Domov Lifestyle Tuning auta? Nezabudnite na brzdy, môže vás to vyjsť draho

Tuning auta? Nezabudnite na brzdy, môže vás to vyjsť draho

brzdy-brzdovy-kotuc

Kto by nechcel vylepšiť osvetlenie, kvalitu prehrávania hudby alebo pridať do motora viac „koní“? To všetko je spravidla uskutočniteľné, ale skôr ako začnete zlepšovať dynamické vlastnosti vášho vozidla, mali by ste ho naučiť včas spomaliť.

brzdy-disk-strmen-brzdovy-kotuc

Venujte preto pozornosť tak životne dôležitým častiam vozidla, ako sú brzdy. Aj ich ladenie a výkon sa môžu postarať o pohodlie v aute pri vašej jazde.

Ako brzdový systém funguje?

Brzdy sa používali dlhú dobu a dávno pred tým, ako sa objavil automobil, a dokonca ani za jeho existencie sa tento systém zásadne nezmenil. Ešte predtým, ako si ho vylepšíte, sa pozrieme na zariadenie brzdového systému automobilu a jeho fungovanie. K dispozícii sú 2 hlavné časti.

  • Brzdový pohon
  • Brzdový mechanizmus

Ďalej budeme brať do úvahy iba diskové mechanizmy.

Princíp systému je nasledujúci. Stlačenie brzdového pedálu ovplyvní celú sústavu. V nej namontovaný piest sa pohybuje a zvyšuje tlak brzdovej kvapaliny v potrubnom systéme pripojenom ku každému kolesu. Kvapalina pritláča piesty strmeňa, ktorý pritláča brzdové doštičky na disk a z dôvodu mechanického trenia sa auto zastaví.

Ako zlepšiť dynamiku brzdového systému

 

Čo však robiť, ak výkon štandardného brzdového systému nie je uspokojivý? Skúste mu trochu pomôcť a doplniť brzdový systém o lepšie kotúče. Modernizácia brzdového systému týmto spôsobom sa môže vykonávať rôznymi spôsobmi, vždy však na základe vami stanovených cieľov.

brzdy-brzdovy-kotuc-brzdovy-system-VW

Správne ladenie a výber diskov je základ

Tým, ktorí dávajú prednosť tichšiemu štýlu jazdy, ale nie sú spokojní so spôsobom fungovania bŕzd, sa môže odporučiť, aby nahradili bežné kotúče modelmi kvalitnejších brzdových kotúčov s väčším priemerom a prípadne tlmičmi, ktoré pomôžu zlepšiť vetranie a chladenie disku.

Prítomnosť perforácií a drážok na povrchu brzdového kotúča za normálnych podmienok pomáha zlepšiť vzhľad vozidla, ale v ťažkých poveternostných podmienkach, keď sa na disk dostanú voda, nečistoty, prostriedky proti námraze atď., tieto ďalšie otvory pomôžu zariadenie rýchlejšie vyčistiť a obnoviť spoľahlivú interakciu medzi diskom a podložkami.

Špeciálny styling športovejších modelov tiež zmenšuje brzdnú dráhu a pomáha pri odvádzaní plynov pri brzdení. Tiež, pretože sa použije väčšia podpera, zväčšuje sa plocha kontaktu medzi doštičkami a povrchom disku, čo znamená, že sa zvýši účinnosť brzdenia.

Čo nainštalovať?

Pre čo najlepšie vyladenie brzdového systému vám ponúkame aj kúpu EBC bŕzd, ktoré sa vyrábajú pre inštaláciu na mnohých modeloch automobilov všetkých populárnych značiek. Rôzne súpravy v ponuke sa vyznačujú vysokou kvalitou, rôznymi typmi a nízkou cenou, vďaka ktorej si môžete svoje auto vylepšiť bez obmedzenia.

Maximálna bezpečnosť vozidla

Schopnosť automobilu zrýchliť, pohybovať sa vysokou rýchlosťou, dobre reagovať v zákrutách je dôležitá, ale možno ešte dôležitejšia je schopnosť rýchlo a efektívne spomaliť. Závisí na tom život všetkých v aute, ako aj tých, ktorí sú mimo neho.

Starostlivý prístup k výberu a výkonu brzdového systému sa o to postará, pretože znamená vyššiu dôveru vo vaše vozidlo, ktoré riadite a dôveru v bezpečnosť seba a ostatných.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠpičková Cupra Leon má až 310 koní a hybridnú verziu
Nasledujúci článokŠkoda Octavia vstupuje na slovenský trh. Bude drahšia ako predchodca