Po prvýkrát sa na špionážnych záberoch ukázala silne zamaskovaný elektromobil z krajiny vychádzajúceho Slnka: Honda Urban Urban EV. Tá sa má začať predávať už v budúcom roku a dostane kamery namiesto spätných zrkadiel.

Honda Urban EV sa postarala o rozruch na autosalóne vo Frankfurte v roku 2017 a povzbudila tak japonskú automobilku, aby rovnaký retro dizajn zakomponovala aj do sériového modelu. Vďaka špionážnym fotografiám, s ktorým prišiel britský motoristický portál autoexpress, sa tak môžeme prvýkrát pozrieť na japonský mestský elektromobil, hoci stále pomerne silne zamaskovaný.

Najväčšou zmenou oproti konceptu z minulého roku je počet dverí. Pôvodný koncept z Frankfurtu sa totiž spoliehal na trojdverovú karosériu, no ako môžeme vidieť na špionážnych fotografiách, produkčný kúsok ustúpil v prospech praktickejšej päťdverovej karosérii. Rovnako tak nastali aj zmeny v prípade A a B-stĺpikov, ktoré na prototype vyzerajú byť oproti konceptu širšie a robustnejšie s ohľadom na bezpečnosť pri náraze.

Originálny dizajn pôvodného konceptu pripomínal pôvodnú Hondu Civic zo 70-tych rokov minulého storočia. Karoséria prototypu ale vyzerá byť o čosi užšie s ohľadom na fakt, že auto je určené predovšetkým do mestskej premávky. Rovnako tak sa prototyp zdá byť proporčne o niečo vyšší a zaujímavé štvorcové zadné svetlá konceptu nechali priestor okrúhlym. Napriek tomu môžeme v prototype zostali niektoré dizajnérske prvky konceptu.

Honda ale aj naďalej ostáva skúpa na technické údaje o kapacite batérie, výkone elektromotorov či čase nabíjania. Avšak motoristická verejnosť očakáva dojazd na úrovni približne 300 kilometrov, čo môže byť v prípade prevádzky v meste postačujúce číslo.

Koncept Hondy Urban EV naznačil budúcnosť automobilky Honda nielen z pohľadu dizajnu, ale aj technológií. Modré logo s podsvietením sa má objaviť napríklad na každom ďalšom elektromobile z dielne Hondy a na interaktívnej obrazovke medzi svetlometmi sa môžu zobrazovať správy, ako sú aktualizácie stavu nabíjania, či milé pozdravy ostatným účastníkom cestnej premávky. Avšak s najväčšou pravdepodobnosťou sa tieto exteriérové ​​prvky do výroby tak skoro nedostanú.

Interiér

Interiéru prototypu dominuje širokouhlá obrazovka na palubnej doske a pohovka pripomínajúca obývačku. Futuristický dizajn nenarúšajú žiadne zbytočné výduchy, otvory a tlačidlá. Na dverách, ktoré sa otvárajú v protismere jazdy, sú zvnútra umiestnené obrazovky, ktoré premietajú obraz externých kamier, ktoré majú nahradiť spätné zrkadlá. A ako to s najväčšou pravdepodobnosťou bude v prípade sériovej verzie? Nuž, s najväčšou pravdepodobnosťou nie, ako to už pri konceptoch býva. Avšak do sériovej podoby by sa tak po vzore Audi e-tron a Lexus ES mali dostať kamery namiesto spätných zrkadiel.

Honda Urban EV Concept

Oficiálna premiéra zatiaľ nie je naplánovaná, no Urban EV by sme teoreticky mohli vidieť už na marcovom autosalóne v Ženeve.

Zdroje: autoexpress | autocarstartstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠkoda Kosmiq: Nové SUV prichádza do portfólia
Nasledujúci článokToto sú tie najkradnutejšie autá v Nemecku. Je medzi nimi aj vaše?