Domov Lifestyle Syntopia je konštrukčne najnáročnejší Phantom z programu Bespoke, aký bol kedy vyrobený

Syntopia je konštrukčne najnáročnejší Phantom z programu Bespoke, aký bol kedy vyrobený

Rolls-Royce predstavuje Phantom Syntopia inšpirovaný svetom módy haute couture. Automobil vznikol v spolupráci s renomovanou holandskou módnou návrhárkou a umeleckou krajčírkou Iris van Herpenovou.

Základom pre toto vozidlo je model Phantom Extended a výsledkom je podľa slov predstaviteľov značky Rolls-Royce najkomplexnejšia a technicky najnáročnejšia úprava, akú kedy tím pracovníkov programu Bespoke vytvoril. Po štyroch rokoch náročného vývoja je toto nevšedné a jedinečné dielo konečne hotové a pripravené stať sa už onedlho súčasťou súkromnej zbierky stálych zákazníkov značky s výnimočným vkusom.

„Mojou inšpiráciou na túto špeciálnu spoluprácu bol koncept tkanej vody a zároveň som preniesla pocit pohybu, ktorý človeka opantá svojim plynutím, do vnútra modelu Phantom. Chcela som, aby sa z tohto vozidla stal jedinečný zážitok pohltenia silami prírody, ktorý nič neprekoná,” povedala Iris van Herpenová.

Výnimočná farba

Tím pracovníkov programu Bespoke vyvinul jedinečný odtieň čiernej Liquid Noir. Slnečné svetlo vytvára na karosérii perleťový efekt, z ktorého podľa zvoleného uhla pohľadu vystupujú podtóny purpurovej, modrej, fialovej a zlatej. Na dosiahnutie tohto efektu slúžila ako základ najtmavšia pastelová čierna, ktorá je prekrytá vrstvou zrkadlového pigmentu. Ten bol zvolený pre svoju schopnosť posunúť vnímané farebné spektrum. Nenápadný, elegantný lesk vznikol s pomocou úplne novej techniky aplikácie pigmentu do číreho laku, ktorú vyvinuli v Rolls-Royce. Celý proces trval niekoľko mesiacov. Len jeho testovaním a overovaním správnosti postupu sa strávilo viac ako 3 000 hodín.

Syntopia

Bližší pohľad na prednú kapotu automobilu odhalí jemnú kresbu motívu „tkanej vody“, ktorý pokračuje aj v interiéri. Tento efekt vznikol dôsledným rozvrstvením pigmentu v procese lakovania. Priestor pre posádku zdobia nádherné prvky, ktoré vznikli počas spoločných kreatívnych a technických stretnutí tímu pracovníkov Bespoke Iris van Herpenovej. Niektoré prvky v interiéri vyrobili ruky najlepších remeselníkov v sídle značky Rolls-Royce počas osobnej spolupráce s členmi tímu Iris van Herpenovej. Iné boli vyrobené priamo v jej ateliéri v Amsterdame.

Syntopia

Remeselná dokonalosť

Po otvorení dverí okamžite pritiahne pohľad strop Starlight Headliner s motívom tkanej vody. Je to technicky najnáročnejšia podoba tohto prvku aká kedy vznikla. Na výrobu bol použitý jediný kus úplne bezchybnej kože, vybratý z viac ako tisíca surových koží. Precízne symetrické rezy odhaľujú striebornú textúru evokujúcu tekutý kov, ktorá je vytvorená z nylonovej tkaniny pod kožou. Táto látka pochádza z kolekcie „Embossed Sounds“ od Iris van Herpenovej a dodáva stropnému čalúneniu trojrozmerný vzhľad.

Povrch je dotvorený 162 jemnými lupienkami vyrobenými zo sklenenej organzy. Ich presné umiestnenie si zobrali na starosť členovia krajčírskeho tímu Iris van Herpenovej, ktorí pricestovali do Goodwoodu špeciálne na tento účel a prácou strávili takmer 300 hodín. Lupienky ohraničuje 187 z 995 svetielkujúcich „hviezdičiek“ na koncoch optických vlákien, ktoré boli precíznou ručnou prácou umiestnené okolo umeleckej inštalácie. Osvetľovacia sekvencia prechádza zozadu dopredu a vytvára tak ilúziu pohybu. Výroba stropu si vyžiadala celkovo takmer 700 hodín práce celého kolektívu.

