Domov Lifestyle Aston Martin za cenu Dacie, má to ale háčik

Aston Martin za cenu Dacie, má to ale háčik

Foto: Aston Martin

To, že Aston Martin DB5 môžeme označiť za ikonický v histórii britského výrobcu, spochybní asi len málokto. Tento model však vznikol starostlivou a detailnou ručnou prácou. Jeho cena prekračuje cenovku napríklad aj najdrahšej Dacie. Háčik je však v tom, že ide o zberateľský model v mierke 1:8.

Aston Martin DB5 by chcel mať doma azda každý milovník tejto britskej značky. Spoločnosť Amalgam Collection iba nedávno predstavila veľmi limitovanú edíciu replík tohto ikonického modelu DB5 Vantage v mierke 1:8. Možno aj preto táto limitovaná edícia zberateľského modelu atakuje cenovú hranicu nového automobilu.

Astronomická suma, ale opodstatnená

Aston Martin DB5 Vantage sa určite mnohým spája s legendárnym agentom v službách jej veličenstva, Jamesa Bonda. Ak by ste sa rozhodli, že si na poličku chcete postaviť takýto limitovaný kúsok, vašu peňaženku to rozhodne zabolí. Cenovka sa totiž pohybuje na úrovni takmer 22 tisíc dolárov. Možno aj preto by bolo fér sa spýtať, čo tak drahé nájdeme v tomto zberateľskom kúsku.

Ak by ste sa pozreli veľmi detailne na tento model v mierke 1:8, rozdielov by ste s pôvodným modelom veľa nenašli. Lepšie povedané, že asi ťažko by ste nejaký vôbec našli. Výrobca totiž čerpal z pomerne úzkej spolupráce s automobilkou Aston Martin. To umožnilo priniesť na svet takúto malú dokonalosť. Spoločnosť Amalgam Collection mala k dispozícii aj iné presné materiály a preto mohli na základe nich vytvoriť vernú kópiu modelu DB5 Vantage.

Sedí každý detail

Celkovo vznikne iba 199 kusov. Ak by sme si jeden kúsok rozmenili na drobné, môžeme povedať že tvorba jedného z týchto modelov zabrala 500 hodín ľudskej práce. Modely kompletne vznikali ručnou prácou z tisícov malých dielov z uhlíkových vlákien, kovu a plastov. Na tomto modeli si dokážete otvoriť kapotu, zadné veko batožinového priestoru a aj dvere.

Model Aston Martin DB5 sa vyrábal medzi rokmi 1963 až 1965. Svoju najväčšiu slávu si však získal vďaka filmu James Bond – Goldfinger v roku 1964. Tento model sa rozhodli oživiť v roku 2020 vo verzii Goldfinger Continuation a vzniklo iba 25 kusov. Cena sa vyšplhala na 3,5 milióna dolárov. Oživený model však dostal všetky „špecialitky“ od Jamesa Bonda, ako napríklad guľomet, otočný mechanizmus na evidenčné čísla a ďalšie.

Aston Martin

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Subaru Forester e-Boxer – do piesku aj do blata
Nasledujúci článokBrabus 750 Bodo Buschmann je limitka za viac ako 300-tisíc eur