Do výstavby fabriky bolo investovaných 1,4 miliardy eur. Ročne sa má vyrobiť 150-tisíc vozidiel. Dnes, 25.10., Jaguar Land Rover oficiálne otvoril svoj výrobný závod v Strategickom parku Nitra.

Automobilka Jaguar Land Rover aktuálne zamestnáva 1 500 zamestnancov. Do konca budúceho roka by chcela zamestnávať už 2 800. O týchto plánoch informoval prevádzkový riaditeľ automobilky Alexander Wortberg.

Do výstavby britská automobilka investovala 1,4 miliardy eur a ďalších 129 miliónov eur poskytlo Slovensko ako štátnu pomoc. Celková výroba by mala predstavovať 150-tisíc vozidiel ročne.

Na margo nového priemyselného pavilónu sa vyjadril predseda vlády, Peter Pellegrini: “Slovensko má zdravé podnikateľské prostredie, ktoré je atraktívne pre významných svetových investorov. Vláda podporila tento projekt investičnou pomocou a som rád, že podporu odobrila pred pár dňami aj Európska komisia.”

Prípravy na výstavbu závodu Jaguar Land Rover trvali štyri roky a samotná výstavba začala v septembri roku 2016. Prevádzka sa rozprestiera na 300 000 štvorcových metroch. Prvým modelom, ktorý sa bude vyrábať v Nitre, bude Land Rover Discovery. “Ďalší model, ktorý budeme vyrábať v Nitre, je v horizonte dvoch rokov. Zatiaľ ho však nebudeme špecifikovať,” dodal Wortberg.

Všetky vozidlá vyrobené v Nitre budú expandovať do viac ako 170 krajín. Tri štvrtiny vyprodukovaných áut chce automobilka prevážať výhradne železničnou dopravou a zvyšok nákladnou cestnou dopravou. Jaguar Land Rover však už rozmýšľa aj do budúcna a má v pláne rozšíriť svoju prevádzku v Nitre.

“Náš potenciál rastu vieme zdvojnásobiť, a to až na 300 000 automobilov ročne, ak si to bude trh vyžadovať. Začali sme už pracovať na povoleniach o rozšírení fabriky, aby sme mohli okamžite reagovať v prípade potreby. Rozhodnutie o rozšírení zamestnancov sme však zatiaľ neprijali,” povedal Wortberg.

“Je dôležité, aby trh ostal otvorený. Je dobre nastavený a potrebujeme, aby podmienky neboli zmenené. Tvrdý brexit však môže spôsobiť fatálne následky. Máme súčiastky, ktoré dovážame z Veľkej Británie. Pripravujeme tak rôzne scenáre, aby bola ich dodávka zabezpečená. V súčasnosti preberáme 22 000 komponentov výhradne od slovenských dodávateľov a tento podiel chceme jednoznačne zvyšovať. Slovensko má dobré zázemie pre automobilový priemysel, kvalita dodávateľov je vysoká a v tomto sektore majú vytvorené dobré podmienky,” dodal Wortberg.

Automobilka momentálne zamestnáva 1 500 zamestnancov, z ktorých 98 % pochádza zo Slovenska. V novembri tohto roka bude vypísaná druhá náborová vlna. Tu sa automobilka rozhodla dať ďalších 850 voľných miest. Pracovníci budú musieť absolvovať dvanásťtýždňový školiaci program v Tréningovej akadémii, do ktorej automobilka investovala 7,5 milióna eur.

Zdroje: TASR | webnoviny | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJwebnoviny.sk
Predchádzajúci článokV piatok diaľnicu opäť uzavrú! Bratislava bude hostiť francúzskeho prezidenta
Nasledujúci článokVolkswagen T-Cross oficiálne: Najmenší crossover z Wolfsburgu je tu!