Ochladzujúce sa počasie nám na Slovensku už v pondelok v noci prichystalo snehovú nádielku, ktorá sa našťastie roztopila. Práve v týchto chvíľach sa ale chystá zima so snehom ako má byť. A keď už sa nám blíži koniec novembra, mali by na zimné gumy prezuť aj „opozdilci“. Meteorológovia varujú pred poľadovicou.

Podľa môjho názoru existujú iba dva typy ľudí, čo sa prezúvania na zimné gumy týka. Prvý typ ľudí preferuje prezuť auto ešte pred zimnou sezónou. To znamená, že nečakajú, až kým napadne prvá súvislá snehová vrstva, ale sú pripravení v predstihu. To je ten ukážkový prípad vodiča.

Druhá, dúfam menšina, prezúva až vtedy, keď si naozaj uvedomia, že zima sa nezadržateľne blíži a každé nasledujúce ráno by sa mohlo stať nepríjemným začiatkom dňa. Ak je niekto príliš zaneprázdnený povinnosťami, ľahko zabudne. Človek niekedy jednoducho vytesní myšlienky na to, že by mala nastať kalamita a keď si uvedomí realitu, je väčšinou neskoro.

Nepísané pravidlo praví, že by sa auto malo prezuť keď priemerná denná teplota klesne pod 7 stupňov Celzia. Na Slovensku zákon nestanovuje presný dátum ako v Rakúsku, kedy treba bezpodmienečne prezuť na zimné pneumatiky. Mnoho médií ale slovenský zákon interpretuje nesprávne. 

Paragraf 38 odsek 1 zákona 8/2009 Z. z.o cestnej premávke hovorí: “Ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič motorového vozidla kategórie M1 a N1 môže také vozidlo použiť v cestnej premávke, len ak je toto vozidlo na všetkých nápravách vybavené pneumatikami na jazdu na snehu označené horským symbolom alebo pneumatikami s označením „M+S“, „M.S“ alebo „M&S“;…, v čase od 15. novembra do 31. marca.”

To znamená, že ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza v období od 15. novembra do 31. marca, vodič motorového vozidla môže takéto vozidlo viesť v cestnej premávke iba v prípade, že je toto vozidlo vybavené zimnými pneumatikami na všetkých nápravách. Za nedodržanie hrozí celkom primeraná, no stále zbytočná pokuta od 30 – 50 eur.

V horšom prípade vám môžu policajti zadržať oprávnenie. Na vrchole „rebríčka naozaj nechcených situácií“ sa nachádza nebezpečenstvo šmyku a následná nehoda. Nikto z nás by asi nechcel dostať šmyk (česť drifterom).

Taktiež, pokiaľ máte na aute niekoľkoročné gumy, ktoré majú najlepšie časy za sebou, radšej kúpte nové. Hliadka si totižto môže posvietiť aj na dezén na zimných pneumatikách. Zákon stanovuje minimálnu hranicu tri milimetre, lepšie je ale vymeniť gumy už pri 4 milimetrovom dezéne.

Odkladať neodkladné sa nevyplatí. Treba pochopiť, že pneumatika sú jediná vec, ktorá Vás spája s vozovkou a preto keď je v zlom stave, ohrozujete nielen svoje zdravie, ale aj životy iných účastníkov cestnej premávky. Auto by ste mali nechať prezuté až do konca marca.

Zdroje: minv | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokToto je ten najnebezpečnejší Prius na svete!
Nasledujúci článokNový Range Rover Evoque na prvých fotografiách niekoľko hodín pred premiérou!