Ak sa trochu orientujete vo svete automobilizmu, už ste určite niekedy zachytili pojem Euro NCAP. Jedná sa o nezávislé konzorcium, ktoré pravidelne za účelom vedy a ochrany ľudí rozbije niekoľko najnovších modelov rôznych značiek. Neskôr vďaka takémuto experimentu, vydá hodnotenie bezpečnosti, ktoré môže byť v dnešnej dobe veľkých áut pre mnoho ľudí smerodajné pri ich kúpe.  

Presne to sa stalo aj teraz. Euro NCAP podrobilo testu hneď sedem modelov s ročníkom výroby 2018. Výsledky, ktoré z testov vyplynuli ukázali, že aj v tomto roku sa na trhu nájde auto, ktoré je relatívne obľúbené, no zároveň nemusí spĺňať prísne kritériá.

Konkrétne bolo za účelom ochrany pasažierov a chodcov rozbitých hneď niekoľko nových áut ako sú Audi A6, VW Touareg, Volvo XC40 či Nissan Leaf. Celkovo sa novinkám počas testovania nedarilo vôbec zle, no vždy je tu priestor na zlepšovanie sa. Najlepším hodnotením spomedzi testovaných modelov sa môže popýšiť už zmienené Volvo, ktoré si pripísalo plných 5 hviezdičiek. Jeho hodnotenie bolo konkrétne 97% za ochranu posádky, 87% za ochranu detí, 71% za ochranu chodcov a 76% za asistenčné systémy. Za ním s rovnakým počtom hviezdičiek môžeme nájsť aj Audi A6, VW Touareg, Nissan Leaf či Ford Focus. Všetky tieto modely tak dosiahli dokonalé hodnotenie, no samozrejme 100% to vďaka prísnemu merítku nebolo.

Horšie si počínal napríklad taký Ford Tourneo Connect, ktorý bol ohodnotený „len“ štyrmi hviezdičkami. Pritom mu najlepšie hodnotenie uniklo len o chlp. Najhoršie skóre získal v oblasti ochrany chodcov, kedy mu porota udelila hodnotenie len 65%. V ostatných kategóriách sa môže porovnávať s 5-hviezdičkovými modelmi. Naopak najhoršie si počas testov počínal populárny model Suzuki Jimny, ktorý získal relatívne slabé 3 hviezdičky. Testovací pracovníci Euro NCAP drobný off-road nešetrili, keď mu za ochranu chodcov udelili len 52% a za asistenčné systémy dokonca len 50%. Jediná kategória, v ktorej držal krok s ostatnými modelmi bola ochrana detí na palube, kde bolo hodnotenie 84%. Ak Vás, teda konkrétne údaje o testovaní zaujali, ich kompletnú štatistiku nájdete v našej galérii. Testy starších modelov si môžete pozrieť priamo na stránke Euro NCAP.

Euro NCAP Crash Test of VW Touareg 2018

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokRetro-futuristický koncept Peugeot e-Legend sľubuje dojazd až 600 kilometrov.
Nasledujúci článokPorsche a Hyundai investujú do rozšírenej reality WayRay, ktorá spraví z okruhu videohru!
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.