Syntopia

Motív tkanej vody pokračuje aj na obklade palubnej dosky Phantom Gallery. Výsledok spája tradičné technicky šitia haute couture a inovatívne formy vizuálneho vyjadrenia. Na toto expresívne dielo bolo použitých ďalších 85 sklenených lupienkov, ktoré členovia tímu Iris van Herpenovej pracujúci v Goodwoode ukladali ručnou prácou počas 60 hodín.

Polievková lyžica sklenených čiastočiek

Motív na sklápacích stolíkoch a na paneli pred spolujazdcom v spodnej časti palubnej dosky odzrkadľuje motív tkanej vody pokračujúci z prednej kapoty. Je to výsledok nanesenia viacerých vrstiev farby a laku, ktoré obsahujú rozdielne množstvo sklenených čiastočiek. Na začiatok boli povrchy pokryté čiernou farbou s obsahom skla 0,9 %. Následne majstri vytvorili motív tkanej vody nanesením vrstvy číreho laku s pomerom trblietok 1,4 %. Dokončenie tohto procesu trvalo viac ako tri týždne. Ešte pred začiatkom prác strávil tím špecialistov z centra vonkajších povrchov štyri mesiace dokonalým vyladením celého postupu aj materiálov, pričom urobil deväť pokusov na zistenie ideálneho pomeru sklenených čiastočiek. Na celom automobile je použitá presne jedna polievková lyžica týchto častíc.

Syntopia

Aj pri vývoji a výrobe modelu Phantom Syntopia použil tím pracovníkov programu Bespoke inovatívne textilné materiály. Vozidlo odkazuje na časy, kedy bolo sedadlo vodiča potiahnuté odolnou drsnou kožou a vzadu vládol luxus jemných tkanín. Predné sedadlá v modeli Phantom Syntopia sú potiahnuté kožou v odtieni sivej Magic s výrazným lesklým povrchom. Zadné sedadlá sú čalúnené špeciálnou látkou zo zmesi hodvábu, ktorá je zdobená jemným vzorom pripomínajúcim odlesky svetla od nočnej vodnej hladiny. Sedadlá sú prešívané motívom tkanej vody, ktorý sa inšpiroval technikou všívania často využívanou pri výrobe luxusného nábytku. Pri nej je výšivka aplikovaná z opačnej strany textílie. Tak totiž vzniká trojrozmerná hĺbka a zároveň hladký a ničím nenarušený povrch bez viditeľných švov.

Originálna vôňa

Phantom Syntopia ako prvý automobil v histórii disponuje vlastnou vôňou z programu Bespoke, čím vytvára naozaj komplexné vyjadrenie luxusu. Aróma bola namiešaná skúseným parfumérom v úzkej spolupráci s klientmi. Vôňa je jemná a bola vytvorená tak, aby sa na dlho vryla do pamäte a skvelo dopĺňala arómy uvoľňujúce sa z ďalších materiálov použitých vo vozidle.

Syntopia

Expert na vône z programu Bespoke skúšal nespočetné množstvo kombinácii, kým namiešal perfektnú zmes. Jadrom vône je cédrové drevo, pričom v rámci snahy o dokonalú personalizáciu bolo použité starostlivo vybrané drevo priamo z oblasti, kde klienti bývajú. Základ vône kombinuje sypké tóny kosatca získané pomocou technológie fluidnej extrakcie s pridanými náznakmi kože, v závere doplnené ružou z Patagónie a jemným citrónom.

Špeciálne pre toto vozidlo vyvinutý mechanizmus uvoľňovania vône je uložený v hlavových opierkach. Patentovaná technológia využíva inovatívne materiály pôvodne určené pre oblasť medicíny, ktorými sa zabezpečuje precízne dávkovanie vhodného množstva parfumu pre dlhodobý a komplexný zmyslový zážitok. Vývoj trval viac ako dva roky a jeho súčasťou bolo náročné testovanie vo veľmi horúcich aj veľmi chladných podmienkach, aby si vôňa vždy zachovala svoj špecifický profil bez ohľadu na teplotu či vlhkosť.

Phantom Syntopia zaujme svoje miesto v súkromnej zbierke majiteľov v máji. Ide o skutočne výnimočnú a jedinečnú objednávku, preto značka Rolls-Royce podnikla všetky kroky na to, aby nikdy nevzniklo žiadne podobné vozidlo.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Jazdenky: Mercedes-Benz E 200d W212 po 200 000 kilometroch, držiak alebo šrot?
Nasledujúci článokPatent od Fordu posiela vymáhačov a exekútorov na úrad práce