Domov Lifestyle Pozrite sa, ako sa dražilo Ferrari 250 GTO za 54 miliónov

Pozrite sa, ako sa dražilo Ferrari 250 GTO za 54 miliónov

Foto: RM Sotheby’s

Ferrari 250 GTO je novým rekordérom. V rámci verejnej aukcie sa ešte nikdy nepredalo auto za vyššiu sumu peňazí, pre bývalého majiteľa to však stále môže byť sklamaním.

Pokiaľ predpokladáte, že najdrahším autom na svete je nejaké super luxusné a moderné auto, ste na veľkom omyle. Prvú ligu totiž v tejto disciplíne hrajú modely talianskej automobilky so vzpínajúcim sa koňom v znaku z 50. a 60. rokov. Konkrétnejšie sa za tie najvyššie čiastky dlhodobo dražia modely Ferrari 250 GTO presne tak, ako tomu bolo aj v tomto prípade.

Ferrari 250 GTO
Foto: RM Sotheby’s
Právom najdrahšie

Ferrari 250 GTO talianska automobilka produkovala v rokoch 1962-1964 predovšetkým na pretekárske účely. Podľa toho nesie aj označenie GTO (Gran Turismo Omologato). Touto trojicou už legendárnych písmen automobilka z Maranella označuje svoje špeciálne modely. Pod prednou kapotou sa ukrýva úžasná V12-ka s objemom tri litre. Tento agregát produkuje na tú dobu obrovský výkon 300 konských síl. Motor bol spriahnutý s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou, ktorá krútiaci moment prenášala výhradne na zadnú nápravu. V kombinácii s nízkou hmotnosťou 1100 kg bol tento výkon viac než dostačujúci. Veď zvládlo akcelerovať z 0 na 100 km/h za 6,1 sekundy a maximálnu rýchlosť dosahovalo až 283 km/h. Vyrobených ich bolo len 36 kusov, čím jeho hodnota opäť stúpa.

Ferrari 250 GTO
Foto: RM Sotheby’s
Zaostalo za očakávaniami

Aukčná sieň RM Sotheby’s v meste Monterey naposledy organizovala dražbu takéhoto auta ešte v roku 2018. Vtedy si nový, anonymný majiteľ musel z vrecka vytiahnuť približne 42,8 milióna eur. Tento konkrétny kúsok však na rozdiel od toho predchádzajúceho vlastnila samotná Scuderia Ferrari. Na to, aby ste sa v 60-tych rokoch dostali k takémuto kúsku, museli ste prejsť špeciálnym výberovým konaním, ktoré bolo pod taktovkou samotného Enza Ferrariho. V spojených štátoch sa nové GTO predávalo za astronomických 18 000 dolárov. V porovnaní s dnešnou cenou je to však zanedbateľná čiastka. Podľa odborníkov bola odhadovaná cena draženého kúsku na úrovni až 61 miliónov dolárov. Táto suma nebola vôbec nereálna, nakoľko v priamom predaji sa takéto auto predalo až za 70 miliónov. Bývalý majiteľ však zostal mierne sklamaný. Síce sa jeho exemplár vydražil za najvyššiu sumu v histórii aukcií, s finálnou cenou 51,7 milióna dolárov však zaostal za očakávaniami.

https://www.instagram.com/reel/CzrwOxgvoUZ/?igshid=ODhhZWM5NmIwOQ==

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.7 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJtopgear.com
Predchádzajúci článokLucid Gravity je luxusné elektrické SUV s dojazdom 700 km
Nasledujúci článokNajrýchlejšie cestné Ferrari všetkých čias? Fiorano má nového kráľa