Domov Lifestyle Letné a zimné pneumatiky, máte v tom jasno?

Letné a zimné pneumatiky, máte v tom jasno?

Zimné alebo letné pneumatiky? Kedy ich prezúvať? To sú časté otázky, ktoré si nielen slovenskí šoféri dvakrát do roka pravidelne kladú.

Väčšina mladých ľudí sa ešte pred dosiahnutím plnoletosti teší na to, kedy konečne dostane do rúk vodičský preukaz, aby si mohli vyskúšať pocit šoférovať vozidlo. Často však zabúdajú na množstvo povinností, ktoré sú s touto činnosťou spojené. Veľmi dôležité je naštudovať si problematiku zimných a letných pneumatík.

Na túto záležitosť myslí aj naša legislatíva. Tú ohľadom zimných pneumatík upravuje Zákon č. 8/2009 U. z. o cestnej premávke. Podľa neho je povinné mať obuté zimné pneumatiky vtedy, ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, námraza alebo ľad.

Na zimné pneumatiky myslí aj zákon

Pozor však na to, aby ste prezuť na zimné pneumatiky stihli ešte pred príchodom prvých mrazov. Servisy môžu byť plné a nechávať si to na poslednú chvíľu môže priniesť poriadne nepríjemnosti. Ak poklesne teplota vzduchu pod 7 stupňov Celzia, dochádza k  zníženiu priľnavosti gúm na vozovku. Takto riskujete veľké nebezpečenstvá, napríklad z dôvodu dlhšej brzdnej dráhy.

Pri výbere správnych zimných pneumatík musíte brať do úvahy viacero dôležitých faktorov. Ide napríklad o cesty, na ktorých sa budete pohybovať (aj z pohľadu meteorologických podmienok daných lokalít) či konkrétne jazdné vlastnosti gúm na jednotlivých povrchoch.

Ako vybrať letné gumy správne

Prenesme sa o niekoľko mesiacov, kedy je nutné riešiť prezutie pneumatík naspäť na tie letné. V tomto prípade nie je zákon nijako striktný. Odporúča sa však vsadiť na letné pneumatiky po 31. marci. Ich výhodou je kratšia brzdná dráha, nižšia hlučnosť, lepšia schopnosť reagovať na teplý asfalt či nižšia spotreba vozidla. Letné pneumatiky vyberáme podľa niekoľkých parametrov:

  • Typ dezénov – môže ísť o smerový, symetrický alebo asymetrický.
  • Index a veľkosť – určuje ich výrobca, je dobré ich rešpektovať.
  • Trieda – premium, stredná alebo ekonomická.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokOplatí sa Mercedesu takáto recyklácia dizajnu? Predstavuje EQE SUV
Nasledujúci článokPorsche láme jeden rekord za druhým