A keď Aston Martin hovorí o replike, znamená to, že sa v DB5 budú nachádzať aj všetky vychytávky, ktoré v Bondovkách agent 007 používal. Očakávajte guľomety, rozprašovač oleja aj trojité poznávacie značky.

“Najslávnejšie” auto na svete opäť dokázalo, že byť starým neznamená nebyť trendy. V roku 1964 sa natočil v poradí tretí film zo série filmov James Bond – Goldfinger. V tejto snímke sa samozrejme objavil aj Aston Martin. Pre skalných fanúšikov agenta 007 ale britská automobilka vyrobí špeciálnu limitovanú edíciu DB5.

Aston Martin vyrába 25 replík Bondovej DB5 z roku 1964

Aston Martin vyrába luxusné automobily už od roku 1914, aj keď sa do sériovej výroby pustili až v roku 1921. Storočná značka sa angažovala k producentom Bondoviek a zabezpečila špionážne vybavenie v modeli DB5 a originálny štýl aj pre tretí film. Pôvodné vozidlo sa predalo minulý rok za skoro 5,8 milióna eur. Nové modely, ktoré boli pôvodne predstavené a ohlásené už v roku 2018, sa dokončia v rovnakej farebnej schéme striebornej brezy a majú identický kožený interiér aj palubnú dosku. V skutočnosti Aston Martin zašiel tak ďaleko, že namontoval do auta rovnaké prístrojové vybavenie kokpitu od toho istého dodávateľa, ktorý sa podieľal na výrobe pôvodných prístrojov ešte v šesťdesiatych rokoch.

Aston Martin vyrába 25 replík Bondovej DB5 z roku 1964

Aston Martin v Bondovkách je ikonou

Pre mladšie ročníky, ktoré zrejme tento film nevideli, no aj tak si spájajú Jamesa Bonda s Astonom Martinom, prinášam malé zhrnutie (alebo si jednoducho pozrite film). Vo filme bolo vozidlo vybavené smrteľným sortimentom hračiek, medzi ktoré patrili napríklad aj rozprašovač oleja a hmly, nepriestrelná karoséria, skryté guľomety aj vymršťovacie sedadlo. Moderný nástupca musí byť samozrejme legálny a schopný prejsť kontrolou na normálnych cestách, takže všetky prístroje dostali novodobý nádych, aby fungovali v reálnom svete.

Napríklad také guľomety nebudú strieľať reálnu muníciu, ale zdá sa, že fungujú a proces streľby napodobnia cez reproduktory, aby si majiteľ skutočne vychutnal posed ako James Bond. Podobne je na tom aj rozprašovač oleja a dymu, ktorý vyprodukuje simulované látky, ktoré neohrozia ostatných účastníkov cestnej premávky.

Aston Martin vyrába 25 replík Bondovej DB5 z roku 1964

Kvôli bezpečnosti vás tiež nevyhodí sedadlo do vzduchu, ale niektoré prvky si skutočne zachová podľa originálu. Jedným z nich je aj trojhranná ŠPZ-ka, tajná priehradka na skryté zbrane, telefón vo vodičových dverách a radar, ktorý používa moderné satelitné mapovanie na napodobenie obrazovky zo starej školy. Pod kapotou budú autá vybavené štvorlitrovým radovým šesťvalcovým motorom s výkonom skoro 300 konských síl.

Zdá sa, že jediným veľkým rozdielom medzi originálom a replikou bude cena. Základná cena DB5 bola v roku 1965 12 850 dolárov (cca 11 500 eur), zatiaľ čo cenovka dnešného modelu bude stáť 3,5 milióna dolárov (3,13 milióna eur). To je nárast sumy o takmer 250 %. Ani to však neodradilo fanúšikov Bondoviek, ktorí okamžite odpredali všetkých 25 vozidiel. Automobily sú aktuálne vo výrobnom procese a majiteľom by mali byť dodané v priebehu nasledujúcich mesiacov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJartebellum.com
Predchádzajúci článokPrilba pre motorkára: Nepodceňujte správny výber
Nasledujúci článokTEST Škoda Octavia Combi 2.0 EVO TDI, v detailnej recenzií