Domov Lifestyle Stáva sa zo Slovenska vrakovisko Európy ?

Stáva sa zo Slovenska vrakovisko Európy ?

Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Holandsko ale aj Španielsko. Krajiny, ktoré sú hlavným zdrojom dovezených áut na Slovensko. Ako to vlastne je ?

Dovoz áut zo západu

O jazdené vozidlá zo zahraničia je evidentne za posledné roky stále väčší záujem. Najväčší nárast krivky dovozu vozidiel zo západných krajín však prišiel až v posledných pár rokoch. Za posledné 4 roky eviduje Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky zvýšený nárast evidencie dovezených vozidiel. No nie vždy sa dovezené auto rovná kvalitnému autu.

Prečo sa zbavujú áut na západe ?

Priamo úmerne s počtom dovezených vozidiel na Slovensko rastie aj vek dovezených vozidiel. Dôvodov môže byť viacero, no vo vyspelejších krajinách ako je Nemecko, Francúzsko alebo Belgicko ide najmä o reštrikcie kvôli emisiám. Podľa nových nariadení vo viacerých európskych metropolách je zakázané vchádzať do častí miest s vozidlami, ktoré nespĺňajú isté emisné štandardy. Preto je jediná možnosť ako naložiť s týmito vozidlami – poslať ich smerom na východ, teda aj na Slovensko.

Dovoz áut zo západu

V prípade vozidiel dovezených zo zahraničia sa však stretávame aj s populárnym trendom “maskovania” pôvodnej histórie vozidla. Preto sa stáva, že automobil v zlomkovej hodnote sa predáva na Slovensku v ďaleko vyššej cene v porovnaní so skutočnou hodnotou. Počas prevozu k nám náhodne zmizne zopár desiatok tisíc kilometrov a auto omladne akoby zázrakom.

Štatistiky neklamú

Údaje za rok 2019 hovoria o takmer 2,5 milióna evidovaných vozidiel do 3,5 tony na našom území. Z toho počtu tvoria dovezené vozidlá zo zahraničia zhruba 1 milión. Podľa štatistík Ministerstva vnútra SR bolo na naše územie v priebehu posledných rokov priemerne 90 tisíc áut ročne. Najrekordnejším rokom z posledných bol rok 2017, kedy počet dovezených automobilov presiahol hranicu 100 tisíc, konkrétne 100 748 vozidiel.

Dovoz áut zo západu

Otázkou je, aký je priemerný vek vozidiel a či naozaj vozíme na Slovensko autá v “dôchodkovom” veku. Priemerný vek všetkých registrovaných a jazdiacich áut na našom území sa hýbe na úrovni 13,5 roka. V porovnaní s vyspelejšími krajinami dosahuje napríklad Luxembursko priemerný vek vozidiel na úrovni 6 rokov. A ako sú na tom dovezené vozidlá ? Ich priemerný vek sa hýbe okolo 10 rokov.

Všetko treba preveriť

Dovoz vozidiel na Slovensko za posledné mesiace bol jednoznačne ovplyvnený pandemickou situáciou. V porovnaní posledných mesiacov roku 2019 a posledných mesiacov roku 2020 došlo k poklesu dovezených áut. Pokles dovezených vozidiel a vplyv pandemickej situácie je evidentný aj v mezdiročnom porovnaní údajov. Napríklad v októbri 2019 bolo celkovo prihlásených takmer 9 500 vozidiel (9436) a v októbri 2020 to bolo iba necelých 6700 vozidiel. O tretinu menej vozidiel bolo prihlásených za október 2020, čo má za príčinu práve nepriaznivá pandemická situácia a znížená mobilita. Veľa z potenciálnych záujemcov o dovezené vozidlo sa pred pandémiou vydalo do zahraničia takpovediac na vlastnú päsť. Keďže viaceré štáty v rámci EÚ obmedzili pohyb obyvateľstva, je logické, že počas zhoršenej pandemickej situácie došlo k poklesu.

Vrakovisko

Ak sa pozrieme na situáciu z februára 2021 a porovnáme ju s údajmi z roku 2020, opätovne sa potvrdí trend poklesu o viac ako 23% v prípade registrovaných dovezených vozidiel zo zahraničia. V prípade dovezených vozidel však treba rátať aj s poplatkami spojenými za jednotlivé administratívne úkony.

V prípade vozidiel dovezených napríklad z USA sa okrem kontroly originality a zvyšných papierovačiek vyžazduje aj úprava vozidla tak, aby spĺňal všetky európske normy a mal homologované diely. Preto sa veľakrát stáva, že človek ani netuší, aké výdavky ho čakajú s prihlásením jeho dovezeného vozidla. Všetky potrebné informácie sú dostupné a stojí za to si ich pred samotným dovozom preštudovať.

Sme naozaj vrakoviskom Európy ?

Slovensko sa stáva tak trochu vrakoviskom Európy. Momentálna situácia je taká, že väčšina ľudí, ktorá túži po automobile siahne radšej po dovezenom kúsku, pretože na nový model jednoducho treba väčší vstupný kapitál. Na dovezených autách nie je vôbec nič zlé. No platí tu jedno zlaté pravidlo – Dôveruj, ale preveruj !

Dovoz áut zo západu

A preto sa pri kúpe vozidla zo zahraničia treba obrátiť na odborníkov, respektíve minimálne si vozidlo dôkladne preveriť. Aby nám lacný nákup zo zahraničia nakoniec nevyhnal z peňaženky omnoho viac peňazí, než sme plánovali.

Kvôli zašednutým svetlám nemusíte prejsť cez STK! Ich renováciu nepodceňujte.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.5 / 5. Počet hodnotení 11

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJMinisterstvo vnútra SR
Predchádzajúci článokFerrari Purosangue má prvé renderované fotky
Nasledujúci článokProjekt Trinity ukazuje, ako bude vyzerať budúcnosť Volkswagenu