Domov Lifestyle Obohaťte svoju garáž historickým Ferrari 412P, stojí iba…

Obohaťte svoju garáž historickým Ferrari 412P, stojí iba…

Zdroj: Bonhams

Ak túžite obohatiť svoju garáž o skutočne unikátny kúsok, tak zbystrite pozornosť. Aktuálne sa pripravuje na predaj originálne Ferrari 412P z roku 1967. Ide o skutočný unikát, toto auto totiž vzniklo iba v dvoch exemplároch. V Amerike si bude hľadať svojho majiteľa v priebehu augusta a jeho cena sa vyšplhá do astronomických výšin.

Ak ste milovník historických automobilov a chceli by ste svoju garáž rozšíriť o jedinečné Ferrari, teraz je tá správna šanca. Ibaže k tomu budete potrebovať pekný balík peňazí. V kalifornskom Monterey sa už o pár dní stretne najväčšia automobilová smotánka tých najvášnivejších zberateľov na tradičnom podujatí Monterey Car Week a Pebble Beach Concours d´Elegance. Aj tento rok sa tak v USA odohrá jeden z najväčších sviatkov automobilizmu a uskutoční sa aj dražba významných veteránov.

Lámalo rekordy

Ceny týchto vydražených modelov veľmi radi prekračujú rekordné hodnoty. Na tohtoročnom podujatí príde rad aj na historický špeciál vytrvalostných pretekov – Ferrari 412P s unikátnou históriou. Ešte dávno, presnejšie v roku 1967, sa toto auto v rukách súkromného pretekárskeho tímu zaslúžilo o víťazstvo v šampionáte World Championship of Makes.

V prípade modelu 412P šlo o špeciálne prevedenie modelu Ferrari P3/4. Použitá technika pochádzala z pretekárskych prototypov P3 z roku 1966. Dizajnovo však tento model dostal modernejšiu karosériu. Pod kapotou sa nachádzal atmosférický štvorlitrový dvanásťvalec s výkonom 309 kW/420 koní. Maximálna rýchlosť na tú dobu dosahovala neskutočných 310 km/h.

Astronomická cena

Oficiálne sa na pretekárske trate dostali iba dva exempláre. Spomínaný model má sériové číslo podvozku 0854 a za sebou náročné preteky na legendárnom belgickom okruhu SPA, kde absolvoval tisíc pretekárskych kilometrov. Aj vďaka tomu sa podarilo pridať účasť na 24 hodín Le Mans, 6 hodín Brands Hatch ale aj 9 hodín Kyalami.

Koncom 60. rokov sa tento špeciál pobral do zaslúženého dôchodku a postupom času sa stal dôležitou súčasťou viacerých zbierok. Aktuálny majiteľ zrealizoval plnohodnotnú 9-ročnú renováciu a obnovil tak jeho pôvodný stav. Toto auto si teda už čoskoro nájde svojho nového majiteľa a rozhodne pribudne do zaujímavej zbierky. Zárukou toho je jeho predpokladaná cena niekde na hranici 40 miliónov dolárov.

 

Zdroj: Bonhams

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hodnotení 13

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNový rám aj motor. To je nové Mitsubishi Triton/L200
Nasledujúci článokPick-up od značky Fisker bude, čo prinesie?