Nedávno som v článku písal, že elektromobily sú budúcnosť či sa nám to páči, alebo nie. A pravdou je, že väčšine zarytých motoristov sa táto myšlienka nepáči. Po novom im do karát hrá aj šéf Lexusu, podľa ktorého ten správny čas pre elektromobily ešte nenadišiel.

Budúcnosti sa skôr či neskôr nevyhneme. No nič netreba uponáhľať a elektromobily nie sú výnimkou. Prezident japonského Lexusu Yoshihiro Sawa verí, že technológia plne elektrických vozidiel ešte nie je pripravená pre masovú produkciu a dodáva, že ani vplyv elektromobility na životné prostredie “nie je úplne pochopený“.

Na Festivale rýchlosti v Goodwoode Sawa potvrdil, že Lexus spolu s materskou automobilkou Toyota pracuje na “viacerých typoch pohonu”, vrátane plne elektrického a vodíkového pohonu. Avšak šéf značky jedným dychom dodal, že neplánujú vkročiť na trh, kým im nebudú jasne prínosy pre životné prostredie a zákazníkov.

Lexus LS500h

“Našou filozofiou je poskytnúť zákazníkom slobodu pohybu. To znamená, že musíme rozvíjať technológiu na všetkých frontoch,” povedal Sawa. “Chápeme, že elektrický pohon je dôležitý, no tiež vidíme, že plne elektrický automobil nebude vyhovovať všetkým motoristom. Napríklad Land Cruiser na elektriku je nezmysel. Okrem toho existujú ľudia, ktorí žijú v odľahlých častiach sveta, a ktorých životy závisia od auta.”

“Elektromobily v súčasnosti vyžadujú dlhý čas na nabíjanie batérií. Navyše ich výroba má nepriaznivý vplyv na životné prostredie. Tiež je potrebné brať do úvahy fakt, že batérie nie sú nesmrteľné. Raz ich budeme musieť nahradiť, a preto musíme zvážiť plány na ich budúce využitie a recykláciu. Je to zložitá záležitosť – oveľa zložitejšia, ako naznačuje súčasná rétorika. Rád by som sa k budúcnosti správal zodpovednejšie,” povedal šéf japonskej automobilky.

Lexus LC500h

“Ak chceme nájsť ideálne riešenie, musíme podľa môjho názoru zvážiť nielen elektromobily, ale aj spaľovacie, hybridné, plug-in hybridné a vodíkové pohony. Ak sa budeme zameriavať výhradne na elektromobily, neposkytneme riešenie pre všetkých ľudí na svete,” dodal Sawa.

Automobilka Lexus v súčasnej dobe neponúka žiadne plne elektrické auto a skôr sa orientuje na hybridné pohony, čo vo veľkej miere potvrdzuje slová šéfa.

Lexus RX450hL

Zdroje: Autocar | Autorevue | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokDieselgate v praxi: Naftové Volkswageny končia na “hromadných cintorínoch”
Nasledujúci článokPolestar 2 útočí na Teslu. Má mať elektrický dojazd 500 km a cenu 40-tisíc eur