Domov Lifestyle Chevrolet do svojich nových modelov montuje diely z 80.rokov. Toto je dôvod

Chevrolet do svojich nových modelov montuje diely z 80.rokov. Toto je dôvod

Americký výrobca automobilov Chevrolet sa jednoznačne riadi heslom: “Nikdy nemeň víťazné mužstvo!” Možno práve preto stále do svojich nových dodávok montuje diely, ktoré pochádzajú ešte z 80.rokov minulého storočia.

Chevrolet Express patrí medzi plnohodnotné dodávky veľkého koncernu General Motors. Tento model sa vyrába bez akejkoľvek prestávky už dlhých 27 rokov. Ešte v roku 1995 prišiel na svet prvý z týchto modelov. Vtedy si potenciálny záujemcovia mohli vyberať z civilnej verzie na prepravu osôb alebo úžitkovú variantu tohto modelu. Behom spomínaných rokov sa pod kapotou modelu Express prestriedalo viacero pohonných jednotiek.

Divoké osemdesiatky

Okrem motorov sa menili aj rázvory kolies, stupne výbavy, usporiadanie a mnohé iné parametre automobile. Preto nie je raritou stretnúť na cestách v USA rôzne typy a prevedenia modelu Chevrolet Express. Či už je to stavba, nádvorie školy či parkovisko pred supermarketom. Všade sa dá nájsť tento model od značky Chevrolet. A aj napriek zmenám, ktorým si Express prešiel, jeho vízia a duša zostali zachované.

Posledná modernizácia už tiež má nejaké tie šediny a datuje sa ešte do roku 2003. Vôbec prvá generácia modelu Express dostala platformu s označením GMT600. Dodávky využívali konštrukciu rebrinového rámu, ktorý bol úmyselne zosilnený v prednej časti. Po roku 2003 došlo k premenovaniu platformy a jej modernizácii. Platforma s označením GMT610 priniesla tužší trojdielny krabicový dizajn. Jej základ však pozostával z predchodcu.

Osvedčená kvalita

Základný kameň pre model Express tak pochádzal ešte z 80.rokov. Paradoxom je, že 80.roky sa pomaly a isto vracajú aj do módy. No a Chevrolet nenecháva nič na náhodu a aj v aktuálnej verzii používa diely, ktoré pochádzajú práve z týchto rokov. Uveďme si príklad. Predné tlmiče Monroe 32362 sú totožné s tými, ktoré používali nákladné autá od General Motors ešte v roku 1988. Brzdy majú tiež svoje korene v minulom storočí, sú síce o niečo mladšie ale aj rok 1999 je už celkom pre pamätníkov. Čeluste zadnej parkovacej brzdy sa už blížia k aktuálnym dátumom, no stále nesú punc histórie, keďže pochádzajú z roku 2009.

Princíp je však jednoduchý, také predné tyčky stabilizátora sú totožné s dielmi z Chevroletu Astro z 80.rokov. A tu rozhodne nekončíme. Interiér tiež disponuje starou školou. Analógový prístrojový štít a kontrolky ala 90.roky. Istú dávku nostalgie prináša aj radiaca páka umiestená priamo pod volantom.

Pod kapotou aktuálne nájdete dieslový motor s objemom 2,8 litra a štyrmi valcami. Kto by chcel niečo silnejšie, k dispozícii bude mať benzínový motor od General Motors a to v prevedení V6 a objemom 4,3 litra. Pre tých náročnejších máme na výber osemvalec s objemom 6,6 litra. Stratégia v prípade modelu Express naznačuje, že Chevrolet sa nebojí staviť na osvedčené komponenty a necháva ich stále podieľať sa na predajných úspechoch v USA. Môže mať takýto prístup skutočne význam, alebo je to iba výnimka potvrdzujúca pravidlo ?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMercedes EQE: zmenšené EQS pozná svoju slovenskú cenu
Nasledujúci článokRozdelené svetlomety dostane aj facelift BMW X7. Potvrdil to únik…