V posledných rokoch výrobcovia áut hľadali spôsoby a možnosti, ako zlepšiť ich efektívnosť z hľadiska ziskovosti. Ferrari sa drží na prvej priečke. A napríklad Nissan môže znížiť svoju produkciu až o 20 % v Severnej Amerike, zatiaľ čo Ford plánuje pomerne veľké zmeny pre európske a juhoamerické trhy.

Ako dokazuje nová štúdia, ktorú vypracoval profesor ekonomiky Ferdinand Dudenhoffer z Nemecka, veľká výroba a veľký zisk nejdú ruka v ruke.

Najvýnosnejšou značkou v automobilovom priemysle je podľa údajov Ferrari. Taliansky výrobca luxusných športových vozidiel má prevádzkový zisk vo výške 69 000 EUR za každý predaný superšportiak. Keď sa na to pozrieme z opačnej strany, najmenej si na auto prihodí značka Jaguar Land Rover, ktorý si vypýta navyše iba 800 EUR.

Keď sa pozrieme na rebríček nemeckých prémiových značiek, štúdia ukazuje, že Porsche je takmer dvojnásobne zárobkovejšie ako jeho konkurenti typu Mercedes-Benz, BMWAudi. Výrobcovia SUV v Stuttgarte dosiahli prevádzkový zisk vo výške 17 000 EUR za predané vozidlo. Dudenhofferova štúdia tiež ukazuje, že za každé predané Maserati pribudne na bankovom účte automobilky 5000 EUR. Volvo má cenu o čosi nižšiu.

Zaujímavé je, že Bentley aktuálne za každé vyrobené vozidlo nezíska, ale ide do mínusu. Teda takého imaginárneho mínusu. Spoločnosť totižto na každom aute prerobí 17 000 EUR! Ako však informujú, investície do elektrických vozidiel nie sú lacnou záležitosťou, a danú stratu hodlajú dobehnúť.

Situácia pri elektromobiloch je ale podobná. Tesla vyrába ekologické, zelené autá, ktoré sú cenovo dostupné a tak.. Ale samotné auto stojí o 11 000 EUR menej, ako je jeho výrobná hodnota. Takže do vesmíru bolo vyslané auto pod cenu?

Prominentnejšie značky ako Rolls-Royce a Lamborghini si svoje zisky či straty nechávajú pre seba a do prieskumu neboli zahrnuté.
Sumár sumárov, výsledky prieskumu dokazujú, že Ferrari a Porsche sú už druhý rok po sebe lídrami. V Marci 2017 vyšiel podobný rebríček, a podľa výsledkov si Ferrari o pár tisíc pohoršilo, zatiaľ čo Porsche je na rovnakej hladine.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠkoda Octavia prišla o motor 2,0 TDI, Superb o benzín!
Nasledujúci článokPripravte sa, najväčšie dopravné obmedzenia na D1 medzi Sencom a Bratislavou!