Domov Lifestyle Auto, ktoré vám môže zachrániť život: Dôležité prvky, podľa ktorých spoznáte naozaj...

Auto, ktoré vám môže zachrániť život: Dôležité prvky, podľa ktorých spoznáte naozaj bezpečné vozidlo

Bezpečnosť v aute je prvoradá. Aké bezpečnostné prvky by ste mali mať v aute a na čo netreba pri ich používaní zabúdať?

Bezpečnostné prvky sa delia na pasívne a aktívne. Od roku 2022 je už väčšina z najmodernejších technológií bezpečnosti povinnou súčasťou výbavy nových európskych automobilov. Pozrime sa na niektoré zo základných aj pokročilých bezpečnostných prvkov bližšie.

Pasívne prvky bezpečnosti

Prvky a systémy pasívnej bezpečnosti sú také prvky a systémy, ktoré zmierňujú následky nehôd. Dá sa povedať, že prichádzajú na rad až v okamihu havárie.

Crash testy

Vyhodnotenie prvkov pasívnej bezpečnosti prebieha počas crash testov. Tie sú povinné pre všetky vozidlá, ktoré sa predávajú na európskom trhu.

Dnes sú v oblasti bezpečnosti mimoriadne vysoko hodnotené najmä elektromobily. Ľudia, pre ktorých je bezpečnosť kľučová, by mali rozhodne zvážiť ich kúpu.

Je to dané tým, že elektromobily nepotrebujú mať pred posádkou uložený veľký motor a pri ich konštruovaní sa nemusí počítať ani s výfukom či kardanovým hriadeľom. Vďaka tomu je u nich možné navrhnúť deformačné zóny lepšie a pasívna bezpečnosť je vo výsledku na lepšej úrovni.

Medzi najprísnejšie testy bezpečnosti patrí EURO-NCAP. Na stránke tejto organizácie si viete pozrieť konkrétny model automobilu a zistiť aké je jeho hodnotenie bezpečnosti v podobe udelených hviezdičiek.

Bezpečnostné pásy

Bezpečnostný pás je hlavným bezpečnostným prvkom každého vozidla. Zároveň ide o jeden z prvých prvkov bezpečnosti v autách. Za vynálezom dnešného trojbodového pásu, ktorý okrem pásu prekrýva aj hrudník, stojí švédsky konštruktér Nils Bohlin z automobilky Volvo.

Patent z roku 1959 neskôr Volvo voľne sprístupnilo, takže ho mohli začať používať aj ostatné značky. Za viac ako 60 rokov svojej existencie tento vynález zachránil státisíce životov a právom patrí medzi 8 patentov, ktoré mali obrovský význam pre ľudstvo za posledných sto rokov.

Vždy trvajte na tom, aby bol každý člen posádky riadne pripútaný. A to aj keď idete len pár metrov. Dajte si pozor, aby bezpečnostný pás nebol na žiadnom mieste prekrútený.

Airbagy

Airbagy sa v automobilovom priemysle začali využívať v 70. rokoch a dnes sú už povinnou výbavou áut. Ide bez pochýb o jednu z najlepších technológií na ochranu vodiča a cestujúcich pred zraneniami v prípade nehody.

Dôležité však je, aby ste vždy používali aj bezpečnostné pásy. Airbag nie je ich náhradou, ale iba doplnkom a vo vysokej rýchlosti bez zapnutého pásu riskujete, že vás samotné nafúknutie airbagu vážne zraní.

Medzi iné dôležité prvky pasívnej bezpečnosti patria napríklad bočné výstuhy karosérie, isofix úchyty, multikolízna brzda či systém eCall. Určite im pri kúpe auta venujte pozornosť, ak chcete maximalizovať bezpečnosť posádky.

Aktívne prvky bezpečnosti

Patria tu všetky systémy vozidla, ktoré zabraňujú alebo predchádzajú vzniku nehody. Radíme sem pokročilé funkcie ako napríklad automatické brzdenie, sledovanie jazdného pruhu a okolia, parkovacieho asistenta, ale aj dobré svetlá či kvalitné brzdy.

Pozrime sa na niekoľko zaujímavých asistenčných systémov, ktoré sú v súčasnosti používané v nových autách.

Systém núdzového brzdenia (AEB)

Systém dokáže včas rozpoznať nebezpečné situácie a auto zabrzdiť napríklad v prípade, že vozidlo idúce pred vami prudko zastane alebo zabrzdí.

Systém sledovania jazdných pruhov (LKA)

Vodiča upozorní pri vybočení zo svojho jazdného pruhu, a to jemným vibrovaním do sedadla vodiča alebo volantu alebo iným audiovizuálnym znamením.

Adaptívny tempomat

Tempomat, ktorý automaticky upravuje rýchlosť vozidla tak, aby bola zachovaná bezpečná vzdialenosť od vozidla pred ním.

Sledovanie dopravných značiek (RSI)

Systém využíva kameru na rozpoznávanie dopravných značiek a informuje o nich vodiča. Niektoré autá vedia obmedziť rýchlosť adaptívneho tempomatu na údaj zo značky.

Systém mŕtvych uhlov (BLIS)

Pokiaľ sa iné vozidlo nachádza v slepom uhle vodiča, tento systém rozsvieti výrazné, jasne viditeľné oranžové svetlo v spätnom zrkadle.

Dnes je už vo výbave vozidiel celý rad bezpečnostných systémov. V tomto článku sa nám podarilo obsiahnuť iba zlomok.

Novy elektromobil od Volva EX90 už napríklad ponúka asistenta únavy, ktorý nielenže sleduje motorické schopnosti vodiča ale dokáže rozpoznať aj opitého vodiča.

Tie najpokročilejšie vozidlá používajú Head-Up displej ktorý zobrazuje výstrahy a informácie týkajúce sa rýchlosti, funkcií tempomatu či navigácie v zornom poli vodiča.

Napriek obrovskému technologickému pokroku v tejto oblasti však bude vždy platiť, že najdôležitejším prvkom bezpečnosti je vodič, ktorý auto ovláda.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokZačala sa výstavba nového mostu cez Dunaj, prepojí nás s Maďarskom
Nasledujúci článokBude to stačiť? Volkswagen modernizoval ID.3, zásadným zmenám sa vyhol