Domov Elektromobilita Bude nový Rimac na batérie? Možno dostane pohon, ktorý je vraj mŕtvy

Bude nový Rimac na batérie? Možno dostane pohon, ktorý je vraj mŕtvy

Foto: Rimac

Etálon sveta elektrických hyperšportov sa možno vydá prekvapivou cestou. Je totiž šanca, že nový Rimac nedostane čisto elektrický pohon. Nová technológia by totiž mohla vyrábať elektrickú energiu pomocou kvapalných palív.

Rimac plánuje nový superšport a podľa všetkého nemusí byť nevyhnutne len na batérie. Chorvátska značka totiž skúma možnosť novej radikálnej technológie, ktorá vyrába elektrickú energiu pomocou kvapalných palív, ako je nafta.

Pre Autocar túto prekvapivú správu naznačil samotný šéf automobilky Mate Rimac. Značka má aktuálne plné ruky práce s produkciou hyperšportu Nevera, no to jej predstaviteľom nebráni v premýšľaní nad budúcnosťou. „Rimac nie je výlučne elektrický – robí to, čo je v danom čase najzaujímavejšie,” povedal Mate Rimac a prezradil, že “pracuje” na programe, ktorý určí, či takzvané nanotrubičky môžu byť účinným zdrojom energie pre vozidlo.

Foto: Rimac
Účinnosť až 80%

V podstate ide o prehriatie “chemicky odlišných” kvapalných palív na výrobu elektrickej energie, ktorá by sa potom mohla použiť na pohon elektromotora, čím by sa nahradila batéria v elektromobile. Mate Rimac uviedol ako príklad skvapalnený ropný plyn, vodík a naftu, ktoré by sa mohli použiť na pohon tohto systému. Zároveň prezradil, že jeho spoločnosť našla začínajúci start-up, ktorý experimentuje s touto technológiou v malom meradle. Testy však naznačili, že nanotrubičky by mohli fungovať s účinnosťou až 80 %, pričom priemerná účinnosť spaľovacieho motora je 30 %.

Nejde však o bezemisnú technológiu. Vedľajšími produktami sú totiž oxid uhličitý ako aj ďalšie plyny, avšak v oveľa menšom množstve ako produkuje spaľovací agregát. Mate Rimac preto verí, že potenciál je skutočný, najmä vo svete športových vozidiel. Odstránením batérií by došlo k značnej hmotnostnej úspore, čo je Achillovou pätou všetkých súčasných elektromobilov.

Rimac Nevera

Rimac patrí k veľkým priekopníkom automobilového priemyslu. Ich hyperšport Nevera patrí k tomu najlepšiemu čo automobilový trh ponúka a je jedným z najväčších pokoriteľov rýchlostných rekordov. Nová technológia produkujúca elektrickú energiu z kvapalných palív by mohla byť ďalším esom v rukáve.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutocar
Predchádzajúci článokTEST Renault Austral – najlepšie FWD SUV?
Nasledujúci článokViac zábavy v BMW – hry, virtuálna realita aj AI asistent