Domov Elektromobilita Je to bicykel alebo motocykel? BMW ukazuje zlatú strednú cestu.

Je to bicykel alebo motocykel? BMW ukazuje zlatú strednú cestu.

BMW Motorrad Vision AMBY, predstavuje nový koncept na rozhraní medzi bicyklom a motocyklom. Takúto víziu má BMW na poli individuálnej mobility v uliciach miest.

AMBY znamená adaptívna mobilita. Štúdia BMW Motorrad Vision AMBY odzrkadľuje základnú myšlienku adaptívnej mestskej mobility na dvoch kolesách. Cieľom BMW bolo vytvoriť extrémne emotívne vozidlo pre inteligentnú mobilitu v meste a jeho okolí, ktoré používateľovi ponúkne maximálnu voľnosť.

BMW Motorrad Vision AMBY
Na zelený pohon.

Novinka využíva elektrický pohon s troma úrovňami rýchlosti pre rôzne typy vozoviek. Na cyklotrasách vám umožní presúvať sa rýchlosťou 25 km/h, 45 km/h na mestských cestách a až 60 km/h na viacpruhových komunikáciách a mimo mesta. Tento koncept zrýchľuje pomocou páčky a namiesto pedálov má stúpačky, čím budí dojem motocykla. Samotnú úroveň rýchlosti si môžete zvoliť manuálne, ale k dispozícií je aj automatická detekcia vozovky, ktorá rýchlosť zvolí za vás.

BMW Motorrad Vision AMBY
Dizajn budúcnosti.

Tento koncept vyčnieva z davu. Na prvý pohľad sa javí ako bicykel, no dušou je to motocykel. Aj napriek štíhlym proporciám pôsobí pomerne robustne. Dokonca štýlom pripomína Enduro motocykle BMW. Mohutné predné koleso má 26 palcov a tenšiu pneumatiku. To zadné má rozmer 24 palcov a robustnejšiu pneumatiku. Aj toto v človeku budí dojem, že sa s týmto vozidlom môžete na cestu vydať kamkoľvek. Predné koleso je osadené vo veľkoformátovej bicyklovej vidlici, ktorá je osadená chráničmi, čo navodzuje ešte mohutnejší vzhľad. Vynikajúcu ovládateľnosť zaručuje hmotnosť tohto dopravného prostriedku. Tá je len 65 kg, čím je výrazne ľahšia ako ostatné motocykle.

BMW Motorrad Vision AMBY
Hlboké a nečakané detaily. 

Celý koncept sa predvádza v nápadnom štýle. Koncept farieb a materiálov sa snaží zaujať, keďže na rozdiel od klasických konvenčných spaľovacích motorov tu absentuje akýkoľvek pohľad na odhalené kúsky požitej techniky. Použitý ozdobný materiál sa skladá z recyklovaných plastov a sám je opäť recyklovateľný. Materiál použitý na sedadle je z recyklovaného granulátu a textúrou pripomína terazzo. BMW týmto ukazuje ako niektoré materiály dokážu získať nový život a nové funkcie.

Mestská mobilita zajtrajška. 

Novinka ukazuje ako by mohla vyzerať moderná mestská mobilita a má slúžiť ako plán na cestovanie v mestách budúcnosti.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFering Pioneer: Elektromobil s dojazdom až 7000 km. Má to však jeden háčik…
Nasledujúci článokHennessey sa s odvahou pustilo do nového Ford F-150. Výsledok stojí za to