Domov Lifestyle Majstri remesla preniesli umelecké dielo na Porsche Taycan

Majstri remesla preniesli umelecké dielo na Porsche Taycan

Už viac ako 30 rokov kreslí Ding Yi iba jediný motív: kríže. Jeho abstraktné obrazy obsahujú tento symbol v každej forme, farbe a výraze. Jeho obrazy visia v múzeách, galériách a v domoch súkromných zberateľov – a jeden bude čoskoro jazdiť po uliciach Šanghaja.

V rámci programu Porsche Sonderwunsch bolo vytvorené výnimočné Porsche Taycan Turbo S, ktorého karosériu aj interiér zdobia detaily z maľby Dinga Yiho „Appearance of Crosses 2022-2“. „To, čo od nás Ding Yi žiadal, bolo najkomplexnejšie lakovanie, aké kedy Porsche vyrobilo,“ hovorí Alexander Fabig, viceprezident pre individualizáciu v Porsche. „Dokonalá reprodukcia maľby Ding Yi na častiach karosérie trvala oveľa dlhšie ako proces lakovania sériovo vyrábaného auta.

Porsche Taycan

Porsche so svojím programom Sonderwunsch ponúka zákazníkom individualizáciu najvyššej kvality. Zákazník je do procesu osobne zapojený, stretáva sa s dizajnérmi i vývojármi a môže pôsobiť ako spolupracujúci projektový manažér. V lete 2022 Ding Yi podrobne prediskutoval svoj nápad s dizajnérskym tímom Porsche a odborníkmi z Porsche Exclusive Manufaktur. Zároveň špecifikoval základný lak karosérie a ráfikov: 914Olympblue z programu „Paint to Sample“.

Porsche Taycan

Práca s Ding Yi bola mimoriadna skúsenosť. Jeho inšpirácia a vášeň prekonali našu najdivokejšiu predstavivosť,“ hovorí Michael Kirsch, prezident a generálny riaditeľ Porsche China. „Dôvodom existencie programu Sonderwunsch je vytvárať exkluzívne autá pre našich zákazníkov. To nám dáva možnosť prezentovať spolu s Ding Yi prelomové umelecké dielo. Dúfame, že prostredníctvom takejto spolupráce spojíme špičkovú technológiu s estetikou.

Porsche Taycan

Každá farba na karosérii bola lakovaná samostatne

Detaily maľby „Appearance of Crosses 2022-2“ zdobia kapotu, zadný spojler a kryty vonkajších spätných zrkadiel. Pomocou špeciálnych maskovacích fólií prispôsobených umeleckému dielu odborníci namaľovali každú farbu na obrázku samostatne. Potom sa pridali dve vrstvy číreho laku. Motívy maľby sú prítomné aj v interiéri: na obloženiach predných a zadných dverí, na palubnej doske a okolo predných držiakov na poháre. Aj keď sú povrchy interiéru z rôznych materiálov, farby detailov obrazu majú jednotný vzhľad. Umožňuje to špeciálna technika sieťotlače. „Toto bolo pre nás tiež niečo, čo sme robili prvýkrát. Doteraz sme nikdy nepoužili túto tlačovú techniku ​​na takej veľkej ploche,“ hovorí Alexander Fabig.

Pochopiteľne, z priestorových dôvodov nie je obraz v interiéri reprodukovaný celý, ale jednotlivé detaily boli vybrané veľmi premyslene. Objavujú sa v aute v pozíciách, v ktorých by boli, keby sa celý obraz rozprestieral po interiéri. To vytvára dojem, že počas jazdy sedíte uprostred umeleckého diela. Podobne presné umiestnenie sa vyžadovalo aj pri lakovaní exteriéru, a preto neboli žiadne detaily obrazu viditeľné na aute zväčšené ani zmenšené.

Ding Yi už niekoľko rokov vlastní automobily stuttgarstkej značky. Porsche Taycan Turbo S opisuje ako najpôsobivejšie auto rannej éry elektromobility. Aj preto si ho vybral za “plátno” pre svoj najnovší umelecký projekt. Aj keď Ding Yi pôsobí v mnohých kútoch sveta, toto Porsche Taycan bude používať doma, v Šanghaji.

Porsche Taycan

O Ding Yi

Umelec sa narodil v roku 1962 a je jedným z popredných predstaviteľov čínskeho abstraktného súčasného umenia. Od roku 1988 používa vo svojich obrazoch vizuálne symboly x a +. Za posledných 30 rokov použil symboly na preskúmanie mnohých foriem vyjadrenia. Ding Yi uvažoval o urbanizácii konkrétnym umením a snažil sa vyjadriť viac emócií prostredníctvom makroperspektívy. Diela Ding Yiho získali prominentné múzeá ako Centre Pompidou v Paríži, M+ Museum v Hong Kongu či Britské múzeum v Londýne. Samotný umelec je pravidelným hosťom festivalov, bienále a veľtrhov. Ding Yi je prvým čínskym umelcom, ktorý spolupracuje s poprednými medzinárodnými luxusnými značkami. Od roku 2020 spolupracuje s Porsche.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSpojenie Mansory a Lamborghini nemôže nikdy sklamať
Nasledujúci článokVeľký a hlučný návrat sa nekoná. AMG C63 a E63 nedostanú V8