naprieč Afrikou – nabíjanie trvá celý deň, ale má to aj výhody
Nasledujúci článokNa čo slúži diferenciál a ako zmenia jazdu elektromobily s vektorovaním krútiaceho momentu?