Domov News Prekvapenie? Najpredávanejšia značka Stellantisu nie je Peugeot ani Citroën

Prekvapenie? Najpredávanejšia značka Stellantisu nie je Peugeot ani Citroën

Foto: FIAT

Peugeot či Citroën na prvenstvo nedosiahli. Najpredávanejšia značka koncernu Stellantis v roku 2023 možno viacerých prekvapí.

Automobilky radi bilancujú a v prvých mesiacoch nového roka pravidelne zverejňujú štatistiky z toho uplynulého. Výnimkou nie je ani megakoncern Stellantis, ktorý má pod sebou až 14 rôznych značiek. Nedávno zverejnil výsledky za rok 2023 a niekoho možno trochu prekvapili. Najpredávanejšou značkou totiž nebol Peugeot ani Citroën, ale FIAT.

FIAT drží prvenstvo

Talianska značka nie je rozhodne na svojom výslní a v ponuke má len sedem modelov (osobné vozidlá). Napriek tomu sa stala celosvetovo najpredávanejšou značkou Stellantisu. A aby toho nebolo málo, tak tento úspech sa jej podaril už tretíkrát po sebe. FIAT zaznamenal medziročný nárast predajov o 12 %, čím dosiahol 1,35 milióna predaných vozidiel. Podiel značky na domácom trhu v Taliansku bol v roku 2023 len 12,8 %, resp. 11,1 %, ak zahrnieme iba osobné vozidlá. K rastu predaja však prispeli ostatné regióny. Trhový podiel značky v Turecku bol v minulom roku 15,7 % a v Brazílii až 21,8 %. Ani to však nebol najsilnejší trh.

FIAT 500e
Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

V Alžírsku totiž FIAT dosiahol podiel neuveriteľných 78,6 %. Mimoriadne sa Talianom darilo aj v Južnej Amerike, keď predali viac ako 542 000 kusov (o 45 300 vozidiel viac ako v roku 2022) a dosiahli trhový podiel 14,5 %. V regióne Blízkeho východu a Afriky bol Fiat najpredávanejšou značkou už piaty rok po sebe, pričom jeho podiel na trhu predstavoval 15,7 %.

Ktoré modely boli najpopulárnejšie?

Napriek svojmu veku bola v Taliansku na prvom mieste Panda. V Brazílii to však bol pick-up Strada. Tureckým a alžírskym predajom dominovalo Tipo. V Európe bol najpredávanejším elektromobilom v segmente A a B model 500e s trhovým podielom 14,7 %. Malý elektromobil bol na prvom mieste v Taliansku, Nemecku, Španielsku, Belgicku a Rakúsku a na druhom mieste skončil vo Francúzsku. Darilo sa však aj spaľovacím verziám, ktoré spolu s Pandou dosiahli v roku 2023 na starom kontinente kombinovaný predaj viac ako 230 000 dodaných kusov, čo stačilo na dominanciu v segmente mestských vozidiel s trhovým podielom 44,4 %.

FIAT tak má za sebou skvelý rok a prognózy na ten súčasný sú taktiež veľmi priaznivé. Automobilka by mala v Európe uviesť novú Pandu a svoj prvý kompletný rok na trhu bude mať aj nedávna novinka menom 600.

FIAT 600e
Foto: FIAT

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.9 / 5. Počet hodnotení 13

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS Stellantis
Predchádzajúci článokHranica 300 modelov pokorená, Singer ale s Porsche nekončí
Nasledujúci článokNové Zagato AGTZ Twin Tail má odnímateľný zadok