Už niekoľko mesiacov sa dostávali na povrch informácie o tom, že nemecká automobilka BMW chce na Slovensku postaviť výrobný závod. V tejto „súťaži“ sme však neboli sami, a výherným miestom sa stal Debrecín v Maďarsku.

Špekulovalo sa o tom, že Nemci postavia novú fabriku v Košiciach. Z hľadiska pracovných príležitostí pre tento región by to bola úžasná vec. Bohužiaľ, automobilka sa rozhodla pre lepšiu infraštruktúru aká je v Maďarsku, a tak Košice zostanú na sucho. Na Slovensku teda 5. automobilový závod – BMW nepribudne.

Neďaleko Debrecína teda vyrastie podnik z výrobnou kapacitou až 150-tisíc vozidiel ročne. V Maďarsku sa budú vyrábať autá zo spaľovacími motormi, ale aj hybridné a elektrické vozidlá. Výstavba projektu by mala začať v priebehu budúceho roka.

„Rozhodnutie o novej továrni podčiarkuje globálne rastové vyliadky skupiny BMW,“ uviedol predseda predstavenstva BMW Harald Krüger. Zároveň dodal, že BMW bude po vysokých investíciách v Číne, Mexiku a USA sústreďovať prostriedky aj na domáci európsky trh.

Ešte v tomto roku plánuje skupina BMW minúť na modernizáciu závodov a príprav na elektromobilitu až 1 miliardu eur. Pre takú veľkú automobilku to ale určite nie je skok do prázdna. V Debrecíne má však aj vyššiu konkurenciu, a tou je Audi.

Prečo sa však rozhodli nakoniec pre maďarské mestečko a nie pre Slovensko? Stanovisko obľúbenej nemeckej značky je jednoznačné – Debrecín má dobrú strategickú polohu, s ohľadom na jeho dobrú infraštruktúru. Svoju rolu určite zahrala aj blízkosť dodávateľských reťazcov a kvalifikovaná pracovná sila.

Slovenský minister hospodárstva Peter Žiga pre denník HN potvrdil, že významnú úlohu pri rozhodovaní o umiestnení nemeckej fabriky zohrala aj výška investičnej pomoci. Oproti našim 35-percentám ponúkla maďarská strana až 50 percent.

Celosvetový odbyt spoločnosti BMW v minulom roku vzrástol zhruba o štyri percentá na 2,46 milióna vozidiel. Firma si voju históriu píše už od roku 1916. Prvá fabrika pritom vznikla ako inak v Mníchove. Dodnes má spoločnosť závody v Nemecku, Anglicku, Rakúsku, Afrike, vo Veľkej Británii , v Číne a v neposlednom rade v USA.

Zdroje: HNonline | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNová Škoda Rapid bola prichytená !
Nasledujúci článokNová Kia ProCeed už čoskoro, pozrite sa ako bude vyzerať!