Domov Elektromobilita Degradácia batérií o 10 % za 10 rokov. Honda pripravuje prelomové elektromobily

Degradácia batérií o 10 % za 10 rokov. Honda pripravuje prelomové elektromobily

Foto: Honda

V roku 2026 Honda uvedie na trh nový typový rad elektromobilov „Honda 0 Series“. Na CES 2024 v Las Vegas sa tak predstavujú dva koncepty, ktoré naznačujú, akým smerom sa bude Honda v prípade nových elektromobilov uberať. Súčasne uvádza aj nové logo, ktoré budú niesť práve nové elektromobily značky Honda.  

Spoločnosť Honda v Las Vegas odhalila „Honda 0 Series,“ nový rad elektromobilov, ktorý japonská automobilka začne globálne uvádzať na trhy od roku 2026, so svetovou premiérou dvoch koncepčných modelov, konkrétne Saloon a Space-Hub. Na veľtrhu Honda predstavila v svetovej premiére aj nový znak H, ktorý sa bude používať výlučne pre elektrické modely Honda ďalšej generácie.

Honda 0 Series
Foto: Honda
Honda 0 Series

Honda 0 Series je nový rad elektromobilov, ktorý symbolizuje zásadnú transformáciu značky Honda v súlade so svojím globálnym sloganom (The Power of Dreams – How we move you) a politikou elektrifikácie. Názov typového radu predstavuje odhodlanie prijať výzvu vyvíjania nového radu elektrických vozidiel návratom k východiskovému bodu spoločnosti ako výrobcovi áut a vytvoriť úplne nové elektromobily „od nuly.“  S týmto novým radom EV sa Japonci budú snažiť ďalej rozvíjať svoj koncept “človek maximum, stroj minimum”, radosť z jazdy a pozdvihnúť slobodu mobility do ešte väčších výšok. V roku 2026 začne automobilka celosvetovo uvádzať prvý model Honda 0 Series, začínajúc Severnou Amerikou, a následne v Japonsku, Ázii, Európe, Afrike, na Blízkom východe a v Južnej Amerike.

Foto: Honda

Nula nesymbolizuje iba návrat k základom spoločnosti, ale aj „nulový dopad na životné prostredie“ počas celého životného cyklu vozidla vrátane firemnej činnosti a „nulový počet smrteľných dopravných nehôd“ s účasťou motocyklov a automobilov Honda. Pri vývoji radu Honda 0 Series sa vývojový tím vrátil k východiskovému bodu a prehodnotil, aký druh EV chce Honda v nadchádzajúcej ére vytvoriť. Značka sa bude snažiť vytvoriť v oblasti elektromobilov novú hodnotu tým, že prekoná obmedzenia konceptu „hrubé a ťažké“ v dôsledku veľkých a ťažkých batérií, potrebných na zabezpečenie dostatočne dlhého dojazdu, ako aj veľkej a ťažkej karosérie a platformy potrebnej na ich umiestnenie. Spoločnosť opisuje tento nový prístup k vývoju EV slovami „Tenké, ľahké a múdre.“

Foto: Honda
Nižšie, s lepšou aerodynamikou

Čo si pod tým môžeme predstaviť? Výrobca rozšíri dizajnový potenciál a vykoná úpravy na zabezpečenie nižšej výšky vozidla, čím dosiahne lepšie aerodynamické vlastnosti a to použitím „tenkej“ špecializovanej platformy pre elektrické vozidlá na vytvorenie nízkej výšky podlahy. Tým sa, pochopiteľne aj zníži hmotnosť a vďaka rozvoju inteligentných technológií budú nové automobily aj “múdrejšie.”

Honda 0 Series
Foto: Honda

V druhej polovici 20. rokov 21. storočia budú modely Honda 0 Series vybavené systémom automatizovanej jazdy a budú sa ponúkať ako cenovo dostupnejšie elektrické vozidlá s viacerými funkciami automatickej jazdy. Tento systém sa vyvíja na základe bezpečnostného konceptu automobilky „zameraného na človeka.“ Bude ponúkať ďalšie pokročilé technológie umelej inteligencie, snímania, rozpoznávania/rozhodovania a monitorovania vodiča, aby dokázal prirodzenejšie a presnejšie predpovedať riziká podobne človeku, vďaka čomu bude možné ponúkať funkcie automatizovanej jazdy, na ktoré sa môžu ľudia bezpečne spoľahnúť. Takéto pokročilé technológie AD zvýšia počet situácií, v ktorých sa bude môcť automatizovaná jazda používať na rýchlostných cestách. Niektoré funkcie bez potreby používania rúk, ktoré aktuálne dostupné len na rýchlostných cestách, budú dostupné aj na bežných cestách.

Honda 0 Series
Foto: Honda
Zábava na tri spôsoby

Prostredníctvom internetu vecí a pridružených technológií centrovaných na originálnom operačnom systéme vozidla Honda ponúknu modely Honda 0 Series hodnotu „zábava z jazdy, zábava z používania a zábava z pripojenia.“ S využitím umelej inteligencie a veľkých dát rozpozná vozidlo preferencie používateľa. Hovoríme napríklad o hudbe, ale aj správaní vodiča a zvyklosti pri šoférovaní. Na základe toho bude systém predkladať rôzne návrhy. Okrem toho bude vozidlo poskytovať informácie o okolí a navigáciu pre „posledný kilometer“ do konečného cieľa. Vozidlo bude ponúkať hodnotu, ako keby rozumelo pocitom používateľa. Čím viac človek svoje vozidlo používa, tým si s ním bude bližší, vďaka čomu ponúkne auto „zábavu z pripojenia“ v rôznych situáciách každodenného života.

nové logo Honda
Nové logo budúcich elektromobilov značky Honda. Foto: Honda
Rýchlejšie nabíjanie

V rámci riešenia obáv o „čase nabíjania“ a „degradácii batérie,“ ktoré sú výzvami pri popularizácii elektromobilov, budú modely radu Honda 0 Series ponúkať bezstresové nabíjanie a výkon, ktorý minimalizuje degradáciu v priebehu mnohých rokov používania. Pre modely radu 0 Series sa rýchle nabíjanie z 15 % na 80 % skráti približne na 10–15 minút. Medzitým sa spoločnosť Honda snaží obmedziť degradáciu kapacity batérie na menej ako 10 % po 10 rokoch používania. Robí tak pomocou technológie riadenia akumulátorového systému zdokonalenej na základe obrovského množstva jazdných údajov z viac ako 1 milióna elektrifikovaných vozidiel Honda.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJHonda
Predchádzajúci článokSmerovky pre bicykle? Táto krajina pripravuje radikálny krok
Nasledujúci článokKia PBV – odvážna vízia mobility budúcnosti