Juhoafrická spoločnosť SVI sa špecializuje na výrobu obrnených vozidiel. Model Max 3 je založený na modeli Toyota Land Cruiser 79.

Vozidlo je schopné naozaj všetkého. Toyota Land Cruiser je sama o sebe známa odolnosťou a veľkou trpezlivosťou voči úmyselnému ničeniu. Tank v podobe Max 3 je navyše schopný vydržať streľbu z pušky a vďaka ďalším výstužiam si poradí aj s proti-pancierovými strelami.

Obrnená Toyota Land Cruiser? Pri apokalypse ideálny povoz

Max 3 vo svojej bojovnej podobe nehovorí takmer nič o blízkom vzťahu s Land Cruiserom. Auto má masívnu maskú chladiča a hranatý tvar karosérie. Zadné dvere sa otvárajú do opačného smeru, ako sme zvyknutí. K dispozícii sú od SVI dokonca dve verzie závisiace od počtu cestujúcich – jedno alebo dvojradová kabína, pričom si sem môžete narvať až 8 sedadiel.

Kontinent, na ktorom chcete brázdiť stepy alebo úskalia hôr nebude problémom, pretože je v ponuke volant na ľavej aj na pravej strane. Už v základnej verzii má Max 3 balistickú ochranu B6. To znamená, že auto je schopné odolať guľke o rozmeroch 7,62 x 51 mm (štandardná puška a guľometná munícia členských krajín NATO) alebo 7,62 x 39 mm z AK-47. Na ochranu sa používajú oceľové pláty a pancierové sklo hrúbky 38 mm.

Obrnená Toyota Land Cruiser? Pri apokalypse ideálny povoz

SVI ponúka aj verziu Max 3 s pancierom a ochranou proti výbuchu triedy B7. V tomto prevedení je automobil už schopný odolať strelám prepichujúcim pancierovanie. Okrem toho môže spoločnosť na žiadosť klienta zostaviť vojenskú verziu Max 3 s úchytmi pre guľomet 50 a mínomety.

Na podporu zvýšenej hmotnosti tela muselo byť logicky odpruženie Land Cruiser zosilnené. K dispozícii je tiež voliteľný zadný stabilizátor, nové sú aj kolesá a pneumatiky. Motor Toyota ale zostal nezmenený – prečo meniť niečo, čo dokáže fungovať milión najazdených kilometrov?

Veľká krabica s názvom Land Cruiser a pohonom 4×4 sa vo svojej klasickej podobe predáva v 170 krajinách a regiónoch, no najväčším odberateľom je Austrália. A pritom má už tento model viac ako 69 rokov a je to najdlhšie sériovo vyrábané vozidlo Toyota! Vo vojnovom období sa viaceré krajiny uchýlili k výrobe vojenských ľahkých úžitkových vozidiel, aby si zjednodušili presun. V Japonsku to platilo 100-násobne. V januári 1951 vznikol prvotný prototyp s názvom Toyota „Jeep“ BJ, neskôr v roku 1954 premenovaný na oficiálne vozidlo na predaj – Land Cruiser. A v roku 2020 máme Max 3.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJSVI Engineering
Predchádzajúci článokTEST Mazda MX-30, je praktická a zmestí sa tam vôbec detská sedačka?
Nasledujúci článokHynudai Bayon je nové SUV, ktoré dorazí na Slovensko