Domov Lifestyle Poznáte najdrahšie auto na svete?

Poznáte najdrahšie auto na svete?

Medzi aktuálnymi technologickými novinkami by ste ho hľadali márne. Je to starček s rokom výroby 1962. A na prednej kapote má znak… No jasné, že Ferrari!

Existuje pomerne veľká skupina ľudí, ktorí investujú do historických automobilov. Prax posledných rokov totiž ukazuje, že sa cena exkluzívnych krásavcov šplhá až doslova k nebesám. Samozrejme, nemáme na mysli bežné kúsky, tie sa do svetových aukčných domov dostanú iba zriedkavo. Bavíme sa o autách s históriou, ktoré navyše majú ten správny pôvod a pochádzajú z malosériovej výroby. A presne také je aj aktuálne najdrahšie auto na svete – Ferrari 250 GTO z roku 1962. Minulý rok ho na aukcii v Monterey, ktorú organizovala svetoznáma spoločnosť RM Sotheby´s, nový majiteľ kúpil za priam neuveriteľných 48,4 miliónov dolárov. Ak zoberieme do úvahy, že pôvodná cena nového auta bola v roku 1962 18 000 dolárov, je nárast hodnota auta závratný. Ani toto však nie je konečná cena, zberateľské autá sa totiž predávajú aj mimo oficiálnych aukcií, teda priamym predajom. Povráva sa, že minulý rok sa v Amerike jeden kúsok Ferrari 250 GTO predal až za 70 miliónov dolárov.

Unikát nebol pre každého

Tento elegantný krásavec, ktorého by sme pokojne mohli nazvať aj umeleckým dielom sochára, vznikal v rokoch 1962 až 1964. Oficiálna štatistika uvádza, že ich automobilka vyrobila iba 36 kusov, plus 3 ďalšie s upraveným dizajnom karosérie. Zaujímavosťou auta je napríkad aj to, že si ho nemohol kúpiť každý. Kupcu musel schváliť osobne Enzo Ferrari a následne aj Luigi Chinnetti (šéf zastúpenia značky v Amerike). Pod prednou kapotou má auto motor 3.0 V12, ktorý poskytuje maximálny výkon 217 kW (297 k) a najvyšší krútiaci moment 343 Nm. Auto dokázali po ceste uháňať rýchlosťou 250 km/h a na zrýchlenie z 0 na 100 km/h potrebovalo iba 5,6 sekundy. Exkluzívne auto má samozrejme aj veľmi exkluzívnych majiteľov. Vo svojej garáži ho majú zaparkované napríklad módny návrhár Ralph Lauren a bubeník skupiny Pink Floyd Nick Mason.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokElektrická Škoda CITIGOe iV stojí menej ako 18-tisíc eur!
Nasledujúci článokHyundai z Nošovíc posiela do sveta auto každú minútu