Domov Lifestyle Pozor na správny výber puklíc, dizajn nie je všetko!

Pozor na správny výber puklíc, dizajn nie je všetko!

Puklice nemajú len estetickú funkciu, ako si niektorí ľudia mylne myslia. Plnia aj dôležitú ochrannú funkciu pre disky a samotné kolesá. Preto by ste si ich určite nemali vyberať len podľa vzhľadu…

Ešte pred nákupom puklíc si pozrite, či pasujú na vaše auto. Nie je nič horšie než kúpiť tie menšie, resp. väčšie puklice, ktoré môžete akurát tak nechať položené v garáži.

Automobilky uvádzajú konkrétne rozmery

Automobilky, ktoré majú na našom trhu významné postavenie, uvádzajú pre svoje modely aj konkrétne rozmery puklíc. Tie sú bežne uvádzané v palcoch, pričom pre ilustráciu – jeden palec predstavuje 2,54 centimetra. Napríklad puklice Škoda sa delia podľa rozmerov pre jednotlivé modely – trinásťpalcové puklice pre Škodu Felicia, štrnásťpalcové na Škodu Fabia, pätnásťpalcové a šestnásťpalcové na Škoda Octavia a sedemnásťpalcové sú určené pre Škodu Superb. Je to teda jednoduché, keďže v prípade Škoda platí, že čím rozmerovo väčší model, tým väčšie puklice.

Stačí len trochu pozornosti

Nie je to naozaj nič náročné, stačí si len na internete či dokonca priamo pri kúpe auta zistiť, aké puklice naň pasujú. Rovnako to platí aj pre puklice Volkswagen, ktoré sú vo všeobecnosti trochu väčšie – šestnásťpalcové sú určené na modely Golf a Passat, sedemnásťpalcové na Golf. Samozrejme, rozmer nie je jediná vec, na ktorú si musíte pri výbere puklíc dávať pozor.

Aj materiál a typ

Okrem rozmeru je dôležité pozrieť si, z akého materiálu je puklica vyrobená, a o aký typ ide. V tomto prípade je zásadné nájsť určitú rovnováhu medzi estetickou stránkou, ktorá je kľúčová pri výbere typu puklice, a medzi ochrannou funkciou pre disk a pneumatiku. Každopádne je dobré nechať si pred výberom puklíc čas na zamyslenie a dôkladne si prejsť všetky dostupné možnosti.

Zdroj FOTO: Jeffrey B. Banke / Shutterstock.com

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHyundai KONA Electric bestsellerom! Prekonal hranicu 100 tisíc
Nasledujúci článokPozor, povinná výbava sa zmenila. Čo už v aute mať nemusíte?