Domov News Chrysler predstavil koncept s kozmickou technológiou a rozdrvenými CD-čkami

Chrysler predstavil koncept s kozmickou technológiou a rozdrvenými CD-čkami

Foto: Chrysler

Americký Chrysler umožnil nahliadnuť do svojej budúcnosti v podobe dramaticky vyzerajúceho elektromobilu s názvom Halcyon Concept. Tento koncept ukazuje cestu, ktorou sa automobilka chce uberať a dáva jasný signál pred uvedením prvého elektromobilu značky Chrysler v roku 2025.

Americký Chrysler okresal svoju ponuku na jediný model, konkrétne ide o minivan Pacifica. Model Halcyon Concept však nenesie žiadne známky rodinného MPV. Namiesto toho ide o pozoruhodný elektrický sedan podobný Porsche Taycan, Tesla Model S alebo Lucid Air. Aerodynamický výkon bol pre značku prioritou, buď využíval karosériu na nasmerovanie vzduchu cez auto, alebo využíval aktívnych pomocníkov ako je zadný difúzor a spojler na jeho ďalšie zvýšenie. Chrysler chce umocniť svoju skvelú aerodynamiku aj veľmi nízkou svetlou výškou vozidla.

Foto: Chrysler
Sledujte hviezdy priamo v interiéri

Toto koncepčné vozidlo zaujme štýlom dverí. Tvorcovia nazvali toto riešenie ako “štýl červeného koberca“. Dvere sa tak otvárajú aj s časťou presklenej strechy na oboch stranách, aby sa z vozidla vystupovalo čo najľahšie. Sklo si môžete úplne zatmaviť a model dostal aj takzvaný mód sledovania hviezd. Auto by malo dosiahnuť stupeň autonómnej jazdy číslo 4. Vodič sa tak môže pohodlne usadiť, relaxovať a nechať koncept Halcyon prevziať kontrolu nad riadením, teda minimálne to tvrdí samotný Chrysler. V prípade aktívneho módu autonómnej jazdy sa volant a pedále zasunú a pasažieri môžu sledovať filmy alebo si sklopiť sedadlá dozadu, aby mohli sledovať hviezdy priamo vo vnútri auta.

Foto: Chrysler

V interiéri nájdeme tiež otočnú 15,6-palcovú obrazovku a až 95 percent použitých materiálov je udržateľných. Udržateľnosť reprezentujú aj samotné logá Chrysler vyrobené z rozdrvených a recyklovaných CD nosičov. Koncept Halcyon navrhli tak, aby sedel na úplne novej architektúre STLA Large, ktorá bude základom rôznych modelov ako napríklad Jeep Wagoneer S a Maserati Quattroporte novej generácie.

Chrysler Halcyon
Foto: Chrysler
Kozmická technológia DWPT

Pozoruhodný koncept napája 800 V lítium-sírové batérie, ktoré sú energeticky hustejšie ako dnešné lítium-iónové EV batérie. Ich uhlíková stopa dosahuje hodnoty zhruba o 60 percent nižšie, pretože nepoužívajú nikel, kobalt ani mangán. Koncept disponuje aj technológiou s názvom Dynamic Wireless Power Transfer (DWPT). Táto technológia umožňuje bezdrôtové dobíjanie auta počas jazdy po vyhradených cestných pruhoch, čo by teoreticky umožnilo neobmedzený dojazd bez potreby zastavovania a nabíjania batérií.

Chrysler Halcyon
Foto: Chrysler

Automobilka budúci rok oslávi storočnicu, pri príležitosti uvedenia svojho prvého plne elektrického automobilu. Údajne pôjde o SUV inšpirované konceptom Airflow z roku 2022. Cieľom značky zostáva ponúknuť do roku 2028 čisto elektrický rad vozidiel svojim zákazníkom.

Chrysler Halcyon
Foto: Chrysler

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS Chrysler
Predchádzajúci článokVyskúšali sme pick-up, ktorý zahanbí aj Hilux či L200
Nasledujúci článokPeugeoty s novými úspornejšími motormi prichádzajú na Slovensko