Ruku na srdce, kto z nás môže povedať, že ani raz za volantom nespravil niečo, čo by nemal? No sú veci, ktoré by sme mali jednoznačne odnaučiť robiť v aute.

Na dennej báze stretávame nezodpovedných vodičov. Prekročená rýchlosť, agresívny štýl jazdy, nebezpečné predbiehanie, používanie telefónov počas jazdy či dokonca jazda pod vplyvom alkoholu. V minulom roku zahynulo na slovenských cestách 250 ľudí, čo je o 8 viac ako v roku 2016. Práve preto by sme si mali v aute dávať pozor a nerobiť nasledujúcich 10 vecí, ktoré pravdepodobne väčšina z nás robí.

1. Spievanie

pexels-photo-620335

Začneme hneď zhurta niečim, čo robí pravdepodobne drvivá väčšina z nás. No ak sa nad tým pozastavíme, tak spievať si na plné hrdlo počas šoférovania nie je práve najlepší nápad. Dobrá muzika nás totiž môže značne emocionálne rozladiť, navnadiť alebo rozrušiť, vďaka čomu sa mení aj náš jazdecký štýl. Okrem toho sa môžeme do spievania vžiť natoľko, že na určitý moment úplne prestaneme dávať pozor na to, čo sa deje okolo nás. A to môže v aute stáť život.

 

2. Šoférovanie so slúchadlami

IMG_3496bfree

Áno, hlúpy nápad, no nájdu sa ľudia, ktorí naozaj šoférujú so slúchadlami v ušiach. Prečo to nie je dobrý nápad? Pretože sluch je jeden z najdôležitejších vnemov. Pri šoférovaní so slúchadlami tak tento vnem strácame a môžeme tak napríklad neúmyselne ignorovať vozidlo s právom prednostnej jazdy (sanitka, hasiči, polícia). Okrem toho počúvanie hudby cez slúchadlá môže zvyšovať ospalosť.

 

3. Šoférovanie s vysokými podpätkami

fashion-person-woman-feet

Táto časť sa týka predovšetkým nežnejšieho pohlavia. Ak chcete vyzerať pekne a zároveň šoférovať auto, experti radia, aby ste mali po ruke aj topáky, ktoré nemajú vysoké podpätky, alebo šoférujte jednoducho naboso.

 

4. Vykladanie nôh na palubnú dosku

© chipperdrifter / Instagram   © always_be_barefoot / Instagram
© chipperdrifter / Instagram   © always_be_barefoot / Instagram

Ak tiež patríte medzi tých ľudí, ktorí si radi vykladajú nohy na palubnú dosku, mali by ste sa čo najskôr tohto zlozvyku zbaviť. Existuje už niekoľko prípadov, kedy aj nehoda čo i len v malej rýchlosti mala vážne následky na pasažiera s vyloženými nohami. Dôvodom je airbag. Ak dôjde k ich vysteleniu, riskujete v tom najlepšom prípade veľmi vážne zlomeniny.

https://www.youtube.com/watch?v=fLv9T8Z72tU

 

5. Spánok

boy-828850_1280

Čo robiť v aute počas dlhej jazdy? Ako najlepší nápad sa javí zdriemnutie si. Však ak nešoférujete, komu tým uškodíte? Nuž, spánok je nákazlivá vec, teda presnejšie zívanie. Okrem toho by pasažieri mali sem tam skontrolovať vodiča, či náhodou nedrieme a či je stále schopný šoférovať. Hoci nejde o vážny priestupok, stojí za zváženie. 🙂

 

6. Používanie mobilného telefónu za volantom

10 nebezpečných vecí, ktoré robíme v aute, no radšej by sme nemali

Zrejme najočividnejšie pravidlo, no je potrebné naňho stále upozorňovať. Zdá sa, že žijeme vo svete notifikácií, ktoré spôsobujú rozptýlenie pri akejkoľvek činnosti, nielen pri šoférovaní. No práve za volantom je používanie mobilného telefónu najnebezpečnejšie. Stačia milisekundy a nešťastie môže byť na svete.

 

7. Prezliekanie sa za volantom

© Bean / Tiger aspect productions
© Bean / Tiger aspect productions

Scéna zo seriálu Mr. Bean sa zdá byť surreálna, no opak je pravdou. Koľkokrát ste si počas jazdy vyzliekali mikinu alebo sveter, pretože sa vám jednoducho nechcelo zastaviť? A znova sme pri tom, ako dokážu milisekundy nepozornosti v aute zmeniť život od základov

 

8. Nezodpovedný prevoz zvierat

pexels-photo-236452

Áno, každý máme v srdci našich domácich miláčikov a považujeme ich za členov rodiny. No aj láska musí poznať hranice. Šoférovanie so psom alebo mačkou na kolenách? Rozhodne nie. Zvieratá musia byť navyše zvyknuté na jazdu v aute, inak sa veľmi ľahko stanú rozptýlením a potom je to znova ten istý príbeh dookola.

 

9. Šoférovanie kolenami

pexels-photo-228094

V jednej ruke telefón, v druhej káva, poprípade cigaretka a na volant ostali už len kolená. Snáď ani netreba zdôrazňovať, aký hlúpy nápad to je. Dokonca šoférovanie len jednou rukou je už pomerne veľkým rizikom.

Radšej držať pevne v rukách volant ako ruženec.

Audi Power - Driving with knees - Audi A7 😲💪

 

10. Čítanie počas šoférovania

za_volantom_nie
© drowninginthesouth / Imgur

A dostávame sa k najstupídnejšiemu nápadu, no bohužiaľ k pomerne bežnému, najmä medzi vodičmi nákladných vozidiel. Čítanie poprípade sledovanie seriálu (áno, aj také prípady už boli) sa javí ako dobrý spôsob relaxu, no rozhodne nie za volantom!

Zdroje: BrightSide | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAutosalón Paríž: Prvé elektrické SUV z Ingolstadtu, Audi e-tron, je realitou
Nasledujúci článokScénar ako zo slovenskej osady: Na strechu otočenému AMG GT R zmizli kolesá!