Viete si predstaviť, že ste niekde v zašitom lese, zlomíte si napríklad nohu a príde po vás sanitkový Shaman s pohonom všetkých ôsmych kolies?

Pred dvoma rokmi si ruské terénne monštrum Avtoros Shaman 8×8 získalo veľkú pozornosť verejnosti, keď si ho všimli v britskom Top Geare. Teraz sa zdá, že toto neónové monštrum si našlo novú oblasť, v ktorej môže verne slúžiť – zdravotníctvo.

Avtoros Shaman 8x8 – najschopnejšia sanitka na svete?Rusko je svojou rozlohou najväčšia krajina na svete. Má rozľahlé územie, unikátne historické pamiatky, ľud a kultúru, ktorá je i dnes záhadou pre západný svet. Rusko je krajina s dlhovekou históriou a bohatou kultúrou. Preto sa nemožno čudovať, že práve Rusi majú na svedomí terénnu sanitku s ôsmymi nafúknutými balónmi.

Avtoros Shaman 8x8 – najschopnejšia sanitka na svete?

Ak sa niekto v ruskej divočine dostane do problémov, často sa do neprístupných častí vysiela vrtuľník, v závislosti od situácie. Nepriaznivé poveternostné podmienky však môžu byť spojené s nebezpečenstvom pre všetky ľudské životy, ktoré sa mu vystavia. Na druhej strane stojí záchrana prostredníctvom helikoptéry oveľa viac, ako keby na miesto poslala zdravotnícka služba automobil. A pre “skresanie nákladov” a väčší komfort pacientov aj posádky je tu Shaman.

Avtoros Shaman 8x8 – najschopnejšia sanitka na svete?

Spolu s ruskou spoločnosťou PC Sadr Avtoros transformovali terénne vozidlo s pohonom ôsmych kolies na sanitku. Vďaka svojej mohutnej veľkosti sa v ňom jeden moment môžu prevážať naraz štyria zdravotnícki pracovníci a dvaja pacienti. Keď k tomu pripočítame všetko vybavenie, ktoré lekári k svojej práci potrebujú a niečo navyše, je to naozaj neprekonateľná sanitka.

Avtoros Shaman 8x8 – najschopnejšia sanitka na svete?

Okrem pojazdného zdravotníckeho zariadenia je pod kapotou rýdzi Shaman. Slovo obyčajný by bolo pravdepodobne nesprávne, pretože trojlitrový turbodiesel dokáže vygenerovať 176 koní a z 0-100 km/h zrýchli za.. Nikdy. Naozaj, najvyššia prípustná rýchlosť tejto 4,8 ton vážiacej obludy je 70 km/hod. Ale za to môže ísť brodiť aj malé močiare, takže s rýchlosťou si nemusí pacient lámať hlavu.

V tomto čase ešte stále nie je jasné, či sa Shaman skutočne vydá zachraňovať ľudské životy. Pre rusov je však určite pozitívom, že majú toto monštrum v zálohe. V nádrži sa nachádza len niečo vyše 260 litrov palivo, čo pri nie nízkej spotrebe znamená, že na jedno tankovanie môže prejsť okolo 100 kilometrov. Užitočné teda bude, ak pôjde na záchrannú misiu do ruskej divočiny.

Zdroj: TopGear

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokGCMTOUR – tucet rýchlych áut okolo Slovenska pre dobrú vec
Nasledujúci článokElektromobil za 3500 eur ide na dračku aj keď toho veľa neponúka