Keď sa povie názov Lagonda, viete, že sa jedná o naozaj vzácny kus pre fajnšmekrov. Ide naozaj o exkluzivitu, ktorú len tak na ceste neuvidíte.

Aktuálne jedna z najkrajších limuzín je na predaj a človek, ktorý má naozaj rád autá musí iba súhlasiť. Lagonda je britská aristokratická spoločnosť, ktorú založil američan Wilbur Gun. Automobilka robila pre svoju klientelu vozidlá na zákazku a svoje schopnosti postaviť ultraluxusné športové vozidlo dokázali potvrdiť aj v športových disciplínach.

Ako tomu býva zvykom, veľké oči niekedy znamenajú aj veľký pád. Po finančných problémoch meno Lagonda odkúpil David Brown so svojou automobilkou Aston Martin. Titul Lagonda sa ešte pár krát objavil v spojení s touto tradičnou britskou automobilkou. Najpamätnejším vozidlom je určite Aston Martin Lagonda z roku 1976. Ten zvonku pôsobil obrovskými rozmermi, hranatými tvarmi, no interiér to zahral famózne. Pokiaľ ste nemali na súkromný „džet“, no mali ste na túto chuťovku, tak ste sa vnútri cítili ako v lietadle.

Od 1990 do 2015 o Lagonde nebolo ani chýru ani slychu. V druhom spomínanom roku sa Aston Martin rozhodol legendárne meno oživiť prostredníctvom modelu Taraf. Auto technicky vychádzalo z modelu Aston Martin, no ponúkol ešte viac aristokracie. Tak ako to robila Lagonda voľakedy.

Vozidlo bolo priamo späté s modelom Rapide. Líšil sa však dlhším rázvorom a to o 378 milimetrov, čiže finálnych 3.190 mm. Pod kapotou drieme masívny dvanásťvalec s výkonom 397 kW. Podľa dostupných údajov Lagonda Taraf dokáže zrýchliť z pokoja na 100 km/h v priebehu 4,4 sekundy a maximálka sa zastaví na 312 km/h.

Paradoxom je to, že tento model bol určený pre oblasť Stredného východu, no zákazníci z celého sveta ho chceli.Z pôvodného produkčného plánu 200 kusov vzniklo iba 120. O veľkej vzácnosti vlastníctva teda nemôžeme ani pochybovať. Celosvetovo je na predaj veľmi málo kusov, no teraz sa jeden pripája. Vyrobený bol v roku 2016 a najazdených má 150 kilometrov. Áno, 150 kilometrov, nie 150 000 kilometrov. Cena vozidla je na vyžiadanie od predajcu Nicholasa Mee-ho.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJroadandtrack.com
Predchádzajúci článokPrvý náhľad do interiéru nového modelu Škoda Kushaq
Nasledujúci článokWEY Tank 300: Čínsky Ford Bronco chce dobyť západné trhy