Svetoví vládcovia patria medzi tie najstráženejšie osoby sveta. Ich preprava je preto veľkou udalosťou a často je sprevádzaná uzatvorením niekoľkých ulíc pozdĺž plánovanej trasy. Je teda zrejmé, že hlavy štátov nejazdia v obyčajných automobiloch, bežne dostupných pre nás, smrteľníkov. V dnešnom diele seriálu sa pozrieme na prezidenta Spojených štátov amerických: Donald Trump a jeho Beštia.

Čierny Cadillac ozdobený americkou vlajkou je typickým autom najmocnejšieho muža planéty (ako sa často prezident USA nazýva) už dlhé roky a ani súčasný prezident Donald Trump nie je výnimkou. Poďme sa na prezidentské auto, ktoré dostalo prezývku Beštia, pozrieť zbližšia. Ale najprv trocha histórie.

Americkí prezidenti využívali výdobytky automobilového priemyslu už od jeho začiatkov v ranom 20. storočí. Prvý prezident, ktorý si užíval jazdu automobilom, bol William Howard Taft (1909 – 1913). V tom čase ešte išlo o obyčajné neupravené limuzíny, ktoré nemali žiadne špeciálne bezpečnostné opatrenia. Takto to pokračovalo, až kým administratíva prezidenta Franklina D. Roosevelta (1933 – 1945) nekúpila Sunshine Special, prvé prezidentské štátne auto, ktoré bude postavené podľa štandardov tajnej služby.

Až do atentátu na Johna F. Kennedyho (1963) boli americké prezidentské autá kabriolety, ktoré prezidentom umožňovali byť na verejnosti „bližšie k ľuďom“. Práve atentát na Kennedyho bol podnetom k tomu, aby tajné služby začali využívať pancierované limuzíny na prepravu amerického prezidenta.

Napríklad predchádzajúca limuzína, ktorá bola v službách amerického prezidenta od roku 2009 až do roku 2018, mala 5-palcov (130 mm) hrubé nepriestelné sklo a bola hermeticky uzavretá s vlastnými nádobami na kyslík a filtráciu vzduchu (niečo podobné, ako Tesla :)).

Zákazku aj tentokrát vyhrala americká automobilka GM motor, a preto aj najnovší prírastok do prezidentskej garáže pripomína aktuálne modely Cadillacu, konkrétne vlajkovú loď CT6. Jedna limuzína stojí približne 1,25 milióna eur a váži približne od 6,8 do 9,1 tony. Áno, existujú aj drahšie a možno aj luxusnejšie autá, no s určitosťou môžeme povedať, že žiadne z nich nemá toľko bezpečnostných opatrení, ako práve beštia. Vedeli ste, že ju prepravujú na každú oficiálnu návštevu spolu s americkým prezidentom?

 

Aké sú bezpečnostné prvky Beštie?

Technologicky vyspelá limuzína Donalda Trumpa má na palube oživovací prístroj, krv s rovnakou krvnou skupinou ako prezident a, samozrejme, pancierovanie najvyššej úrovne. Motor, v tomto prípade 6,6-litrový vidlicový osemvalec s neznámym výkonom, je takisto zabezpečený proti chemickým a biologickým útokom. Automobil dosahuje maximálnu rýchlosť 60 míľ za hodinu, čo je necelých 100 km/h.

Kevlarové run-flat pneumatiky zabezpečujú autu schopnosť pohybovať sa aj po tom, čo sa niekomu podarí ich prebodnúť. Osem palcov (20 cm) hrubý pancierový plášť, vďaka ktorému sú dvere limuzíny rovnako hrubé ako dvere lietadla Boeing 757, päťpalcové viacvrstvové nepriestrelné okná a podvozok, ktorý dokáže odolať explózii, z Beštie robia prakticky nepreniknuteľné vozidlo.

Beštia však má aj fíčurky, ktoré môžu pripomínať film o Agentovi 007 – vpredu namontované kanóny striekajúce slzný plyn, či množstvo zbraní na palube. Samozrejmosťou sú aj všemožné komunikačné zariadenia s priamym spojom s viceprezidentom a Pentagonom. Obama v šou Jerryho Seinfelda s dávkou humoru povedal, že prezidentská limuzína je v podstate Cadillacom postavenom na tankovom ráme s možnosťou jediným telefonátom rozpútať jadrovú vojnu.

(READ FULL DESCRIPTION) - PRESIDENT DONALD J. TRUMP & MOTORCADE, USING BRAND NEW BEAST LIMOUSINES.

Vyradené prezidentské limuzíny sú demontované a zničené za pomoci tajnej služby. Toto opatrenie má zabrániť tomu, aby sa tajomstvá dostali k rukám nepovolaných osôb.

Zdroje: wikipedia | The Sun | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBMW radu 8 Cabrio. Takto vyzerá vietor vo vlasoch po mníchovsky
Nasledujúci článokHalogény, xenóny, LED alebo laserové svetlá? Veľké porovnanie technológií