Aston Martin DB5 osedlaný agentom 007 Jamesom Bondom má očakávanú cenu predaja 1,2 milióna libier. Už v júli sa auto ukáže na Goodwood Festival Speed aukcii, kde si nájde nového majiteľa.

Toto je auto, ktoré sa objavilo v slávnej premiére filmu GoldenEye, v ktorej Bond prechádza cez kopce nad Monakom. Naposledy bola DB5 ponúknutá na predaj v roku 2001, kedy sa stala najcennejím kusom pamätných listín, ktoré sa kedy predali.
Je to jeden z troch Astonov DB5, ktoré sa použili pri natáčaní filmu.

Jeden bol použitý na natáčanie detailných záberov zblízka (čiže zrejme hýčkaná leštenka). Zvyšné dva kusy sa predvádzali v kaskadérskych kúskoch, okrem iného aj v závode proti Ferrari 355. Obe tieto DB5 boli v minulosti kúpené v relatívne zlom stave, ale boli obnovené pod drobnohľadom renomovaného britského špecialistu, a to firmy Stratton Motor Company.

Aston Martin DB5 race with Ferrari 355 from GoldenEye

Aston Martin DB5, ktorý bude k videniu 13. júla na spomínanej aukcii, je jedným z dvoch kaskadérskych vozidiel. Po nakrúcaní filmu bol použitý na propagáciu filmu a neskôr ho použila samotná britská automobilka ako ťahák pri predstavení novej DB7. Neskôr sa objavil aj na prehliadkach v Detroite či Los Angeles, a dostal sa do stánku Sir Stirling Moss. Istý čas bol vystavený aj v Národnom dopravnou múzeu a na výstave Bond in Motion v Covent Garden.

Po filme si ho teda do vlastníctva v roku 2001 zakúpil podnikateľ Max Reid. Jednalo sa o súkromnú aukciu, kde bola uzavretá spoločnosť a ako iného sa tam objavili aj slávne mená ako Chris Evans a Billie Piper.

“Mal som dva dôvody na kúpu,“ povedal Max Reid v tom čase. „Je to skvelý darček pre moju ženu a pre moju prácu to bude aj úžasná publicita. Toto je prvá aukcia, na ktorej som bola, ale som veľkým fanúšikom Jamesa Bonda.“

Druhé z kaskadérskych vozidiel bolo použité ešte počas natáčania snímky Skyfall v roku 2013, rovnako ako v Tomorrow Never Dies a Specter. ,,DB5 je jednou z najžiadanejších klasických automobilov na svete,“ povedal Sholto Gilbertson, riaditeľ spoločnosti Bonhams Motor Cars. „Je to predsa Bond. Každý fanúšik si pamätá Prierceho Brosnana, ktorý trhá asfalt v kopcoch, a je to jedno z najpôsobivejších automobilových prenasledovaní v histórii. Tento Aston Martin je naozaj výnimočný.“

Aston Martin DB5 bude vystavený v Bonhams Aston Martin predajni od 2. júna v Englefield House v Readingu. Na predaj sa dostane až dňa 13. júla.

Zdroje: startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokExperimentálny motor RCCI, ktorý mieša plyn a naftu a dosahuje až 60% tepelnej účinnosti
Nasledujúci článokBMW prichádza s limitovanou edíciou BMW M3 CS 2018!