Mr. Bean vždy jazdí na Mini. Je to jednoducho legenda. Existuje niekoľko áut, ktoré sme pri ňom mohli vidieť. Pokiaľ ale očakávate, že v tejto časti Motor & Wheels budeme rozoberať motorový priestor alebo rýchlosť, mýlite sa. Toto autíčko sa jednoducho stalo ikonou spätou s jedným z najlepších komikov, akých svet zažil.

Mr. Bean počas svojho pôsobenia a vysielania pobavil nespočetné množstvo televíznych divákov. Na jednu konkrétnu epizódu – „Problem with Mr. Bean“ , sa v roku 1992 dívalo až 18,74 milióna ľudí. Britský sitcom stvorený Rowanom AtkinsonomRichardom Curtisom pozostával z 15. epizód, z ktorých každá mala 25minút. A na čom jazdil? Na Mini!

Séria Mr. Beana získala niekoľko medzinárodných ocenení, vrátane Rose d´Or. Navyše sa predávala na 245 miestach po celom svete a boli ňou inšpirované aj dva celovečerné filmy. V hlavnej úlohe je stále jeden a ten istý jedinečný Robert Atkinson, ktorý vystupoval ako Mr. Bean na slávnostnom otvorení olympijských hier v Londýne v roku 2012.

Existuje 6 rôznych vozidiel používaných Mr. Beanom:

1. Úplne prvý bol BMC Morris Mini 1000 Mark II z roku 1969 oranžovej farby. Bohužiaľ, na konci epizódy sa toto pilotné vozidlo zničilo pri havárii, takže si ho mnoho z nás možno nepamätá.

2. Druhým sa stal britský Leyland Mini 1000 z roku 1977. Mal nápaditú zelenú farbu a matnú čiernu kapotu. V priebehu sitcomu sa auto niekoľko krát auto objavuje uzamknuté iba visiacim zámkom od obyčajnej skrinky, čo dotváralo vtipný efekt miniatúrneho autíčka. Mr. Bean takisto vytvoril inovatívne bezpečnostné opatrenie tým, že odradil zlodejov odstránením volantu. V neskorších epizódach sa autíčko znova zničí, keď je ako súčasť demonštrácie rozdrvené tankom.

3. Aj napriek tomu, že originálne Mini bolo na kúsky, jeho náhrada sa objavila v ďalších častiach. Išlo predsa len o rovnaký model, takže rozdiel nebol poznať. Ale toto bolo tretie oficiálne vozidlo, ktoré sa objavilo na obrazovkách.

4. Pre celovečerný film Bean z roku 1997 bolo zvolené ďalšie Mini, ktoré malo inú registračnú značku. Jedna z ďalších automobilových scén je, ako Mr. Bean v snahe predísť dopravnej zápche vojde s Mini do obchodného domu Harrods. Bohužiaľ, táto scéna bola nakrútená, ale nikdy nebola vo filme použitá. Ale môžete si ju pozrieť na DVD.

5. Toto auto sa objavilo vo filme Prázdniny Mr. Beana. V snímke ho vlastní istá slečna Sabine, a  Mini má európsku verziu riadenia na ľavej strane.

6. V roku 2015 sa Mr. Bean vrátil v krátkom sketchi pre Comic Relief, aby oslávil svoje 25. výročie. V krátkom videu sa ukáže Mini na pohrebe. Toto auto nesie rovnakú registračnú značku ako v animovanej sérii.

Vozidlá používané v celej sérii podliehali niekoľkým zmenám, ktoré si všimol nielen obozretný divák. V epizóde 6 sa Mini objaví zo zámkom na kapote – hneď vedľa znaku. Auto je v interiéri vybavené šedými poťahmi na sedadlách s farebnými pruhmi.

V epizóde 8 a 10 sa autíčko objavuje prvýkrát aj so spätnými zrkadlami. Dovtedy sa zjavne Mr. Bean bez nich hravo zaobišiel. Poslednú zmenu Beanovho auta je možné vidieť v epizódach 9, 11 a 14. Auto už dostalo dve chrómové spätné zrkadlá a iný vzor na poťahoch sedadiel.

Po skončení natáčania sa jedno z pôvodných „pojazdných“ Mini predalo Karikerovi Karsovi, ktorý bol najatý na rôzne akcie. Neskôr sa auto dočasne dostalo medzi významné atrakcie v múzeu Rover Group. V roku 1997 ho zakúpilo múzeum Cars of the Stars a vystavuje ho už niekoľko rokov.

Zaujímavosti:

– V roku 2009 sa Mr. Bean aj so svojím autíčkom zúčastnil verejného vystúpenia na Goodwood Revival a ikonicky sedela na streche zeleného Mini a šoféroval pomocou mopustrún.

– V roku 2015 v rámci oslavy 25. výročia takisto sedel na streche a jazdil okolo parkov a orientačných bodov Londýna.

– Na všetkých svojich Mini mal jednoduchý zámok od skrinky ako prevencia pred zlodejmi. Keby aj to náhodou nestačilo, zlodej v aute nenašiel ani volant. Len pre istotu.

– Mr. Bean je známa osobnosť po celom svete. Na sociálnych sieťach má jeho fanklub viac ako 65 miliónov ľudí a na YouTube má jeho najúspešnejšia časť 1,3 miliardy videní.

– Robert Atkinson hral vedľajšiu úlohu vo filme James BondNever say Never Again. Uvedomili ste si to vôbec niekedy?

Zdroje: startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVolkswagen si z Pikes Peak odnáša nečakaný rekord!
Nasledujúci článokApple v Kalifornii rozšírilo flotilu autonómnych automobilov, je ich už 62!